Проект «Дієва громада»: дізнайтесь завчасно про майбутні рішення міської ради

Проект «Дієва громада»: дізнайтесь завчасно про майбутні рішення міської ради

Якщо вам відомі владні наміри та задуми заздалегідь, їх можна змінити чи зупинити. Дієвим громадянам таке під силу! В цій публікації ми розповімо, де шукати таку інформацію та що з нею робити

«Дієва громада» - просвітницький проект, що має на меті показати тернополянам їхні можливості як громадян. Для кожного за законом є багато інструментів отримання інформації, впливу на владу, участь у прийнятті рішень, контролю за витратою бюджетних грошей. Більшість про них не знають і продовжують вважати: «ми ні на що не впливаємо». Проект покаже ті інструменти, якими може скористатися кожен. «Доступ до інформації», «Дані державних реєстрів», «Вплив на прийняття рішень», «Доручення місцевим депутатам», «Громадські ініціативи» - про ці та інші інструменти ви зможете прочитати у нашому виданні. Реалізовує проект «Дієва громада» із залученням експертів з кожної з тем, громадська спілка «Рада бізнесу Тернопілля», благодійний фонд «MagneticOne.org» та Корпорація RIA Медіа.

Модуль № 7 Документи в публічному доступі

Найважливішою в житті громади міста, без перебільшення, є міська влада, котра представлена Тернопільською міською радою. Розпоряджання комунальним майном і землею, встановлення розміру податків та зборів, рішення, пов’язані з лікарнями, школами, транспортом, прибиранням, ремонтом, забудовами та багато іншого є в повноваженнях місцевого самоврядування. Тому про рішення, пов’язані з цим усім, краще знати наперед. Де саме шукати інформацію про владні наміри та корисні документи, допоможе розібратися сьогоднішній експерт - журналістка, активістка, громадська діячка Любов Вовк.

Відео дня

- Сьогодні від думки громади залежить дуже багато, і формально влада зобов’язана діяти так, аби люди були проінформовані про наміри та могли вплинути на них,  - каже пані Вовк. – Рішення міської влади, які стосуються життя міста та громади, приймають залежно від їх суті на двох публічних колегіальних збіговиськах: під час засідання сесії міської ради або засідання виконавчого комітету міської ради. Найважливіші – сесійні рішення. Після голосувань часто можна чути «понаприймали», «що ж тепер робити», «вибрали на свою голову». Але найсумніше те, що більшість тих рішень декілька тижнів «висіли» в публічному доступі, їх розглядали профільні комісії, їх хтось візував та погоджував. Тож ще на тих етапах можна було вимагати чи змін, чи доопрацювань, навіть привертати увагу громади для протидії.

Законодавство зобов’язує органи місцевого самоврядування оприлюднювати проекти рішень не пізніше як за 20 днів до їхнього розгляду. І Тернопільська міська рада - не виняток. Проекти рішення, які готують до розгляду депутатів, розміщені в підрозділі «Проекти рішень сесії» в розділі «Сесія», що помітний на головній сторінці сайту (http://rada.te.ua/sesiya/proekti-rishen-sesii/ - прим. авт.).

- Так, важко читати десятки і сотні проектів рішень, але якщо час від часу зазирати і переглядати їх, то користь від того, повірте, буде, - говорить експерт. – Звісно, що в значній частині намірів важко зрозуміти, де відводять землю, яке приміщення дають, куди йтиме та чи інша сума і тому подібне. Та кожен може спитати свого депутата на окрузі під час прийому, якщо це стосується вашої вулиці, парку, школи, лікарні. Зрештою, в кожного є право написати запит на інформацію і за 5-7 днів отримати відповідь з додатками до рішення чи офіційною інформацією. За кордоном, в розвинених країнах, до речі, є нормальним явищем, коли громада цікавиться намірами влади, аби впливати.

Щодо того, як впливати, то і тут варіантів декілька: від депутата й профільної комісії, на яку можна прийти, до виступу на сесії та пікетів.

- Так, це не завжди діє, бо ми маємо негативний досвід і з «Екоготелем» і з котельнями, але є й позитивні здобутки, - говорить Люба Вовк. – Зрештою чим активних та дієвих буде більше, тим легше буде будувати громадянське суспільство з чесною та демократичною владою.

Окремої уваги заслуговує підрозділ «Містобудівні умови та обмеження. Паспорти прив’язки» в розділі «Нормативні документи» (http://rada.te.ua/normative-documents/mistobudivni-umovi-y-obmegennya-pasporti-privyazki/ - прим. авт.) адже там влада міста публікує «будівельні» документи та документи для встановлення тимчасових споруд ще до початку робіт. Тобто громада дізнається про будову не тоді коли вже риють фундамент чи привезли МАФ, а коли все на етапі дозволів.

- Публікування цих документів, до слова, приклад співпраці громадського сектору та влади, - каже пані Вовк. – Пригадую, що активісти підходили з проблемою до одного з депутатів. А той в свою чергу розробив проект рішення, яким додав публічності. Але знову ж таки крім активістів та журналістів в той розділ ніхто й не дивиться. Та все, вірю, по трохи буде змінюватись.

Отож цікавтесь життям міста. Стежте за намірами влади, бо не дарма вважають, що дія на випередження краще, аніж вирішення вже створеної проблеми.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up