Де "пахне" криміналом: чи зроблять продаж комунального майна у Тернополі прозорішим

Де "пахне" криміналом: чи зроблять продаж комунального майна у Тернополі прозорішим

Кабінет міністрів із залученням експертів готують зміни до законодавства щодо продажу майна комунальної та державної власності. Коли напрацювання почнуть діяти, продати майно громади чи держави «своїм» - не вийде. 

Більше року в державі та нашому місті діє приватизація комунального майна шляхом публічного продажу через систему «Прозоро». Щоправда, такі торги поширюється на майно, вільне від орендарів. Ті ж об’єкти, які хтось орендував і в які орендар вклав кошти шляхом «невід’ємних покращень» - викуповували напряму. Цьогоріч прогалину, яку часто використовували для зловживань та продажу «своїм», хочуть ліквідувати – ціну викупу орендованого майна формуватимуть торги на «Прозоро». Як це відбуватиметься, ми розпитали в Катерини Кондратюк – учасниці громадської спілки «Рада бізнесу Тернопілля» та учасника експертних середовищ щодо розробки прозорих механізмів поводження з власністю громад.

Де "пахне" криміналом

  • Викуп орендарем, як такий, залишиться, але сума викупу буде визначатись не оцінкою, яка часто буває заниженою, а торгами, після яких орендар матиме першочергове право викупу але вже за ціною торгів, - каже пані Катерина. – Якщо останній хоче і може сплатити суму визначену торгами, то придбає. Якщо ж ні, то купуватиме той, хто запропонував більшу ціну. Більша вартість у таких випадках – більші надходження до бюджету. І головне - це дозволить уникнути скандальних ситуацій, де дороговартісне майно йшло в приватні руки за дуже заниженими цінами.

Уже з лютого набуває чинності й закон про оренду комунального і державного майна, де також все майно здаватиметься через «Прозоро». Винятки будуть  для громадських формувань соціального, медичного ,мистецького і схожого спрямування.

Відео дня

Нагадаємо, останній випадок «прямого продажу» великого майнового комплексу – приміщення колишньої лікарні залізничників, відбувся минулого року. Як виявилось, цей продаж «пахне криміналом» - уже в січні цього року правоохоронці, а до процесу розслідування долучені прокуратура, СБУ, Нацполіція, – порушили кримінальне провадження.

«Попередньо встановлено, що посадові особи Тернопільської міської ради та окремої юридичної особи впродовж 2017-2019, можливо, вчиняли протиправні дії, спрямовані на відчуження об’єкту нерухомості-історичної будівлі в центрі м.Тернополя, загальною площею 3200 м кв., шляхом її викупу орендарем, поєднаного із вчиненням незаконних дій стосовно підстав викупу.

З метою викупу вказаного приміщення без проведення конкурсу орендар  повинен був виконати ряд умов, передбачених законодавством, зокрема здійснити невід’ємні поліпшення будівлі.

Кажуть, що висновки невірні

Так, у вересні 2017 року виконавчий комітет міської ради дозволив приватній структурі здійснити реконструкцію орендованого майна.  Після завершення начебто реконструкції майна орендарем було подано до міської ради ряд документів, які посвідчували здійснення невід’ємних поліпшень будівлі, вартість яких становила більше 4 млн грн.

На підставі поданих орендарем документів міською радою було прийнято рішення про включення  об’єкту нерухомості в перелік об’єктів, що підлягають приватизації шляхом його викупу орендарем без проведення конкурсної процедури. Оскільки залучені спеціалісти не виявили невід’ємних покращень у будівлі, є підстави вважати, що вони не проводились. Ухвалою слідчого судді на вказаний об’єкт нерухомості накладено арешт. Розслідування триває.» - йдеться в повідомленні прокуратури Тернопільської області.

У Тернопільській міській раді переконані, що такі заяви та висновки правоохоронців не вірні.

«Комунальне майно на вул. І.Франка, 3 – приміщення  колишньої залізничної лікарні станом на сьогодні перебуває у комунальній власності Тернопільської міської територіальної громади. Тернопільська міська рада лише визначила можливість приватизації об’єкта, однак процедура є не реалізованою. Договір купівлі-продажу не укладений. Тернопільська міська рада вчиняє дії щодо приватизації комунального майна відповідно до вимог Закону України «Про приватизацію державного та комунального майна» та на підставі рішення «Про приватизацію державного та комунального майна» про включення об’єкту в перелік, що підлягає приватизації, прийнято на сесії Тернопільської міської ради №7/35/199 від 06.06.2019 року. В ході підготовки об’єкту до приватизації  орендарем надано документи щодо проведених робіт з поліпшення об’єкта - Технічний висновок будівельної експертизи ЗВІТ №11/05-19-О від 10.05.2019 року та висновок експерта-оцінювача про вартість невід’ємних покращень майна від 31.05.2019 року. Державна архітектурно-будівельна інспекція засвідчила відповідність закінченого будівництвом об’єкта проектній документації та підтвердила його готовність до експлуатації відповідним Cертифікатом №ІУ №163190810149. Відтак, всі дії Тернопільської міської ради відбуваються в межах чинного законодавства, а поширені твердження прокуратури не відповідають дійсності та обставинам справи»,  - зазначено на офіційному сайті міськради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up