Партнер рубрики Події

"П'ять струсів мозку, але зафіксовані лише два": хлопця з низкою хвороб забрали у військкомат

"П'ять струсів мозку, але зафіксовані лише два": хлопця з низкою хвороб забрали у військкомат

У вівторок, 6 листопада, у редакцію “20 хвилин” звернулася жителька Бучача Галина. Жінка повідомила, що її сина забрали у військкомат прямо з місця роботи.

"Покинув навчання у Києві, щоб лікуватися вдома"

- Він вже 16-й день на воєнкоматі у Тернополі, - розповіла пані Галина. - Син навіть не міг мене попередити. Другий тиждень тримають в казармі.

Зі слів матері, вона вже й змирилася з тим, що син служитиме. Проте хлопець зателефонував і повідомив їй, що він таки непридатний для служби. Мовляв, так сказав хірург зі Львова, який приїхав разом з представником прикордонної служби.

- Я привезла документи та медичну книжку у військкомат, а також знімки МРТ, зроблені в Києві, - каже жінка. - Син розповів, що львівський фахівець сказав повторно зробити обстеження. А з кабінету, де це можуть зробити, виганяють і не хочуть слухати.

Відео дня

Пані Галина зазначила, що у медичній книзі юнака не вказані усі його хвороби.

- У нього були струси мозку, але це не зафіксовано, - каже жінка. - Син казав, що загубили в Києві. Струси же були давніше. А грижі недавно, йому уколи в плечі давали. Через це покинув навчання у Києві і вдома лікувався. Влаштувався на роботу, бо допомагав мені, мама була неходяча. Повістки ніякі не приходили, бо він прописаний у Києві.

П'ять струсів мозку, але зафіксовані лише два

Проте, син пані Галини розповів, що його вигнали з Київського університету через пропуски занять.

- Я їздив на змагання з регбі, яким займався майже вісім років, - ділиться Святослав. - Ламав і праве, і ліве плече, тріщина правої лопатки, великі пальці теж ламав, палець вискакує з суглоба, а це ж патологія. Але ці травми не зафіксовані на папері. Я спортсмен, в мене був період змагань, і я не звертався до лікаря. Через це я пропускав пари і мене вигнали з університету. Вже коли зламали плече, то звернувся до медиків. Але в мене десь п’ять струсів головного мозку, але зафіксовані лише два. У Києві в мене був медичний зошит, де зафіксовано всі, але я його загубив.

Юнак каже, що він забезпечував сім’ю фінансово, адже з батьком не контактують.

- Я влаштувався на роботу у благодійний фонд, - продовжує хлопець. - Допомагав дітям.  У Бучачі мав збирати гроші у благодійні коробки. Невідомі запитали мене де туалет, а потім продемонстрували посвідчення. Сказали, що я схожий на терориста і попросили пройти з ними, щоб перевірити по базі. Я сів в машину і мене повезли одразу у військкомат, потім у Тернопіль.

Як запевняє хлопець, йому не дали можливості нормально пройти обстеження.

- У них є свої лікарі і вони написали, що я придатний, - каже Святослав. - Сказали, що полегшені умови служіння через хрящі. Але якби я пройшов повне обстеження, я б не мав права взагалі служити. Бо мені потрібно зробити МРТ хребта, бо є лише МРТ поясничного відділу. Представники прикордонних військ вчора (5 листопада) були з своїм хірургом, який сказав, що я з таким набором травм непридатний. І додав, що мене потрібно дообстежити. Я звертався до головного лікаря, до майора. Та мене не слухали.

"Я просто "не вникав у те все"

На запитання, чи приносив юнак у військовий комісаріат довідки про стан здоров’я, чи приходила повістка, Святослав відповідає, що не був ознайомлений з такими вимогами. Про те, що він відповідає призовному віку, дізнався лише тоді, коли потрапив у військкомат.

- Коли приїхав у Київ навчатися, прописався там, - коментує хлопець. - Коли мене вигнали, я не виписався з тамтешнього місця проживання. Я просто не “вникав у те все”. Ніякі довідки не приносив, бо не знав. Я 2,5 роки працював волонтером і нічого не було, ніхто нічого не казав, а тут приїхали і забрали. Я розумію, що теж неправий у цій ситуації, але мені не дають пройти повне обстеження.

