"Санавіацію" в області закрили через брак коштів. Хто тепер виконує функції підрозділу?

"Санавіацію" в області закрили через брак коштів.  Хто тепер виконує функції підрозділу?
  • З 1 вересня область лишилась без «санавіації». Цей підозділ надавав консультативну допомогу медиків по всій області.
  • Як тепер житиме Тернопільщина без підрозділу та хто виконуватиме його функції – дізнавався журналіст «20 хвилин».

Про те, що Станції виїзної консультативної медичної допомоги у області більше немає в редакцію «20 хвилин» повідомив читач Володимир Дуда. Він працював у підрозділі водієм.

«Це катастрофа для області»

Як розповів пан Володимир, у підрозділі працювало 18 працівників. Через брак фінансування «санавіацію» закрили, а працівники написали заяви на звільнення.

- Це катастрофа для області, як то може бути, коли по всій Україні є такі підрозділи, а у нас закривають? – каже пан Володимир. – Нам ще з березня казали, що нас можуть закрити, бо грошей немає. Гаражі опечатали, нас змусили написати заяви на звільнення.

Відео дня

Як розповів чоловік, підрозділ надавав консультації медиків хворим по всій області. Зокрема медпрацівників возили в різні райони. В самому підрозділі Станції виїзної консультативної допомоги не працювали медики, які надавали консультації, а водії, диспетчери та керівник з заступником.

Передали іншому закладу та закрили

Раніше підрозділ належав до структури Центру екстренної медичної допомоги та медиини катастроф. Як розповіли працівники «санавіація» була в області майже 35 років. Раніше підрозділ мав і авіатехніку, однак через брак фінансів лишились лише автомобілі. Тепер підрозділа немає взагалі.

- Цей підрозділ дійсно був у нашому підпорядкуванні, але ще у квітні його передали Університетській лікарні, - розповів директор Центру екстренної медичної допомоги та медицини катастроф Михайло Джус. - Національна служба здоров’я не фінансує таку службу. Вона має бути при спеціалізованих закладах. Наразі, мені невідома ситуація з цим підрозділом.

Згодом, після передачі підрозділа, його закрили взагалі. Працівники сподіваються, що його роботу відновлять.

Чи повернуть «санавіацію»

Ми звернулися з інформаційним запитом в Управління охорони здоров’я Тернопільської ОДА. Там нам пояснили – проблема виникла через реформування системи охорони здоров’я.

- Станція виїзної екстреної спеціалізованої консультативної медичної допомоги раніше входила до складу комунального некомерційного підприємства «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Тернопільської обласної ради та утримувалась за рахунок коштів цього закладу, - пояснює начальник Управління охорони здоров’я ТОДА Володимир Богайчук. - До 1 квітня 2020 році Центр фінансувався за рахунок коштів медичної субвенції та обласного бюджету.

Як пояснює начальник Управління охорони здоров'я області, у зв’язку із реформуванням системи охорони здоров'я та переходом на нову модель фінансування надання екстреної консультативної медичної допомоги на госпітальному етапі не включено в перелік медичних послуг, оплата яких гарантується за кошти Державного бюджету України, тому не може фінансуватися через Національну службу здоров'я України. Відповідно до укладеного між Центром екстренної медичної допомоги та медицини катастроф та НСЗУ договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій не передбачено надання вищезазначеної медичної допомоги. Витрати на утримання цієї функції не включені в пакет вартості медичних послуг, які має право надавати Центр.

Через це підрозділ передали до Університетської лікарні. Однак в Управлінні охорони здоров’я запевнили – підрозділ припинив роботу тимчасово, оскільки є невирішені питання щодо фінансування. Раніше його фінансували за кошти з обласного бюджету.

Однак хоч підрозділ тимчасово припинив роботу, консультативну допомогу продовжують надавати в області.

- Спеціалізована консультативна медична допомога надається за допомогою телемедицини та дистанційного консультування, - пояснив Володимир Богайчук. - При отриманні фінансування відділення екстреної спеціалізованої консультативної медичної допомоги лікарні відновить свою роботу.

Однак коли підрозділ отримає фінансування та чи отримає він ці гроші взагалі – лишається під питанням. Журналісти «20 хвилин» продовжать стажити за ситуацією. Більше про це читайте згодом.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Pavlo Orestovich

    А вона була?)))

    ігор reply Pavlo Orestovich

    Так. Наприклад, лікарі із дитячої обллікарні (із реанімації для немовлят) дуже часто (мова далеко не про один виклик в місяць) їздили по області до новонароджених на термінові виклики і привозити таких діток в Тернопіль де їх і рятували. (не літали - бо авіації вже давно немає, а саме так як в статті написано - на авто)
  • Світлана Петрук

    Як у пісні співається "  то ли єщо будет, ой йой йой"
  • ігор

    Ура, справа минулої влади і зокрема супрун, по знищенню медицини, так званим  "реформування", а насправді геноцидом нашего народу, успішно діє!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up