Партнер рубрики Події

Ще й хотів компенсацію: староста села, який збудував церкву моспатріархату, судиться із сільрадою

Ще й хотів компенсацію: староста села, який збудував церкву моспатріархату, судиться із сільрадою
  • У селі Піщатинці Кременецького району частина жителів посварилась зі старостою. Він, як розповіли місцеві, не підтримав перехід церкви з УПЦ (МП) до ПЦУ та почав по-різному ставитися до жителів за релігійною ознакою.
  • Тепер староста ще й судиться з сільською радою, яка наклала на нього догану та ліквідувала старостинський округ, позбавивши його повноважень. Що вирішив суд? 

Почалися «релігійні війни» в Піщатинцях у травні минулого року. Тоді мешканці вирішували питання про перехід церкви з УПЦ (МП) до Православної церкви України. Більшість людей підтримали перехід. Приміщення церкви перейшло до ПЦУ, почав правити новий священник. Однак ті, хто з цим не погодився – вирішили облаштувати новий храм. Серед тих, хто не захотів переходити до ПЦУ, був і староста села Микола Панчук. Тож нову церкву моспатріархату почали облаштовувати на приватній території його родини. Більше про це читайте за посиланням:

Староста села разом із прибічниками, щоб не переходити до ПЦУ, збудували нову церкву моспатріархату

Скаржились на старосту

Ми поспілкувалися з мешканцями села, які вирішили перейти до Православної церкви України. Вони кажуть – староста, замість того щоб намагатися уладнати конфлікт, почав ділити людей за релігійною ознакою.

Відео дня

– Люди в селі пересварилися, – розповідає мешканка Оксана (ім’я змінили на прохання жінки). – До прихожан московського патріархату староста ставився добре. Він і довідки їм видавав вчасно, якщо було потрібно, і свою роботу виконував, а от до тих, хто перейшов до ПЦУ, ставлення було зовсім інше. На робочому місці його часто не було.

Немає опису світлини.
Парафія Різдва Пресвятої Богородиці с. Піщатинці Кременецького р-ну приєдналась до Православної Церкви УкраїниЗаголовок

Те, що на старосту надходили скарги, підтвердив і голова Борсуківської громади, до якої належить село Піщатинці, Роман Кухарський. 

– Село не задоволене діями старости, були скарги на нього. Фактично він почав ділити село за релігійною ознакою і по-різному ставитися до прихожан УПЦ та ПЦУ, – каже пан Кухарський. 

Також староста не виконував належним чином свої обов’язки та не з’являвся на робочому місці, кажуть місцеві. Тому рішенням Борсуківської сільської ради №1153 від 23.12.2022 за порушення трудової дисципліни до старости застосували дисциплінарне стягнення – догану. 

Старостинський округ вирішили ліквідувати, оскільки у Піщатинцях проживає менше 500 осіб, які потрібні для існування округу. 

Оскаржував рішення та вимагав компенсацію

Однак староста вирішив оскаржувати таке рішення. Як йдеться у рішенні Тернопільського окружного адміністративного суду, Микола Панчук просив визнати протиправним та скасувати догану. Також він хотів стягнути за рахунок бюджету Борсуківської сільської ради судовий збір у розмірі 1073 гривні та ще 3000 гривень за моральну шкоду.

Суд розглянув надіслані до Борсуківської селищної ради скарги на дії старости. Також допитали свідка, який пояснив, що староста не виконував свої обов’язки належним чином. Свідок розповів, що мав намір оформити заповіт на дочок, однак старости не було на робочому місці. Наступного разу, коли чоловік застав Миколу Панчука, той відмовив йому та сказав прийти в інший час. Також староста не дав чоловіку рахунку для оформлення держмита. Через це оформити заповіт йому не вдалося. Про це йдеться в судовому реєстрі. 

У суді розглянули і документи, які підтверджували факти відсутності на робочому місці старости – це звернення громадян, пояснююча записка старости, акт відсутності на робочому місці. 

Суд взяв до уваги надані докази та вирішив відмовити у задоволенні позову Миколі Панчуку повністю, тож догана є законною. Не отримає староста і моральну компенсацію, яку він хотів від селищної ради. Рішення ще можна оскаржити у апеляційному суді. 

Ми спробували взяти коментар у Миколи Панчука, однак телефонні дзвінки та повідомлення від журналістів він ігнорує. Ми готові висвітлити його позицію. 

Також тривають судові засідання, де пан Панчук оскаржує рішення селищної ради про ліквідацію старостинського округу. Журналісти «20 хвилин» продовжать стежити за ситуацією. Більше – згодом. 

 

Читайте також:

Староста села разом із прибічниками, щоб не переходити до ПЦУ, збудували нову церкву моспатріархату

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Виталий Компанец

    І це все в на тернопольщині а громади на херсонщинні будуть після повного звільнення в черзі стояти щоб бути в лоні украінськоі церкви і в людей небуде жодного сумніву після цього аду що приніс руський мир на іхню землю
  • Катерина Смолка

    Читає Конституцію України, і знає закони.
  • Оля Войтюк(Романишиш)

    Москалів треба гнати не тільки з церкви,а й з  села,бо то не люди,то потвори.
  • Vasyl Vasul

    Звільнили і не панькатись.

keyboard_arrow_up