"Має обмеження до проходження строкової служби"

Ситуацію про неправомірне поводження з призовником у Тернопільському військовому комісаріаті спростовують.

- У медичному заключенні зазначено, що у хлопця не грижі, - коментує старший офіцер відділення комплектування та призову, старший лейтенант медичної служби Максим Швець. - У нього вузли Шморля. Спеціалісти обласного рівня після перевірки документів приймають рішення. Ми розглянули усі принесені довідки. Хлопець має обмеження до проходження строкової служби.  Але це не дає підстав на звільнення від проходження військової служби. Він не придатний, наприклад, у військові частини спеціального призначення, десантно-штурмові, надводні чи підводні човни. В інші військові формування він придатний. Поки ця особа не відправлена у жодну військову частину.

Зараз формується призов у державну прикордонну службу.

- Під час відбору звертають увагу не лише по стану здоров’я, - зазначає пан Швець. - Оцінюють морально-ділові якості, особисто спілкуються, призовники виконують тести. Можливо хлопець просто не підійшов цій військовій частині з певних причин. Але він придатний для служби в інших.

Нагадаємо, що з 1 вересня розпочав дію Указ президента щодо проведення чергових призовів громадян чоловічої статі на строкову військову службу. Якщо призовник отримав повістку, він зобов’язаний з’явитися у військовий комісаріат у зазначений у ній час. Якщо не отримав - призовник повинен в десятиденний термін з’явитися у військовий комісаріат, в якому перебуває на обліку. Він може не прибути у зазначений час лише з поважних причин: стихійне лихо, його хвороба чи смерть близьких родичів.  Якщо після десятиденного терміну призовник не з’явиться, то спочатку його притягують до адміністративної відповідальності, а згодом до кримінальної.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Анонім

    Ну це і не дивно , щодо замашок військомату це таке завжди було , що з тими призовниками ніхто не рахується оскільки ці воєнкоми себе там возомнили князьками яким все дозволено , і так само та медкомісія ,яка відстоює сторону військомату ,а не незалежного експерта .У них одна фраза в лікарні не лежав значить придатний . Тепер щодо цього призовника я так зрозумів ,що так звана медкомісія його визнала придатним ,але виникає питання,а чому цьому призовнику не повідомили ,що в місячний термін він має право в судовому порядку оскаржити висновок ВЛК . Треба було подати до суду заяву з клопотанням щодо того щоб проти цього призовника були зупинені всі дії повязані з військоматом . Тим більше ,що військомат не відноситься до медичної установи ,а це значить ,що вони не мають права робити огляди оскільки з тими так званими оглядами можна занести любу хворобу . Що може вони кожного в резинових рукавицях обстежують та ні все по простому . Тепер щодо примусового утримання у військоматі ,а де таке написано ,що військомат має право утримувати людей ,які ще навіть присяги не приняли це є порушення . Тільки суд може позбавити людину вільно пересуватися. Редакція зробіть журналістське розлідування ,щодо дій військомату нехай покажуть документи на те ,що вони мають право робити медогляди ,нехай покажуть медичне обладнання :УЗД ,кардіограф, ренген ,стерилізатори інструменту ,сушильні шафи та інше медичне обладнання , якого року це обладнання ,а може воно вже два рази списане . Нехай покажуть в яких умова призовники здають аналізи сечі ,крові де той призовник має в пробірку дзюрити ,а кров беруть на засмальцованому столі . Гепатити С і В елементарно хапнути . Для довідки гепатит В може існувати на предметах до 6 місяців ,і через малу тріщину на шкірі
  • Искра

    С днём Великой Октябрьской Социалистической Революции, товарищи !

    Анонім reply Искра

    Редакція забаньте цю комуністичну гн....у щоб воно тут не писало комуністичних лозунгів ,і повидаляйте цю комуністичну гниль . Законом заборонено комуністична партія ,і все ,що з нею повязано

    Искра reply Анонім

    Вспоминайте слова которые власть стирает из памяти народа: СССР; Зарплата по труду; Ленин; Равенство; Справедливость; Дружба Народов; Мир во всём Мире; Большевики; Коммунисты; Уверенность в завтрашнем дне; Человек человеку друг, товарищ и брат.
    Составьте из них правильные предложения!
  • олько

    В радянські часи з таким букетом можна було попасти в стройбат.А тут - прикордонні війська.Що здоровіших немає?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up