Партнер рубрики Події

«Руки на капот, обшук та наручники»: тернополянин судиться з поліцією. Як діяти, якщо вас затримують?

«Руки на капот, обшук та наручники»: тернополянин судиться з поліцією. Як діяти, якщо вас затримують?
  • Уже чотири роки тернополянин судиться з працівниками поліції та намагається добитися покарання для патрульних, які, на його думку, всупереч закону затримали, завдали легких тілесних ушкоджень та перевищили свої службові обов'язки. Слідство, на думку чоловіка, затягують.
  • Журналіст «20 хвилин» з'ясував подробиці цієї справи та дізнався, як правильно себе поводити під час затримання та що робити, коли ваші права порушують.

Про свою проблему в редакцію «20 хвилин» повідомив тернополянин Любомир Барабаш. Ще у грудні 2016 року він отримав неприємний досвід спілкуванням з патрульними, які, на його думку, діяли незаконно.

«Вимагали віддати автомобіль та одягли наручники»

Як розповів журналісту пан Любомир, усе почалось з майнової суперечки з колишньою дружиною, яка і викликала поліцію.

- Усе почалось з того, що моя колишня дружина приїхала до мене в офіс, щоб забрати автомобіль, - розповідає пан Любомир. – Він був нашою спільною власністю, я за нього сплачував кредит. Ми з нею посварилися, і вона викликала поліцію та заявила, що я викрав у неї автомобіль та документи на нього.

Відео дня

Після того, як правоохоронці прибули на виклик, вони з'ясували, що автомобіль – спільна власність чоловіка та колишньої дружини, запевняє співрозмовник.

- Я колишній працівник правоохоронних органів і добре розумію, як себе мають поводити поліцейські, що вони можуть і чого не можуть робити, - каже чоловік. – Хоча поліцейські встановили, що автомобіль ніхто не викрадав, вони вирішили везти мене у відділок поліції. Я погодився, однак саме цікаве почалось біля автомобіля. Я вже хотів сісти у авто патрульних, однак мені сказали, що «в нас так не сідають». Далі – руки на капот, обшук, кайданки. Хоча навіщо потрібно було одягати кайданки, коли я не чинив опору? У відділку, я так вважаю, вони зрозуміли, що зробили дурницю, що мене затримували зі спецзасобами і не склали ні протокол затримання, ні адмінпротоколу за порушення, ні навіть відомчого рапорту. Мене відпустили.

Однак залишати це просто так чоловік не захотів та вирішив звернутися зі скаргою на дії поліції. Після наручників на руках лишились синці. Він зафіксував це у травмпункті.

- Коли мене відпустили, побачив синці від наручників, одразу пішов у травмпункт, де це зафіксували, - продовжує пан Любомир. – У мене були легкі тілесні пошкодження без короткочасного шкоди для здоров'я.  

На дії чотирьох патрульних чоловік написав скаргу.

Відкрили кримінальне провадження

За даним фактом відкрили кримінальне провадження за статтею 365 ч. 2 Кримінального Кодексу України – «Перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу». Однак слідчий прокуратури, який займався справою, закрив її, оскільки не побачив протиправного у діях чотирьох поліцейських, які проводили затримання. Через це Любомир Барабаш звернувся до суду.

- Уже відбулося 5 судів, і щоразу скасовували рішення слідчого про закриття справи, - каже пан Любомир. – Рішення суду не виконують. Останнє засідання було у травні, справу знову відкрили, однак чи на довго? Я маю досвід роботи у правоохоронних органах. Така справа вирішується за два тижні, а вона тягнеться вже чотири роки. Звичайно, тут хочуть просто «відмазати» тих поліцейських. Коли мене затримували – увесь процес був записаний на нагрудні камери патрульних, відео додали до матеріалів справи, але результату ніякого.

Журналіст «20 хвилин» ознайомився з рішеннями суду. Так, слідчий суддя встановив, що заявник справді не чинив опору правоохоронцям, а під час розслідування кримінальної справи не було виконано усіх слідчих дій, тому підстав закривати кримінальну справу не було.

