Партнер рубрики Події

Родини загиблих захисників обговорюють концепцію Пантеону Героїв

Родини загиблих захисників обговорюють концепцію Пантеону Героїв

В Українському домі «Перемога» зібралися близькі полеглих воїнів, які поховані на Микулинецькому кладовищі. Вони обговорюють концепцію «Пантеону Героїв». Про це читайте у матеріалі. 

Нагадаємо, «Пантеон Героїв» почали облаштовувати минулого року. На могилах вирішили встановлювати однакові пам'ятники. Також вирішили провести реконструкцію алеї, встановивши на Микулинецькому кладовищі пам'ятний монумент з іменами загиблих, провести реконструкцію алеї, збудувати капличку, де проводитимуть служби.

Як розповів раніше журналістам «20 хвилин» директор СКП «Ритуальна служба» Сергій Тлумацький, у 2023 році влаштовували однакові пам'ятники на частині могил. Також це продовжать робити у 2024 році. Цьогоріч обіцяють почати і інші роботи.

Зібрались родини загиблих 

Кілька десятків людей прийшли на обговорення пантеону. Також долучилися представники духовенства. Рідні загиблих кажуть, для них важливо, щоб Герої були поховані на військовому кладовищі. 

Відео дня

– Ми маємо вшановувати наших героїв. На пантеон приводять школярів, щоб вшанувати загиблих, приїжджають люди з інших країн. Це важливо, щоб військове кладовище мало концепцію і було виконано в одному стилі. Бо звичайні поховання губляться серед інших. А для нас важливо, щоб про наших близьких пам'ятали, – каже мати загиблого Тараса Щербаня пані Надія. 

Для родин загиблих ще раз показали концепцію кладовища та розповіли про те, як її розробляли. 

– Концепція «Пантеону Героїв» передбачає, що місця поховань загиблих з 2014 року та після початку повномасштабного вторгнення буде об'єднано в один комплекс. Також буде відреставровано вхід на кладовища. На території комплексу буде меморіальний комплекс з іменами усіх загиблих Героїв, – каже архітекторка проекту Анастасія Джула.

Як розповідає одна з авторок концепції Дарія Веретюк, щоб створити цю концепцію, довелося провести чималу роботу, щоб знайти найкращий варіант.

– Я зібрала та дослідила чимало прикладів військових кладовищ по всьому світу, щоб знайти приклади концепції. Чимало часу витратили на пошук оптимального каменю та вигляду пам'ятників. Найбільш оптимальним варіантом виявився пісковик, який добре зберігається і має гарний вигляд. Такі хрести характерні для козацьких поховань. Вони є в різних регіонах України, – каже Дарія Веретюк.

Яка концепція пантеону

Про те, як виглядатиме «Пантеон Героїв» розповіла тернополянка Дарця Веретюк, близька людина загиблого захисника Віталія Дереха. Вона активно долучилась до створення концепції нового комплексу та запропонувала своє бачення військового кладовища.

– Перший варіант, який представили родичам та близьким загиблим, не всім сподобався. Я вирішила долучитися до цього і створити нову концепцію, – розповідає вона. – Почала збирати інформацію про військові поховання, продумувати деталі. З візуалізацією мені допомогла Анастасія Джула. Вона створила зображення майбутнього кладовища. Своє бачення я представила родичам загиблих під час нашого зібрання. Вони активно долучилися до обговорення і фактично всі залишилися задоволені від побаченого та підтримали цю ідею.

На алеї від входу до військового кладовища проведуть реконструкцію. Залишиться лише одна доріжка. На місця іншої буде газон та дерева.

Також облаштують капличку та відремонтують вхід на кладовище.

Немає опису світлини.

 

Немає опису світлини.

 

Немає опису світлини.

 

Немає опису світлини.

 

Немає опису світлини.

 

Немає опису світлини.

 

Немає опису світлини.

 

На зображенні може бути: пам’ятник

 

На зображенні може бути: план поверху та текст

Надгробки захисників мають бути однакові. Виняток – якщо людина мала віросповідання, яке не дозволяє поховання під хрестом.

Не всі погоджуються 

Однак не всі родини загиблих погодились на концепцію військового кладовища з однаковими пам'ятниками. Конфлікт через облаштування «Пантеону Героїв» тягнеться від жовтня 2023 року. Саме тоді батьки загиблого Віталія Стадника почали проводити перші роботи щодо облаштування могили сина за індивідуальним проєктом. Від власних джерел журналісти «20 хвилин» дізналися, що могилу планували оформлювати гранітом, а поверх встановити у масштабі один до одного статую загиблого захисника. Чоловік мав бути у формі, зі зброєю та квітами. 

Наразі родина Стадників захищає свої права на індивідуальний пам'ятник у суді. В той час родини інших Героїв вважають, що всі загиблі захисники рівні і поховання мають бути в одному стилі. Більше про це читайте за посиланням:

Суд за пам'ятник на Пантеоні Героїв: родина Стадників просить про індивідуальну могилу

Читайте також:

На Микулинецькому демонтують залишки радянського меморіалу: який вигляд має Пантеон Героїв

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Яна

    Чому ж не потрібний? Дуже багато людей навіть не знало, що той захід буде...
  • Євгенія Квасницька

    Чому не було ніякої інформації про обговорення?
  • Лариса Захарків

    Отак зараз виглядає Алея Героїв.

    Оксана Гаврилюк-Ковалець reply Лариса Захарків

    Лариса Захарків не панікуйте, дочекайтеся зборів і все, що вас цікавить, запитаєтеся.

    Лариса Захарків reply Лариса Захарків

    Оксана Гаврилюк-Ковалець В якому році почнуть покривати .Вже пів року всіх годують що будуть покривати.Вони вже самі незнають що з тим камінцем робити.А цей  камінець набирає  вологи ,болота,ще пару років перезимує.Тоді вже його непотрібно буде покривати бо вже йому нічого недопоможе

    Оксана Гаврилюк-Ковалець reply Лариса Захарків

    Лариса Захарків я ще раз вас запитую: це кінцевий результат всіх робіт? Побачите кінцевий, тоді будете виставляти і побачать люди. Ви хочете, щоб все було вже готове і блистіло, так не буває.

    Лариса Захарків reply Лариса Захарків

    Оксана Гаврилюк-Ковалець Я не ганяю а хочу.І хай люди бачать яка гарна в нас Алея Героїв.

    Оксана Гаврилюк-Ковалець reply Лариса Захарків

    Лариса Захарків А що це вже все зроблено? На Пантеоні ще ведуться роботи, пам'ятники ще не покриті, а ви ганяєте поміж гробами кожен день і все фотографуєте, міряєте, виставляєте по групах, робите бунт. Не провокуйте людей.
  • Ольга

    Дуже багато людей зібралося.Значить цей захід не потрібний

keyboard_arrow_up