Партнер рубрики Події

Що означає воєнний стан для тернополян

Що означає воєнний стан для тернополян
  • Президент України Петро Порошенко заявив, що підтримує пропозицію Воєнного комітету щодо запровадження воєнного стану через напад РФ на українські кораблі біля Керченської протоки.
  • Верховна Рада екстрено збирається 26 листопада о 16.00. 
  • Що це означає для тернополян, спробували розібратися журналісти "20 хвилин".

Наразі всі місцеві структури чекають офіційних рішень і від коментарів утримуються.

Місцева 44-а артбригада приведена у повну бойову готовність, повідомив прес-офіцер військової частини Юрій Кульпа.

- На підставі рішення Ради національної безпеки і оборони України щодо введення правового режиму воєнного стану, начальник Генерального штабу – Головнокомандувач Збройних Сил України віддав розпорядження щодо приведення з’єднань і частин Збройних Сил України у бойову готовність “повнаˮ. Це означає, що весь особовий склад переведений на цілодобовий посилений режим. У разі надходжень окремих розпоряджень артилерійська військова частина оперативного командування «Захід» готова до виконання поставлених бойових завдань, - каже він.

Відео дня

Якщо воєнний стан введуть, то офіцерів та солдатів відкликають з відпусток та відряджень.

Місцеві правоохоронці зайняли позицію очікування. Внутрішні заходи безпеки уже чітко сплановані, розповідає начальник сектору зв'язків з громадськістю Головного управляння нацполіції в Тернопільській області Сергій Крета.

- При введенні воєнного стану на вулицях міста будуть посилені патрулювання. Для цього залучатимуть увесь особовий склад. Крім того, працівники поліції можуть перевіряти в'їзд та виїзд автомобілів з міста, особливу увагу приділятимуть транспортним засобам з іноземною реєстрацією, - пояснює він.

Говорити про те, чи запровадять в місті комендантську годину та які ще обмежувальні заходи можуть вживати, зарано, адже для цього має бути чітка вказівка з Києва. Тільки тоді органи місцевого самоврядування прийматимуть певні рішення.

Управління ДСНС в області також готове до можливого введення воєнного стану. Рятувальники надаватимуть необхідну для населення допомогу, повідомили в прес-службі.

Тернопільська міська рада більше додати не може. Вони чекають рішення Верховної Ради.

Про мобілізацію населення поки що не йдеться, заспокоюють у тернопільському військкоматі. Адже рішення ще не прийняли. Тим паче, ніхто не знає, які саме заходи безпеки будуть втілювати . Тому прохання до тернополян та жителів регіону – зберігати спокій та не сіяти паніку завчасно.

Більше інформації можна знайти в законі "Про правовий режим воєнного стану". Отже, воєнний стан - це особливий правовий режим, що вводиться в Україні або в окремих її місцевостях у разі збройної агресії чи загрози нападу, небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності та передбачає надання відповідним органам державної влади, військовому командуванню, військовим адміністраціям та органам місцевого самоврядування повноважень, необхідних для відвернення загрози, відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, а також тимчасове, зумовлене загрозою, обмеження конституційних прав і свобод людини і громадянина та прав і законних інтересів юридичних осіб із зазначенням строку дії цих обмежень.

Згідно з законом України, воєнний стан передбачає:

  • трудову повинність для працездатних осіб із метою виконання робіт, що мають оборонний характер;
  • використання потужностей та трудових ресурсів підприємств, установ та організацій усіх форм власності для потреб оборони;
  • комендантську годину;
  • особливий режим в'їзду й виїзду;
  • перевірку документів у громадян, огляд речей, транспортних засобів, багажу;
  • контроль за діяльністю ЗМІ, установ і організацій культури, друкарень;
  • квартирну повинність фізичних і юридичних осіб для розквартирування військовослужбовців;
  • забороняються вибори президента та Верховної Ради;
  • забороняється зміна Конституції;
  • забороняється проведення референдумів, акцій та масових зібрань.

Рада нацбезпеки запропонувала Порошенку запровадити воєнний стан на 60 діб, заявив секретар РНБО Олександр Турчинов.

Тепер цю пропозицію про введення воєнного стану має розглянути Верховна Рада. Екстрене засідання парламенту щодо цього буде 26 листопада в закритому режимі.

За словами Порошенка, воєнний стан:

  • Не означає, що Україна буде проводити наступальні операції. Натомість Збройні сили виключно оборонятимуть свою територію.
  • Не означає зміну положення на лінії зіткнення на Донбасі та на інших ділянках.
  • Не передбачає негайної мобілізації. Порошенко закликав бути напоготові лише резерви першої черги.
  • Не передбачає обмеження конституційних прав і свобод громадян.
  • Не означає, що Україна відмовиться від мирного врегулювання конфлікту з РФ на Донбасі.

"20 хвилин" продовжує стежити за ситуацією. Інформацію постійно оновлюватимемо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • andriy-c andre

  • Tatiana Hnytka

    Для Тернополян нічого не означає. В нашій області не ввели воєнний стан. Не страште людей.

    Наталя reply Tatiana Hnytka

    Шановна, цей матеріал тут вранці був, коли загроза військового стану була для кожного.
  • Андрей Фарт

    дороги почистіть для початку.
  • Galya Malkevich

    Коротше президент првністю повторює шлях свого попередника.Зроблю все,а рабів не випущу зі своїх лещат.Дійсно все виглядає підлаштованим,щоб відвернути увагу від головного.Бідна наша держава і люди які в ній живуть,бо страждають лише вони.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up