Партнер рубрики Події

Психолог із хоспісу розповіла, як підтримати важкохвору людину та її родичів

Психолог із хоспісу розповіла, як підтримати важкохвору людину та її родичів
  • Ірина Бойко працює психологом в хоспісі у с. Плотича, що на Тернопільщині, де допомагає пацієнтам зі смертельними хворобами та їхнім родичам.

  • Психолог переконує, що найголовніше - це не залишати рідних наодинці, навіть якщо спілкуватись стає важче.

Обійми та дотиковий контакт - найкраще, що може підтримати людину  в такому важкому випадку, розповідає психолог.

Люди у стресі стають дуже вразливими, часто, навіть беззахисними і найважливіше, що може бути в такі моменти для них, - це знати, що вони не самі. Не обов’язково навіть про це їм казати. Інколи достатньо буде просто взяти за руку або обійняти і провести з ними трошки часу.

- Є різні механізми психіки, які вмикаються, коли людина стикається зі стресом, - продовжує пані Ірина. - Коли людина чує, наприклад новину про те, що у неї загинув хтось з близьких або новину про свою чи когось з близьких важку хворобу, то одразу думають: “Це не зі мною, тут якась помилка”, - це механізм заперечення.

Відео дня

За словами психолога, людям важко сприйняти втрату, бо вона змінює життя.

- Коли з життя йде хтось дорогий, то люди розуміють, що їх життя вже не буде таким, як раніше. І не знають самі як поводитися в цьому випадку, - говорить Ірина, - Ми падаємо духом, плачемо, страждаємо. Страждання, як і щастя, - то частина нашого життя. І його теж потрібно вміти пережити. І розуміти, що це є нормальним для кожної людини.

Що найкраще говорити людям, в яких біда

Серед фраз, які є не дуже доречними в розмові, психолог виділяє “я тебе розумію”, “я знаю як тобі важко”, “все буде добре”, “мені дуже шкода”. Натомість завжди можна сказати: “Я розумію, що тобі боляче, але я не знаю як”.

- Знаєте, є така фраза “розділене горе - півгоре”. Є різні типи людей, але кожному дуже допомагає розмова, - продовжує Ірина. - В випадку важкої втрати дуже важливо не так підтримати словами когось з близьких, як просто вислухати його. В таких випадках дотик до руки, якісь легкі обійми мають більшу ціну, ніж багато слів.

Обійми - цінніші за тисячі слів

Коли ваша близька людина плаче - поплачте з нею, якщо сидить і мовчить - то помовчіть. Бути з тим, хто горює - це вже багато, не залишати його та не дозволяти замикатися в собі.

- Є такі випадки, коли людина в своєму горі ізолюється від всього світу, - продовжує Ірина Бойко. - Найважливіше  - це не дозволяти залишатися рідним в такому стані, старатись повернути до роботи, до спілкування з оточуюючими.

Психолог зазначила, що у випадку, якщо хтось має важке горе і не може впоратися з ним самостійно, то найкращий варіант звернутись за професійною допомогою до психолога або психотерапевта.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • кобра

    ту чи іншу ситуацію може зрозуміти тільки тоді коли це стається на особистому прикладі, а так це бла бла бла
  • Ігор Буда

    "все буде добре" - вже давно лише веселить мене. Особливо в онкодиспансері.
    стандартно відповідаю "Але не всі до того доживуть". Чогось жахаються, хоча хворію я.
  • Оксана Коваль

    деже глибока і цінна стаття
  • Pukhovska Nataliia

    Ірусь ти молодець, ідеш у гарному напрямку. Дуже рада за тебе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up