Продаж української землі іноземцям - дорога в нікуди? Що говорять експерти і що робити аграріям

Продаж української землі іноземцям - дорога в нікуди? Що говорять експерти і що робити аграріям
  • Шахрайська схема розводу людей, буде нахабне голосування, але воно матиме більш глибокий спротив на місцях, переконаний Володимир Мужевич.
  • Мораторій на землю - це жах, тіньовий ринок, корупція, рейдерство, мінімізація податків, безробіття в селах, заробітчани, знищення сіл, бідність. Як дати раду ринку землі, знає експерт Михайло Апостол.

До акції протесту «Ні розпродажу України!», в рамках якої перекривали дороги України, долучились і Тернопільські аграрники.

Не вперше люди протестують проти дій влади щодо ринку землі. Але, припускають, і не востаннє. Скажімо, завтра, 12 листопада, аграрників зі всієї України вже скликають під стіни Верховної ради.

Чи будуть голосувати за законопроєкт нардепи з Тернопільщини, читайте тут. 

Відео дня

Всеукраїнська акція проводиться у понеділок, в переддень засідання Верховної ради, де мають приймати законопроект про ринок землі. І саме на 11 листопада запланована погоджувальна рада, яка й мала прийняти рішення щодо внесення в порядок денний законопроєкту №2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

На міжнародній трасі М-19 масштабну акцію протесту підтримали аграрії Тернопільщини.

Вітчизняний фермер не має коштів і буде поза ринком

  • Акція має гасло «Ні розпродажу України!». На знак протесту того, що влада хоче запровадити ринок землі без попередніх парламентських слухань, які призначені на 4 грудня, ми перекриваємо міжнародну трасу М-19 «Доманове — Ковель - Чернівці», - пояснив один із організаторів протестної акції на Тернопільщині, керівник апарату обласного осередку «Аграрної партії» Володимир Мужевич. -  Ми хочемо, щоб влада виконала те, що обіцяла: до парламентських слухань не ставити на розгляд Верховної Ради жоден із законопроєктів щодо ринку землі.  

Тернопільські аграрії протестували у Романовому селі, що на Збаражчині, та в Чортківському районі - біля м’ясокомбінату. Загалом протестували близько 800 чоловік.  

- Ці акції - це продовження протесних акцій перед Верховною радою, - каже Володимир Мужевич. – У нас чітка позиція: продаж української землі іноземцям - дорога в нікуди, втрата державності, в даній ситуації аграрний сектор не витримає. Бо вітчизняний фермер не має коштів і буде поза ринком.

Аграрна спільнота стурбована. Поспіх у законотворенні в цій галузі неприпустимий, переконаний очільник обласного осередку «Аграрної партії».

  • Але видається, що влада планує до Нового року всі питання врегулювати і відкрити ринок землі для громадян інших країн, позбавивши тим самим українців бути власником своїх земель, - каже Володимир Мужевич. - Нам стало відомо, що на погоджувальній раді внесли 2 законопроекти на порядок денний. Український народ цього не попустить. А влада знову стає на граблі, якщо йде таким шляхом.

В будь-кому випадку боротьба не припиниться, переконують аграрники Тернопільщини.  Вони й надалі вдаватимуться до акцій непокори. Бо тільки таким чином, переконані,  можна захистити українську землю.

Шахрайська схема розводу людей

  • Для чого було вводити людей в оману, що 4 грудня проведуть парламентські слухання, якщо завтра (12 листопада – прим. авт.) буде голосування, - Володимир Мужевич. - А парламентські слухання для кого будуть проводитись? Шахрайська схема розводу людей, нахабне голосування, але воно матиме більш глибокий спротив на місцях. Із землею жартувати не можна, тим більше, якщо збурили на місцях аграрне середовище.

Ми всі добре знаємо, чим закінчилась приватизація, продовжує Володимир Мужевич. Гарна казка, яка зруйнує сільське господарство. Фермери утримують на місцях церкви, лікарні, якщо ми коріння занехаємо, сюди прийдуть чужинці. Тому є свідомі люди, активісти, які розуміють розвиток подій.

  • Якщо хтось бідний, хоче продати свій шмат землі – нехай держава купить, - каже політик. - І це залишиться у власності держави. За роки незалежності сформувався середній клас, аграрії, які готові у спадок віддати свій бізнес. Зараз їх можуть всього позбавити. Тому вони готові боронити ці інтереси до кінця.

Ми можемо втратити землю без війни

Михайло Апостол, експерт в аграрній сфері, науковець, наголошує: не можна продовжувати мораторій вічно.

  • Ми цим не рятуємо власників і державу, а скоріше навпаки, - переконий Михайло Апостол. - Ми можемо її втратити без війни. Мораторій на землю - це жах, це тіньовий ринок, це корупція, це рейдерство, це латифундії, це мінімізація податків, це самозахоплення земель, це безнаказанність чиновників, це безробіття в селах, це заробітчани, це знищення сіл, це бідність, це... Можна продовжувати до безкінечності .

Сьогодні при існуючому тіньову ринку за різними тіньовими схемами уже близько 4 млн га українських земель набули інших власників. І що, хто збагатів? Старий власник? Громада? Держава? Пора цю лавочку закрити, вважає Михайло Апостол.

  • Років три я про це постійно говорю: категорично проти продовження мораторію – це найбільша біда в Україні після війни, - каже Михайло Апостол. – За тіньовими схемами земля куплена невідомо ким, використовуючи наше недосконале законодавство.

Не потрібно видумувати ровер – варто подивитись, як працює ринок землі у всьому цивілізованому світі, - відповів Михайло Апостол на запитання журналістки, що ж потрібно зробити нагально.

