Партнер рубрики Події

Продаж бланків УБД діючий військовий вважає ганьбою. Думки експертів розділились

Продаж бланків УБД діючий військовий вважає ганьбою. Думки експертів розділились
  • Моральна сторона в таких людей відсутня, там скоріше бажання збагатитись, незважаючи на кров та піт, які бійці залишили на полі бою.
  • Наявність бланків у вільному продажу викликає негативну  думку, що кожен може їх собі придбати, надрукувати фото і печатку та користуватись в транспорті. І кричати, що я – учасник бойових дій.

«20 хвилин» поцікавилась думкою експертів з приводу вільного продажу бланків посвідчень учасників бойових дій. Думки розділились щодо юридичної оцінки дії як тих, хто друкував бланки, так і щодо продавців і взагалі факту продажу. Хоча всі без винятку погодились – торгувати ними неетично та аморально.  

Нагадаємо, АТОвці виявили на тернопільському ринку точку продажу бланків посвідчень учасників бойових дій. В поліції їм пояснили – складу злочину немає. З морального боку продавати і купувати такі речі не можна. Проте, аби дати юридичну оцінку – треба проводити експертизу. Тернопільські військові та ветерани обурені продажем бланків. Обіцяють не полишати цей факт та вивести ділків на чисту воду. А також з’ясувати, де пачками і в яких кількостях «клепають» бланки посвідчень, яких досі не мають багато військових, що проливали власну кров на сході.   

Детальніше читайте Бізнес по-тернопільськи: 25 грн – і посвідчення УБД в тебе в кишені
Коментарі експертів

Відео дня

Потрібно провести експертизу

Сергій КРЕТА, начальник відділу комунікації головного управління нацполіції в області:

- Тим, хто виявив бланки, потрібно офіційно звернутись до поліції і написати заяву. Та надати придбану продукцію для проведення експертизи. Ми не знаємо, які то бланки були: номерні – не номерні, вироблені на виробництві чи кустарним методом. Потрібно провести експертизу, чи це оригінальний бланк, чи підробка. Нехай люди звернуться із заявою до міськвідділу поліції – ми перевірятимемо, в тому числі, і чи мали право їх продавати, чи ні. З морального боку, – зрозуміло, що ні. Але з юридичного  – треба з’ясовувати.

Друкувати «болванки» закон не забороняє

Юрій КОРХ, військовослужбовець, учасник бойових дій:

 - Для того, щоб не показатися наївним, раджу не вписуватися в цю дилему. Посвідчення на фото не є документом суворої звітності, воно не має номера, без вказаної кількості партії замовлень, тому неозброєним оком видно, що це шматок «лакмусового паперу» . Друкувати «болванки» закон не забороняє, покарання по факту не передбачено. Єдине, коли ти самостійно виготовляєш печатку, ставиш підписи чи додаєш інші дані на такому бланку, видаючи його за посвідчення УБД, тоді отримуєш кримінальне покарання за підробку документів, згідно із законом.

Це бланки суворої звітності

Микола БОЙКО, міський військовий комісар:

- Чи мали право продавати такі бланки? Ні, однозначно ні! Порядок отримання бланків дуже жорсткий. А їхня наявність у вільному продажу викликає негативну  думку, що кожен може їх собі придбати, надрукувати фото і печатку та користуватись в транспорті. І кричати, що я - учасник. Є порядок отримання, і лише певні структури мають право їх видавати. Для цього воїн повинен надати підтверджуючі документи. Комісія їх перевіряє і, коли підтверджується участь у бойових діях, – лише тоді присвоюють статус. Треба, щоб правоохоронні органи з’ясували, хто виготовляв, як потрапили до продавця. Хтось же бланки ці замовив. Бо офіційно їх замовляють структури, які видають. І ми не можемо надрукувати їх в будь-якій друкарні. Бо це бланки суворої звітності.

Вважаю це ганьбою і зневажаю такі дії

Вадим ЛАСТОВИЦЬКИЙ, військовослужбовець, учасник бойових дій:

 - Посвідчення учасника бойових дій – це більше, ніж посвідчення. Це підтвердження чи визнання того, що людина, жертвуючи сім’єю, рідними, залишила свій дім, аби захистити мирних громадян. В тому числі і тих, хто в цілях наживи користується своїм становищем і друкує копії бланків посвідчення УБД. Моральна сторона в таких людей відсутня, там скоріше бажання збагатитись, незважаючи на кров та піт, життя учасників бойових дій, які вони залишили на полі бою. Вважаю це ганьбою і зневажаю такі дії.

Якими є ознаки справжнього посвідчення

Юрій КУЛЬПА, прес-офіцер військової частини А3215:

- Як би нам не було соромно за тих, хто заради наживи готовий себе самого продати, ми повинні навчитися відрізняти оригінал посвідчення УБД від підробки. Особливо це стосується тих, кому їх пред’являють. Оригінальний бланк посвідчення УБД є документом суворої звітності, і він не продається. Замовлення на виготовлення проводиться за заявками Департаменту кадрової політики МО та Головного управління персоналу Генштабу ЗСУ один раз на рік до 1 квітня. Ознаками справжнього посвідчення є надруковані серія і номер. Номер набраний шрифтом червоного кольору. Місце печатки має бути з двох сторін. Папір має мати сітку фону з кіл та хвиль різних кольорів, лінії мають бути тонкими і чіткими. Праворуч в нижньому куті дрібним шрифтом має бути вказана типографія/ тираж /тощо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonim

    Сергій КРЕТА, ти не можеш розрізнити "фантик" від документу. Чому ти не пропонуєш робити експертизи сувенірних доларів, які прощдають на базарі?! Сергій, думай трохи головою, навіщо витрачати державні кошти на нікому не потрібну експертизу?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up