Партнер рубрики Події

Чому люди без світла по кілька діб? У Тернопільобленерго назвали причини відсутності електроенергії

Чому люди без світла по кілька діб? У Тернопільобленерго назвали причини відсутності електроенергії
  • «Коли буде нормальний графік», «чому ми без електрики 49 годин» та «скільки ще чекати світла» — чи не щодня до нашої редакції надходять такі коментарі від жителів Тернопільщини.
  • Люди втомилися, адже отримують електроенергію за принципом: все більше економії та менше використання.
  • Коли стабілізуються графіки і чи розраховувати тернополянам на нормальну подачу світла – ми розібралися.

Нестабільна подача електроенергії – суцільна проблема для жителів Тернопільщини. Через це вони не можуть повноцінно вести бізнес, працювати та навіть робити хатні справи. Що не кажіть, але більшість необхідних для нас процесів пов’язані саме з технікою, а вона як завжди потребує безперебійної подачі електроенергії.

Та що техніка, через нестабільну подачу світла люди змушені сидіти в холодних офісах, квартирах та будинках. Так, в плюсі лише ті, хто мають власну грубку або буржуйку…. Але не кожен може собі це дозволити, особливо мешканці багатоповерхівок.

Скільки були без світла?

Журналісти «20 хвилин» провели опитування на власній сторінці у Фейсбук і дізналися, скільки часу жителі Тернопільщини сидять в очікуванні електроенергії. 

Відео дня

– Скалат (місто на Тернопільщині – ред.) 9 числа виключили десь о 13 годині, а включили о 18 годині. 10 січня виключали три рази. І чомусь нашу лінію саме більше тримають без світла. На других лініях менше виключають, чому так? – пише Галина Станковська.

– Три доби не було у селі Сидорів Чортківський район, – каже Наталя Плутагор.

– Села Острівець і Застіноче Теребовлянський РЕМ, вимикають без графіку від 3 до 6 годин, проте одного разу вимкнули на 49 годин. Пишіть в кого було більше? – каже Олег Волович.

– Друга група Кременецький район роблять що хочуть. Вимикають світло не по графіку, а коли захочуть і на скільки хочуть. Сьогодні ( 6 січня – ред.) цілий день нема світла. У Кременецькому РЕМ трубки не беруть, а в «Тернопільобленерго» додзвонилася, то ще нахамив мені. Знов почалося з тим світлом, – обурюється Іванка Мандзюк.

– Петриків вимикали десь 20 годин, це було два чи три тижні тому, – каже Наталя Бовтач.

– Село Колодіївка вчора (6 січня – ред.) світло вимикали на шість годин, – пише Наталя Буката Томчук. 

У місцевих жителів Тернопільщини вже просто вривається терпець. Про це свідчать їх коментарі щодо світла майже під кожною нашою публікацією.

– Це шок! Як вони задовбали зі своїми відключеннями, ніяких графіків нема. Тай і не було. Яке вже навантаження? Хай млин свій виключить і вулицю свою. Горить все що тільки можна включити. Ще ліхтарі включив надворі, мало. Невже совісті ні грама нема, і премію дали, нє ще мало. Свята вечеря і то виключили. Нема на них ніякої управи. Ще трошки, подивимось як після війни будеш співати, – обурюється Володимир Шпак.

– Невже незрозуміло, що це нагла енергетична афера влади, власників обленерго та РЕМів. Заочно про це у світі усі знають, а тут на рахунок якихось липових графiкiв сперечаються. Прокидайтесь та відкрийте вже очі, – пише Дмитро Кишкан.

– Це брехня. Те що обленерго бреше нагло очі людям. Вчора (6 січня – ред.) друга група мала світло 3 години, а 10 годин світло було відключене. Так що нехай після свят СБУ перегляне їх графік на другу групу, – обурюється Оля Семенюк.

– Чому почали відключати світло у жовтому секторі? Давно була перевірка? Зашпори вже відійшли? – пише Тетяна Шемчук.  

І це лише частина невдоволених коментарів. Звичайно, є люди, які аргументують такі відключення війною в Україні і закликають інших не панікувати, а просто перетерпіти. А ось як тернополяни справляються без світла і чим рятуються? Відповіді пересічних людей можете почути на відео.

Що кажуть в «Тернопільобленерго»?

Враховуючи постійні скарги жителів Тернопільщини на несвоєчасне вимкнення світла, наша редакція звернулася до ВАТ «Тернопільобленерго». Ми запитали, з чим пов’язана нестабільна подача електроенергії та за яким алгоритмом її вимикають на Тернопільщини. Та найбільше нас цікавило, чому попри оприлюднені графіки, деякі населені пункти змушені залишатися без електроенергії на кілька діб.

У відповіді на інформаційний запит головний інженер ВАТ «Тернопільобленерго» Степан Бартків наголосив, інформація про відключення світла у населених пунктах Тернопільщини на дві-три доби не відповідає дійсності.

– Навіть під час наймасовіших обстрілів енергетичної інфраструктури вимкнення тривали максимум до однієї доби. Сьогодні енергетики намагаються вимикати електроенергію відповідно до розробленого Стабілізаційного графіка вимкнень. Причина того, що споживачі довше залишаються без електропостачання – можливе аварійне пошкодження. Воно може виникнути під час вимкнення або ввімкнення електропостачання. У такому випадку період вимкнення є тривалішим, адже для цього потрібно щоб виїхала ремонтна бригада. Та і не завжди в диспетчера обленерго є можливість увімкнути електроенергію дистанційного, для цього теж потрібно виїжджати бригаді, а це додатковий час, оскільки таких місць може бути кілька, – каже він.