Що кажуть у поліції та прокуратурі

Щоб з’ясувати, на якому етапі знаходиться розгляд справи про перевищення службових обов’язків патрульними, журналіст «20 хвилин» звернувся до обласної прокуратури. Однак там у відповіді на інформаційний запит лише пояснили, що слідство триває. Деталі кримінальної справи, відповідно до закону, не можуть розголошувати третім особам.

- Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчими СУ ТУ ДБР, розташованого у місті Львові за процесуального керівництва прокуратури Тернопільської області, - пояснили у відділі організації прийому громадян, розгляду звернень та запитів. – Згідно зі ст. 3, 220, 221, 222 КПК України визначено вичерпний перелік осіб, які є учасниками кримінального провадження і мають право на звернення у кримінальному провадженні, а розголошення відомостей досудового розслідування іншим особам можливе лише з дозволу слідчого та прокурора у визначеному ними обсязі.

Простіше кажучи – доки триває справа, подробиць слідства нам дізнатися не вдасться, оскільки журналісти не є учасниками справи.

Ми також звернулися до ГУ Національної поліції в області, щоб дізнатися, яка доля чотирьох патрульних, які фігурують у справі, чи працюють вони і досі та чи провели правоохоронці службову перевірку після інциденту. Наш запит скерували до Управління патрульної поліції у Тернопільській області.

А там заявили, що фігуранти кримінальної справи не є працівниками управління патрульної поліції в Тернопільській області Департаменту патрульної поліції.

- Управління патрульної поліції в Тернопільській області Департаменту патрульної поліції не володіє інформацією щодо роботи даних осіб в правоохоронних органах в цілому, - пояснив заступник начальника управління Дмитро Домс. – Також управління не володіє інформацією щодо вказаного кримінального провадження, а також щодо відсторонення та проведення службової перевірки по вказаним особам.

Про подальшу долю патрульних, які фігурують у кримінальній справі, не знає і Любомир Барабаш.

- Я не цікавився, чи працюють вони в правоохоронних органах, чи їх звільнили, чи вони пішли самі, - каже пан Любомир. – За чотири роки вони могли і самі піти.

Однак незважаючи на те, чи продовжили свою роботу патрульні в правоохоронних органах, чи змінили місце роботи, їм, відповідно до закону, може загрожувати покарання – позбавлення волі від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до тьох років.

- Я вже звернувся до Генеральної прокуратури України, щоб цю справу перенаправили на розгляд до іншої області, бо я бачу, що нічого з цього не буде, - каже пан Любомир. – Чотири роки минуло і ніякого результату.

Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Більше читайте згодом.

Як поводитися під час затримання?

Зіткнутися з правоохоронними органами може кожен, тому варто добре знати свої права та обов’язки. Ми запитали адвоката Віталія Вітіва, що робити, коли вас хочуть затримати патрульні, як себе поводити та що робити, якщо ваші права порушують.

- Держава бере на себе особливий обов’язок розслідування протиправних дій своїх працівників, що підтверджується практикою Європейського суду, - каже Віталій Вітів. - У разі незаконних дій правоохоронців варто одразу користуватися правовою допомогою. Можна викликати як особистого адвоката, так і вимагати надати вам безкоштовну правову допомогу. Другий момент – фіксувати все, що можна.

Отримати безкоштовну правову допомогу мають право всі громадяни. Для цього можна попросити про це самих правоохоронців. Зазвичай вони й самі повідомляють, що ви маєте право скористатися безкоштовною юридичною допомогою.

У разі затримання також варто пам’ятати про свої права. Як пояснює юрист, наручники на вас можуть одягати тоді, коли ви чините опір правоохоронцям. Кайданки – це є спеціальний засіб, тому без потреби його не використовують, як і інші спеціальні засоби. Ні газові балончики, ні гумові кийки, ні табельну зброю правоохоронці без потреби не використовують. Обшук можуть проводити лише тоді, коли на це є підстави. Патрульні не можуть підійти до вас на вулиці і проводити обшук.

- Проводити обшук мають право тоді, коли є ухвала слідчого судді, - каже адвокат. – Також поліцейські можуть проводити поверхневий огляд. Наручники можуть одягати тоді, коли є опір, адже це вважається спеціальним засобом. Також під час затримання мають одразу скласти протокол затримання. Якщо правоохоронці проводили поверхневий огляд – має бути протокол огляду.

