Оштрафували ВАТ «Тернопільобленерго» та його керівника за несправедливі графіки відключення світла

Оштрафували ВАТ «Тернопільобленерго» та його керівника за несправедливі графіки відключення світла

Перевірки засвідчили порушення при складанні графіків відключень електропостачання споживачам.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) винесла рішення накласти на ВАТ «Тернопільобленерго» санкції у вигляді штрафу у розмірі 85 тис. грн. Крім того, Регулятор прийняв рішення про накладення на керівника компанії адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700 грн і зобов'язала цього оператора розподілу електрики дотримуватися справедливих графіків відключення світла і належно інформувати населення. 

Про це повідомляє Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП)

Під час засідання, що відбулось 25 січня 2023 року, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) розглянула акти позапланової виїзної перевірки ВАТ «Тернопільобленерго». Перевірки були проведені на численні звернення споживачів.

Відео дня

За результатами перевірок встановлено, що підприємство допустило порушення вимог Закону України «Про ринок електричної енергії», Кодексу систем розподілу та недотримувались Ліцензійних умов з розподілу електричної енергії в частині порушення графіків відключень електропостачання споживачам. Зокрема, не забезпечували рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами, а також неналежним чином інформували споживачів про перерви в електропостачанні, зокрема, через власні вебсайти.

НКРЕКП винесла рішення накласти на ВАТ «Тернопільобленерго» санкції у вигляді штрафу у розмірі 85 тис. грн. При цьому Регулятор зобов’язав їх надалі дотримуватись справедливих графіків відключень, а також вимог щодо належного інформування споживачів про перерви електропостачання.

Крім того, НКРЕКП прийняла рішення про накладення на керівників згаданих ліцензіатів адміністративного стягнення у вигляді штрафу у розмірі 1700 грн., оскільки їх персональна відповідальність за недотримання принципу недискримінаційності при застосуванні розвантажувальних відключень споживачів електричної енергії передбачена чинним законодавством.

«Положення Кодексу систем розподілу вимагають від операторів систем розподілу не допускати дискримінацію між споживачами та/або електропостачальниками, забезпечувати максимально можливий рівномірний розподіл обсягів зниження споживання між споживачами, визначених оператором системи передачі. Ми очікуємо пропозиції від усіх ОСР щодо поліпшення роботи в цьому напрямку, плануємо їх обговорити для напрацювання прийнятного діалогу та співпраці. Разом з тим, Регулятор закликає ОСР дотримуватись чинного законодавства з метою запобігання у подальшому таких порушень, що фіксуються НКРЕКП за зверненнями споживачів», — зазначив Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що чи не щодня до нашої редакції надходять обурливі коментарі від жителів Тернопільщини про несправедливий розподіл електроенергії: «Коли буде нормальний графік», «чому ми без електрики 49 годин» та «скільки ще чекати світла». Люди втомилися, адже отримують електроенергію за принципом: все більше економії та менше використання.

Читайте також

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (250)
  • Ліза Петровська

    І що з того? Скажіть нормально сидіти без світла 6 годин? І 3 є? Як люди повині готувати? Митися? А ви думали чи ні що в багатьох тепло від світла? Ні? Звісно бо розуму в вас немає!
  • Олександр Дронов

    Треба одному зломити хребта в Тернополі ...другому в райцентрі ...шоб третій задумався ??? Задовбали з виключенями... Часна лавочка хочуть те й роблять уроди ...

    Ігор К reply Олександр Дронов

    Зверніться в воєнкомат. Там якраз шукають таких мужніх.
  • Женя Баранова

    Вони  би  краще  зробили  3  на 3 год  а  то  ми  по  18  год  сидмо  а  біля  нас  горить  в  інших  домах  не  виключають  зовсім  а сами  собі  світять  не  сидять  у  темряві  задрали  ви  вже  подають  як  хочуть  моло   їх  оштрафували  сабак  самі  від  жиру  бісяця  а  люди  бідують.

    Ігор К reply Женя Баранова

    Дякую, що підказали. Без вас не могли розібратися.
  • Ілья Хорунжий

    Навіщо та показуха! Їм дали ліміт,вони так і роблять. Накази йдуть із верхушки! Всі області відключають! То що, всі самі собі дали наказ???

    Ігор К reply Ілья Хорунжий

    Та неможе такого бути. Шо ж ви таке говорите. Який ліміт, які накази?

    Тут 99,99% дописувачів вважають, що обленерго самі придумують години зі світлом та без.

keyboard_arrow_up