Ми зібрали всі відповіді жителів Тернопільщини, де вони стверджують про несвоєчасне вимкнення світла та те, що залишалися без електроенергії на кілька діб. І попросили працівників ВАТ «Тернопільобленерго» прокоментувати ситуацію.

– Ми проаналізували відповіді споживачів електричної енергії у проведеному редакцією «RIA плюс» опитуванні у соціальній мережі Фейсбук. Можемо сказати, що більшість відповідей стосувалися того, що електроенергію дійсно вимикають за графіком. Тобто, в даному графіку, передбачається черговість вимкнення 6 через 3 години або 3 через 6 годин. Виходячи з погодинного навантаження на енергосистему, енергетики корегують його. Вони вмикають або вимикають певну групу, – розповідає Степан Бартків.

Проте в обленерго все ж зізнаються, випадки, коли люди довго залишалися без світла дійсно були. Але на то, знову ж таки, є своє причини.

– Через погіршення погодних умов: ожеледицю, налипання мокрого снігу, сильні пориви вітру не було більше доби світла в деяких населених пунктах Чортківського та Кременецькому районах. Але енергетики завжди шукають варіанти увімкнути електроенергію споживачам через резервні лінії живлення і вже тоді проводять ремонтні роботи, – запевняє пан Степан.

Більше того, в «Тернопільобленерго» не надходили скарги про відсутність електроенергії на довготривалий період в тому чи іншому місті, селі.

Чому досі вимикають світло?

У ВАТ «Тернопільобленерго» запевняють, обмеження щодо електропостачання на Тернопільщині впроваджуються відповідно до встановлених НЕК «Укренерго» лімітів споживання. Для кожної обласної розподільної компанії щоденно доводиться ліміт потужності, який компанія не може перевищувати, і в межах якого відбувається чергування обмеження споживачів.

– Це все залежить від щоденного доведеного ліміту НЕК «Укренерго». Якщо встановлені ліміти – близько 50% від потреби споживання Тернопільської області, то застосовується алгоритм 6 годин світла нема, а 3 години – є, – наголошує пан Степан. – Якщо розмір доведеного ліміту складає 75% від потреб споживання Тернопільської області, то енергетики застосовують схему вимкнень: 6 годин світло є, а ось 3 години немає.

Наразі енергосистема України не в змозі покрити споживання у повному обсязі через пошкодження та окупацію ворогом низки електростанцій, серед яких і Запорізька АЕС.

– Доведені ліміти за останні дні – 50-70%. Але тут необхідно розуміти, що є об’єкти критичної інфраструктури (водо-, теплопостачання, лікарні та інші заклади). Ці об’єкти ми намагаємося взагалі не вимикати. А це вже становить 25-30% від загального споживання області. Тож, споживачам залишається 40%, а інколи і їх нема, – додає головний інженер.

Як виявляється, і відключення споживачів однієї групи в різний час цілком можливе. Енергетики розповідають причини таких дій.

– Якщо немає потреби вимикати всю групу споживачів, вимикають лише частину. На наступний раз при потребі вимикають іншу частину споживачів тієї групи. Для того, аби було рівномірне вимкнення електропостачання, – каже співрозмовник.

Увага! Якщо у вас немає світла тривалий час, радять звертатися за телефоном: 0-800-50-90-40.

Читайте також:

Було чи ні? Ми розбиралися, чи справді через заздрість у Тернополі просили відключити світло сусідам

На випадок блекауту: де можна купити продукти, ліки та заправити авто. Що робити, коли нема готівки?

З теплом і генераторами: ми дізналися, як виживають тернопільські лікарні у воєнних умовах

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (113)
  • Svetlana Klochko

    Все вже всюди схвачено. Дзвонила до нового року на держ. Лінію. Після цього стабілізували графік. Свята- світло було ВСЮДИ!!!!! Свята закінчились- все, раби, досить вам зі світлом сидіти. На держ.лінії вже відповідають завченими фразами, на них ніякі закони не діють. Кажуть, що ліміт і все. А чім він зумовленний несуть нісенітниці щодо обмежень постачання. Заводи не працюють, людей скільки виїхало і не вистачає?! На ці питання починають казати, що обладнання не працює, але ж на свята працювало і для людей, які куплять імпортовану електрику воно теж буде працювати?! І так можно довго вести бесіду і розуміти, що нас тримають за дурнів! Кому війна, а комусь треба кармани набити! Зараз економіка загнутися без світла і як ми країну підіймати будемо?! Навіть зараз, чим бюджет заповнювати?! Як бізнес за бізнесом згортають!
  • Надія Сеник

    Спочатку совдепівськими спогадами годували свою читацьку аудиторію..тепер підіграють рашці на рівні побутових проблем... розхитують суспільство..  дурні? Чи свідомо? Найгірше - на руку кремлю...
  • Про все

    Спочатку совдепівськими спогадами годували свою читацьку аудиторію..тепер підіграють рашці на рівні побутових проблем... розхитують суспільство..  дурні? Чи свідомо? Найгірше - на руку кремлю...
  • Ksenia Page

    🇺🇦 Українці та люди, які потребують допомоги подайте заявку на фінансову допомогу сьогодні разом із ініціативою UAPPL.

    натисніть на  >>  https://s.uappl.org/280reco3148

    ініціатива UAPPL – це платформа пожертвувань, яка допомагає мешканцям України та біженцям звертатися за фінансовою підтримкою безпосередньо до людей з усіх країн.

    Ви швидкоможете створити свій прохання, і ми опублікуємо його на наших платформах для потенційних донорів.

    На відміну від багатьох інших організацій, допомога надходять напряму від iнвестора до того, хто запитує.

    Щоб дізнатися більше та надіслати запит, перейдіть до  >> https://s.uappl.org/280reco3148

keyboard_arrow_up