Поверхнева перевірка – візуальний огляд особи чи речей особи, яка не підозрюється у вчиненні адміністративного або кримінального правопорушення, проте існує достатньо підстав вважати, що вона має при собі річ, обіг якої заборонено чи обмежено або становить загрозу життю чи здоров’ю такої особи або інших осіб. При цьому проводити огляд чи обшук можуть лише при свідках.

У будь-якому випадку, перед застосуванням превентивного заходу поліція зобов’язана повідомити вам про причини застосування до неї превентивних заходів, а також довести до її відома нормативно-правові акти, на підставі яких застосовуються такі заходи, тобто роз’яснити порядок проведення огляду/поверхневої перевірки, а також права особи при його здійсненні.

Як радить юрист Ростислав Небельский, якщо вас на вулиці зупиняють правоохоронці, потрібно бути спокійним, пам’ятати свої права, однак не переводити ситуацію у конфлікт.

- У першу чергу, потрібно з'ясувати, чому саме вас зупинили, - пояснює юрист Ростислав Небельський. – Не варто переводити ситуацію у конфлікт. Треба дізнатися, чому саме вас зупинили, або затримали поліцейські. Треба культурно запитувати у правоохоронців, чому вони до вас звертаються, що саме вони хочуть, щоб розуміти для себе, що відбувається.

 

 

 

Якщо вас зупиняє поліція, ви одразу можете попросити безкоштовну правову допомогу. Правоохоронці самі телефонують в центр безоплатної правової допомоги. Також ви можете звернутися до свого адвоката.

- Насправді те, що правова допомога не по кишені багатьом людям - це не так, - каже юрист. - Кожен має повне право скористатися безоплатною правовою допомогою. 

А от що стосується підписів адмінпротоколів та актів, які складають патрульні – тут не варто їх ігнорувати та відмовлятися підписувати, радить юрист. Також варто взяти собі один примірник протоколу, який на вас склали.

- Важливим моментом є те, що коли складають протокол, варто переглянути все і підписати, а не відмовлятися, - радить юрист. - Обов'язково потрібно взяти собі примірник протоколу, який на вас склали, адже  все буде йти до суду. Це треба зробити, щоб без вашого відома нічого не дописали.

Юрист зауважує, що для затримання правоохоронці обов'язково мають пред'явити відповідне рішення. Без цього рішення людину можуть затримати в тому випадку, якщо вона скоїла кримінальне або адміністративне порушення. Тобто злочинця "спіймали на гарячому". 

Ще одна корисна порада – не намагатися дати хабар поліцейським. Якщо вас затримали за правопорушення, спроба дати хабар лише погіршить ваше становище. Як пояснює юрист, є багато випадків, коли люди, яким загрожувала адміністративна відповідальність, отримували вже кримінальну відповідальність за спробу підкупу.

Куди скаржитися на незаконні дії поліцейських

Якщо ж ви вважаєте, що працівники поліції до вас вчинили незаконні дії або перевищили службові обов’язки – на них можна написати скаргу. Скаргу можна написати при незаконному огляді, неналежному спілкуванні, ігноруванні прохання допомоги, погрозах тощо. Скаргу подають до керівника поліції. Копію скарги можна надіслати до прокуратури, яка триматиме на контролі розгляд справи.

Правоохоронці зобов’язані прийняти вашу скаргу у будь який час. Про це вказує Закон України «Про Національну поліцію». У статті 12 сказано, що поліція забезпечує безперервне та цілодобове виконання своїх завдань. Кожен має право в будь-який час звернутися за допомогою до поліції або поліцейського.  Поліція не має права відмовити в розгляді або відкласти розгляд звернень стосовно забезпечення прав і свобод людини, юридичних осіб, інтересів суспільства та держави від протиправних посягань з посиланням на вихідний, святковий чи неробочий день або закінчення робочого дня.

Термін розгляду скарги – не пізніше 15 днів з дня надходження заяви. Він може бути подовжений до 30 днів, про що повідомляють заявника.

Також скарга може бути викладена усно за номером «102» або «0-800-50-02-02» (call-центр, куди можна повідомити про неправомірні дії поліції).

Стежте за новинами Тернополя у: Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Олег

    Один коп також перевищив до мене свої обов'язки!!
    Тепер катається на інвалідному візку!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up