Партнер рубрики Події

Робити добро – легко! Який подарунок фонд з Тернополя зробив для будинку-інтернату в Бережанах?

Робити добро – легко! Який подарунок фонд з Тернополя зробив для будинку-інтернату в Бережанах?
  • Тернопільський благодійний фонд «Віра в себе» спільно з німецькими партнерами передали спецтранспорт для психоневрологічного будинку-інтернату у Бережанах.
  • Авто потрібне для транспортування пацієнтів.
  • Які переваги воно дасть дає медзакладу та чим ще у час повномасштабної війни займається фонд «Віра в себе» – читайте у нашому репортажі. 

Благодійна організація «Віра у себе» з Тернополя займається активною діяльністю у сфері медичного забезпечення з перших днів російського вторгнення. Згуртована команда волонтерів допомагає необхідними ліками й перев’язувальним матеріалом не лише переселенцям, а й пораненим військовим, які проходять реабілітацію на території нашої області та в медичних закладах західної, південної та східної частин України.

Тернопільські волонтери впродовж десяти років тісно співпрацюють з німецькою благодійною організацією Action Medeor на основі договору про представництво в Україні. Про це розповідає керівник фонду «Віра в себе» Юрій Дар. Саме йому належить благодійна ідея забезпечити обласні заклади для людей з особливими потребами спецтранспортом для перевезення пацієнтів.

Відео дня

– Це моя особиста ініціатива. Вона виникла не випадково. Попри військовий стан в державі, коли ми спрямовуємо всі ресурси на передову, не варто забувати й про тил. Його слід забезпечити, щоб він надійно функціонував, – каже Юрій Дар.

Нагадаємо що перший подібний автомобіль для транспортування літніх людей та людей з інвалідністю ще 2 вересня від фонду безкоштовно подарували обласному геріатричному пансіонату у Петриках. Другу машину 19 жовтня передали для потреб Бережанського психоневрологічного будинку-інтернату.

Без транспорту заклад ніяк не міг обійтись

Психоневрологічний будинок-інтернат розташований в селі Краснопуща на Бережанщині. Він – суто чоловічий, там приймають пацієнтів віком від 18 років та до старості. На даний момент в інтернаті проживає всього 71 особа. Це люди з інвалідністю, зокрема з дитячим церебральним паралічем (ДЦП), літні чоловіки, з розладами психіки. Дехто давно пересувається на інвалідних візках.

– Нам постійно слід транспортувати пацієнтів до медзакладів. Найближча лікарня у Бережанах розміщена аж за 25 кілометрів. Також ми періодично возимо людей до Тернополя. Транспорт був вкрай необхідний, – говорить виконуючий обов’язки директора будинку-інтернату Андрій Кузів. – До сьогодні мали лише маленьку «Таврію». Зрозуміло, що «колясочників» у ній важко перевозити. А хворих у лежачому положенні нереально. Від нині, на щастя, маємо нове авто.

Керівник благодійного фонду Юрій Дар відразу символічно вручив ключі від спецтранспорту пану Андрію та побажав, аби машина принесла якомога більшу користь і самому закладу, і пацієнтам зокрема. Він додав, що організація має ще безліч планів на майбутнє.

– Зараз ми передаємо авто для перевезення пацієнтів психоневрологічного будинку-інтернату у Бережанах. Цей заклад не мав належного транспорту, що допоміг би його кращому функціонуванню. Надалі наш фонд планує працювати у цьому ж напрямку. Хто отримає спецмашину далі – поки не анонсуємо. Та це точно відбудеться вже найближчим часом, – з посмішкою зауважив Юрій Дар.

Про особливості спеціального автомобіля

Авто, яке отримав колектив Бережанського будинку-інтернату, пристосоване для перевезення людей, які пересуваються на інвалідних візках. В салоні багато вільного місця та обладнано шість зручних крісел. Їх можна легко пересувати.

Також є одне ліжко-місце для транспортування хворих у лежачому положенні.

– Каталка для переміщення пацієнта автоматично знімається і висувається з машини. Людину кладуть на неї надворі. Далі підйомник транспортує її досередини. Все зроблено з максимальним комфортом, – пояснює нам пан Юрій.

Біля кожного крісла є «тривожна» кнопка виклику водія. Якщо під час подорожі комусь стало погано, можна натиснути на неї і авто зупинять у відведеному місці. Також обладнані фіксатори, щоб пацієнти з психічними розладами у ході поїздки не причинили шкоди ні собі, ні іншим.

– Автомобіль, призначений для перевезення людей, які живуть на базі нашого будинку-інтернату в Бережанах, це дійсно дуже цінний подарунок. Я особисто, а також від усіх моїх працівників щиро дякую благодійному фонду «Віра в себе» за наданий спецтранспорт! – висловлює вдячність директор бережанського медзакладу Андрій Кузів.

– Я хотів би додати, що цією ініціативою наш фонд хоче продемонструвати, що робити добрі справи – просто! Сьогодні приватні особи й організації часто виконують обов’язки, які покладені на плечі держави. Тому сподіваємось на розуміння й підтримку зі сторони структур влади, – завершує розмову Юрій Дар.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up