Партнер рубрики Події

Пушкін, Ґерета, Франко. Ми «оживили» відомі пам'ятники Тернополя

Пушкін, Ґерета, Франко. Ми «оживили» відомі пам'ятники Тернополя
  • Сучасні технології допомагають нам не тільки сміливо дивитися у майбутнє, а також побачити "живих" постатей минулого за допомогою спеціальних програм
  • Ми вирішили трохи пофантазувати та «оживили» відомі пам'ятники Тернополя. І ось що з цього вийшло.
  • Сподіваємося, матеріал буде цікавий і тим, кого евакуювали у Тернопіль через війну.

Спробувати оживити фото можна за посиланням нейронної мережі Deep Nostalgia. Можна завантажити фото чи навіть картинки. Головне – максимально чітка фотографія, щоб нейронна мережа змогла розпізнати обличчя. До слова, щоб користуватися мережею, необхідна реєстрація, а кількість безкоштовних спроб "оживити" фото без платної підписки обмежена.

Іван Франко

Видатний український поет, прозаїк, драматург, літературний критик, публіцист, прозаїк, науковець, громадський і політичний діяч.

У Тернополі також є пам'ятник цій видатній людині, який встановили 28 травня 1995 року. Автор пам'ятника — скульптор Іван Сонсядло. 

Відео дня

Олександр Пушкін

Хоч поет в Тернополі ніколи не бував і про наше місто ніколи не писав, та пам'ятник йому є.

Автори пам'ятника — скульптори Макар Вронський, Олексій Олійник, Олександр Скобліков, архітектор — Едуард Гронський.

Ігор Ґерета

Пам'ятник Ігорю Ґереті — пам'ятник українському археологу, мистецтвознавцю, історику, поету, викладачу і громадсько-політичному діячеві.

Ігор Ґерета – український археолог, мистецтвознавець, історик, поет, викладач і громадсько-політичний діяч. Заслужений діяч мистецтв України. Він написав понад 120 розвідок й статей у енциклопедіях, збірниках та періодичних виданнях України так і Канади, Польщі, Росії, Сербії, Словаччини. Він — видавець більше як 30 книжок Інституту національного відродження України, а також співавтор трьох академічних досліджень про археологічні пам'ятки Прикарпаття і Волині. Зараз його бронзовий пам'ятник стоїть на вулиці Валовій.

Соломія Крушельницька

Соломія Крушельницька – українська оперна співачка, яку визнали найвидатнішою співачкою світу. А народилась вона в селі Білявинці, нині Бучацького району. Співати почала з юних років. Навчалася в Тернопільській школі товариства «Приятелі музики». Основи музичної підготовки отримала у Тернопільській класичній гімназії, в якій складала іспити екстерном. Тут вона зблизилася з музичним гуртком гімназистів, членом якого був також Денис Січинський — згодом відомий композитор, перший у Галичині музикант-професіонал.

Пам'ятник їй стоїть в самому центрі Тернополя на бульварі Тараса Шевченка.

Пам'ятник сантехніку

Однозначно один з найнезвичніших пам'ятників міста, а тим він і не менш цікавий. Він присвячується працівникам комунального підприємства «Тернопільводоканал». Пам'ятник сантехніку – це збірний образ міського водопровідника: чоловік, одягнений в спецодяг і тримає в руках розвідний ключ, намагається вибратися з водопровідного люка. 

Симон Петлюра

У Тернополі пам'ятник цьому видатному військовому, державному та політичному діячеві відкрили у 2018 році. Автор пам’ятника — тернопільський скульптор Дмитро Пилип’як.

Випадкова зустріч

«Випадкова зустріч» — скульптурна композиція у  центрі міста. Встановили її 2002 року. Її місту подарував американець Джон Звожек, що тоді працював із волонтерською місією у відділі екології м. Тернополя.

Читайте також:

 Бандера, Крушельницька та інші. Ми «оживили» фото відомих людей, які пов'язані з Тернополем.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up