  • У всьому світі є ринок землі – і це не просто «купити» - «продати», - каже експерт. - Купується право користування землею. Але держава має стояти над цим процесом – контролювати агротехніку, ринок отрутохімікатів – буквально все, що стосується землі. Як це зроблено у всьому цивілізованому світі. Ти працюй, інвестуй і повинен працювати і виробляти все те, що потрібно суспільству.

Вихід: купівля – тільки між фізичними особами

Законопроект щодо ринку землі, який подали на голосування Верховної ради, приймати не можна. І Михайло Апостол пояснив, чому.

  • За цим законопроектом, дається дозвіл на купівлю землі юридичним структурам, - каже Михайло Апостол. - І це треба буде колись зробити. Але не тепер. Зараз є 1 900 аграрних юридичних структур, які купили українські землі і де є іноземні  бенефіціари. Хто вони? Росіяни, араби, ми не знаємо.

Вільного ринку землі немає ніде у світі, всюди є обмеження. Враховуються, який досвід, де живе, звідки гроші отримав. Якщо людина не вписується у ці критерії, комісія не дозволить одному продати, іншому купити цієї землі.

  • Я пропоную: на першому етапі продаж або купівля має відбуватись тільки між фізичними особами, - каже Михайло Апостол. – Дати можливість придбати землю першочергово тим, хто проживає в цій громаді, хто має досвід і відношення до землі, чи проживали батьки і ця людина представляє бізнес-проект, що вона там робитиме. Зробити можливий процес купівлі-продажу між фізичними особами, українцями, які живуть, працюють на цій території в межах села, громади, району. Крапка.

2 етап – перепродаж цієї землі мінімум через 5-8 років. Якщо фізичні особи куплять землю, мусять створити юридичні структури, ті ж ферми. 2 етап – продаж можливий між цими юридичними структурами, які зареєстровані і працюють 5-8 років в Україні. Нічого нового – все працює у світі.

Маєте пройти сито перевірок

  • В жодній країні світу немає вільного ринку землі, - стверджує Михайло Апостол. - Ви маєте пройти сито перевірок, і гарантії ніякої, що саме ви купите цю землю. Ви маєте ввійти в стандарти, а комісія може не погодити. Бо земля - найбільша цінність.

Щодо акцій протесту, їх Михайло Апостол не підтримує. Вважає, що від цього потерпають сотні тисячі водіїв, які не мають до цього стосунку.

  • Ви маєте депутатів, ви знаєте, де вони живуть, є районні, обласні органи. Хаос – це неправильно, - каже Михайло Апостол. – Це як вважати, що найдієвішим є бити комарів. А треба сушити болото. Хто зверне на це увагу? Треба йти і пропонувати альтернативу. Якщо мораторій діятиме ще 1-3 роки – земля набуде інших власників, поза громадами, і ніхто не матиме права їх перевірити. А продавати в Україні вже буде нічого.

Опитування

Чи варто продавати землю?

 


 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Герасимчук Ростислав

  • Анонім

    Значит, когда эти зеленые баритоны на форумах кричат «Двери открыты -Украина продается-добро пожаловать» – я смеюсь. Клянусь вам, мне смешно! Это означает, что каждый из них должен лупить себя по затылку! И вот, когда он вылупит из себя всякие галлюцинации и займется чисткой сараев – прямым своим делом, мысль о продаже земли исчезнет сама собой. Двум богам нельзя служить! Невозможно в одно и то же время писать сценарии 95 кварталу и устраивать судьбы людей Это никому не удается, и тем более людям, которые вообще, отстав от развития европейцев лет на двести, до сих пор еще не совсем уверенно застегивают собственные штаны!
  • Хтось

    Хочу вставити в ваші інтелектуальні коментарі свої 5 копійок.Я як власник земельного паю знаю дуже добре, що орендарі жмуть орендну плату платити вчасно і за нормальною  ціною,а коли вони будуть знати,що я можу продати землю в любий час,то я думаю,що ціна буде краща і оплата буде здійснюватися вчасно.Конкуренція має бути!

    Саша Крест reply Хтось

    прийдуть вночі хлопці... і продасте їм свою землю за бесцінок... а ні, тоді закопають вас у тій же землі... дуже просто...

    Анонім reply Хтось

    І ,що думаєтк ,що ваш план спрацює . Та ціж орендарі у вас цю землю і куплять за 3 копійки і лишитесь ви біля розбитого корита . А може бути ще простіше прийдуть ці "антикризові менеджери" які зараз при владі і скажуть :" Що земля ваша тепер належить дяді Ляо ,і попросять в порядку трудової дисципліни передати всі папери на землю
  • Анонім

    Значить послухайте сюда фанати зеленої шобли . Продати землю можна один раз ,пожирувати певний час ,а потім замість каші гарбузової сосати х..... ми будемо напевно . Ось вся ця шобла ,що дорвалася до влади це не господарники це 95 квартал з тупим гумором на який ведеться тільки певний контингент якому треба тільки хліба і видовищ .Справжній господарник знайшов би доцільне використання землі і повірте ця земля нам змогла  приносити мільярди доларів. Населення планети з кожним роком  тільки розростається ,а їсти хочуть всі ,то чому ми не можемо зайняти лідерство в сільському господарстві і продавати свою продукцію в усі країни світу . Так у нас відсутній дар виготовляти техніку ,електроніку ,але у нас є земля і люди які вкладають душу в цю землю.Ця земля кожного року дає врожай і це треба цінувати . Якщо до влади дорвались ось такі Шарікови і Швондери у, яких в голові розруха і тільки одна мисля як "Взять все и поделить"

    Kostya Fedchenko reply Анонім

    Зерно з рiпаком  продають а цибулю i моркву в бiлорусi купляють, супер бiзнес
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду 08:00 На Тернопільщину йде похолодання 22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up