Фірма, на яку працювали чоловіки, яких засипало землею, мала кримінальні справи. Що кажуть робітники?

Фірма, на яку працювали чоловіки, яких засипало землею, мала кримінальні справи. Що кажуть робітники?
  • Двоє чоловіків потрапили у земляну пастку вночі 8 лютого на вулиці Галицькій. У траншеї, де вони перебували, трапився зсув грунту. Робітників засипало, і вони не змогли вибратися з-під завалу. 
  • Журналіст «20 хвилин» побував на місці події. Нам вдалося поговорити із іншими робітниками та мешканцями сусідніх будинків. Що вони розповіли – читайте у матеріалі.

Двоє чоловіків, які загинули вночі, працювали на ТОВ «РБК Спецмонтажбуд» - київську ремонтно-будівельну компанію. У останньої був договір з КП "Тернопільводоканал" на заміну та санацію водопровідних і каналізаційних мереж. Загиблі – жителі інших областей.

Жителі прилеглих до місця нещастя будинків розповідають, що тут уже кілька днів замінювали водопровідні мережі.

Працювали і вдень, і вночі

- Вони працювали і вдень, і вночі, - розповідає пан Микола. – У нас біля будинку вони працювали, три – чотири дні копали траншею. Уночі, коли трапився зсув, нічого не чув, що тут було, дізнався про нещастя зранку від сусідів. 

Відео дня

Дехто з людей вночі чув сирени, але що прямо під вікнами будинків у них намагались врятувати двоє людей, дізналися лише зранку.

Як коментують в управлінні ДСНС, хоча рятувальники прибули на виклик за лічені хвилини, дорогоцінний час на порятунок уже втратили.  Їх, кажуть, викликали не одразу. На те, щоб витягнути чоловіків з-під завалу, знадобилось більше години. Медики лише констатували смерть чоловіків.

- Близько другої ночі я почув сирену швидкої та рятувальників, - розповідає тернополянин Роман. – Я тут поруч живу, на Галицькій. Потім мені зять розказав, що то два хлопця задушились. Тут було шестеро робітників. Вони прокладають труби від «Шостого магазину». Уночі копали, але до котрої саме працювали, не знаю. 

Читайте також: Фірма, працівники якої загинули вночі на Галицькій, виконувала замовлення "Водоканалу".

Що кажуть робітники

Поруч з місцем інциденту зранку 8 лютого  журналіст «20 хвилин» зустрів інших робітників. Один з них пояснив, що про нічну трагедію йому відомо.

- Я працював на іншому об’єкті, у мене була зовсім інша робота, - каже один зі співрозмовників. – До мене  вже приїхала перевірка. Зараз чекаємо на керівництво, вони мають приїхати. Ми повинні відгородити траншею огорожею. Узагалі вночі можна робити будь-яку роботу. Ніде не прописано, що вночі щось не можна робити.

Однак у пресслужбі КП «Тернопільводоканал» пояснили, що відповідно до укладеного договору з ТОВ «РБК Спецмонтажбуд», робітники не мали право виконувати роботи у нічний час.

- За умовами контракту, підрядники не мали права працювати вночі, у вихідні й святкові дні – лише в денний час, - пояснюють у КП «Тернопільводоканал». – Відповідно до чинного  законодавства, за техніку безпеки та організацію виконання робіт на об’єкті несе відповідальність саме підрядна організація. За даним фактом проводять перевірку правоохоронні органи та спеціалісти Держгірпромнагляду.

У ст. 24 Закону України "Про забезпечення санепідеміологічного благополуччя населення" зі змінами, внесеними в 2004 році, встановлено нічний час з 22 години вечора до 8 години ранку. В цей період заборонені будь-які ремонтні роботи, що супроводжуються шумом.

Як розповідає начальник відділу комунікації головного управління Нацполіції в області Сергій Крета, правоохоронці вже розслідують цю справу. За даним фактом відкрили кримінальне провадження за статтею 272 «Порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою».

Не перша кримінальна справа

Як вдалось з’ясувати, ТОВ «РБК Спецмонтажбуд» - столична фірма, яка займається монтажем водопровідних мереж. 

У 2019 році фірма фігурувала у кримінальній справі за статтею 191 ККУ «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». Однак слідчий суддя, який розглядав справу, відмовив у задоволенні клопотання слідчого Дніпровського управління поліції про проведення економічної експертизи у рамка кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Також ТОВ «РБК Спецмонтажбуд» мала господарські та адміністративні судові справи. 

Журналіст «20 хвилин»звернувся у ремонтно-будівельну компанію за коментарем, однак телефони у них вимкнені.  Ми з'ясовуємо і інші деталі. Оскільки сьогодні вихідний, отримати коментарі складніше. Більше - згодом. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Дмитрий Коломиец

    При таких роботах , перед тим як почнуть працювати люди , в яму встановлюють спеціальні щити з розпорами.  В черговий раз зекономили
  • John Bonny

    Звісно ж про таке в Україні і не чули.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up