Психолог із хоспісу розповіла, як підтримати важкохвору людину та її родичів

Психолог із хоспісу розповіла, як підтримати важкохвору людину та її родичів
  • Ірина Бойко працює психологом в хоспісі у с. Плотича, що на Тернопільщині, де допомагає пацієнтам зі смертельними хворобами та їхнім родичам.

  • Психолог переконує, що найголовніше - це не залишати рідних наодинці, навіть якщо спілкуватись стає важче.

Обійми та дотиковий контакт - найкраще, що може підтримати людину  в такому важкому випадку, розповідає психолог.

Люди у стресі стають дуже вразливими, часто, навіть беззахисними і найважливіше, що може бути в такі моменти для них, - це знати, що вони не самі. Не обов’язково навіть про це їм казати. Інколи достатньо буде просто взяти за руку або обійняти і провести з ними трошки часу.

- Є різні механізми психіки, які вмикаються, коли людина стикається зі стресом, - продовжує пані Ірина. - Коли людина чує, наприклад новину про те, що у неї загинув хтось з близьких або новину про свою чи когось з близьких важку хворобу, то одразу думають: “Це не зі мною, тут якась помилка”, - це механізм заперечення.

Відео дня

За словами психолога, людям важко сприйняти втрату, бо вона змінює життя.

- Коли з життя йде хтось дорогий, то люди розуміють, що їх життя вже не буде таким, як раніше. І не знають самі як поводитися в цьому випадку, - говорить Ірина, - Ми падаємо духом, плачемо, страждаємо. Страждання, як і щастя, - то частина нашого життя. І його теж потрібно вміти пережити. І розуміти, що це є нормальним для кожної людини.

Що найкраще говорити людям, в яких біда

Серед фраз, які є не дуже доречними в розмові, психолог виділяє “я тебе розумію”, “я знаю як тобі важко”, “все буде добре”, “мені дуже шкода”. Натомість завжди можна сказати: “Я розумію, що тобі боляче, але я не знаю як”.

- Знаєте, є така фраза “розділене горе - півгоре”. Є різні типи людей, але кожному дуже допомагає розмова, - продовжує Ірина. - В випадку важкої втрати дуже важливо не так підтримати словами когось з близьких, як просто вислухати його. В таких випадках дотик до руки, якісь легкі обійми мають більшу ціну, ніж багато слів.

Обійми - цінніші за тисячі слів

Коли ваша близька людина плаче - поплачте з нею, якщо сидить і мовчить - то помовчіть. Бути з тим, хто горює - це вже багато, не залишати його та не дозволяти замикатися в собі.

- Є такі випадки, коли людина в своєму горі ізолюється від всього світу, - продовжує Ірина Бойко. - Найважливіше  - це не дозволяти залишатися рідним в такому стані, старатись повернути до роботи, до спілкування з оточуюючими.

Психолог зазначила, що у випадку, якщо хтось має важке горе і не може впоратися з ним самостійно, то найкращий варіант звернутись за професійною допомогою до психолога або психотерапевта.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • кобра

    ту чи іншу ситуацію може зрозуміти тільки тоді коли це стається на особистому прикладі, а так це бла бла бла
  • Ігор Буда

    "все буде добре" - вже давно лише веселить мене. Особливо в онкодиспансері.
    стандартно відповідаю "Але не всі до того доживуть". Чогось жахаються, хоча хворію я.
  • Оксана Коваль

    деже глибока і цінна стаття
  • Pukhovska Nataliia

    Ірусь ти молодець, ідеш у гарному напрямку. Дуже рада за тебе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up