Що можна і що не можна робити на Покрову

Що можна і що не можна робити на Покрову
  • Щороку 14 жовтня православні віруючі відзначають Покрову Пресвятої Богородиці.
  • Прикмети та традиції свята

На Покрову потрібно просити у Богородиці здоров'я і сил.

За традицією, після богослужіння жінки робили млинці. Незаміжні дівчата просять швидкого заміжжя, а сімейні люди окурюють свій будинок гілочками яблуні, щоб привернути удачу і щастя.

Ні в якому разі на Покрову не можна лихословити, обманювати і ображати оточуючих. Особливість цього свята в тому, що Богородиця дає милостиню і закриває удачу і сонце від грубого і грішного.

Відео дня

Заведено віддавати надлишки незаможним і не шкодувати грошей на милостиню.

Існують народні та релігійні заборони на Покрову. Як і на інші релігійні свята, заборонена домашня рутинна робота. Не можна займатися прибиранням і пранням. Краще в цей день не шити і не вишивати. Заборонено виконувати ремонтні та будівельні роботи.

Також  кажуть у цей день не можна відмовляти сватам. Дівчина, яка відмовила в цей день, ще три роки не вийде заміж. Бажано не готувати в свято і відкласти всі глобальні справи до вечора або до наступного дня.

Прикмети на Покрову

Свято збігається з серединою календарної осені, і по погоді цього дня судять про те, якою буде наступаюча зима.

  • Яка погода на Покрову - така і взимку буде.
     
  • Якщо вітер дме зі сходу чи заходу - чекай суворої зими, якщо з півдня - м'яку, якщо з півночі - снігову.
     
  • Якщо до Покрови листя з дерев повністю облетить - зима буде легкою, сніжною. Якщо залишиться - прийдуть сильні морози.
     
  • Журавлі відлетіли до настання свята - взимку буде холодно, після нього - тепло.
     
  • Сніг випав на Покрову - Дмитріїв день (8 листопада) теж сніговим буде.
     
  • Якщо снігу в цей день немає, то вже до грудня не випаде.


А якої традиції на Покрови дотримуєтеся ви? Відповіді пишіть в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up