Партнер рубрики Події

Що продають на стихійних ринках у Тернополі та чи борються з ними правоохоронці?

Що продають на стихійних ринках у Тернополі та чи борються з ними правоохоронці?
  • Біля Центрального ринку та просто на вулицях у Тернополі часто з'являються стихійні ринки. Охочих придбати домашні продукти вистачає, однак є і ті, що не довіряють вуличним торговцям.
  • Чи безпечно купувати на стихійних ринках продукти, та як з незаконною торгівлею борются правоохоронці – дізнавався журналіст «20 хвилин».

На стихійних ринках люди продають практично все що завгодно: овочі, фрукти, гриби, зелень, консервацію, молочні вироби, яйця, м’ясо, тощо. Продавці запевняють, що все домашнє і свіже, однак ніяких документів на продукти звичайно не мають. Особливо небезпечно вживати молочні продукти та м’ясо, оскільки вони швидко псуються в літню спеку. М’ясо торговці часто не прикривають, тому на нього осідає пил та бруд. Також, на м’ясо злітаються мухи.

Товари можуть лежати увесь день на відкритому повітрі під сонцем. Вживати таке м’ясо чи молоко небезпечно.

Відео дня

- Я продаю домашній сир, молоко та сметану, – розповідає одна з продавців. – Люди швидко розбирають, тому воно не може зіпсуватися. Ніколи ще ніхто не жалівся, що молоко підкисло.

Люди охоче купують товари на стихійних ринках. Тернополян приваблює те, що товари домашні. Ціни на них часто вище ніж в магазинах. Десяток яєць в магазинах коштує приблизно 10 – 13 гривень, а у продавців на вулицях 15 – 20 гривень. Літр домашнього молока в середньому продають за 20 гривень.

- Часто купую домашні яйця та молоко у людей, – розповідає тернополянка Оксана. – Купую зранку, коли продавці тільки приходять. Молоко завжди кип’ячу, яйця сирими не їм, то чого мені боятися? До того ж, купую в однієї і тієї ж людини, якій вже довіряю.

Продавці кажуть, що продавати на ринку не вигідно, бо потрібно платити за торгове місце і різні експертизи.

На ринку купувати домашні продукти значно безпечніше, оскільки будь-який товар, чи то рослинного, чи то тваринного походження проходить перевірку у «Державній лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи». Тільки після перевірки товари можуть бути реалізовані на території ринку. Довідка з результатами ветеринарно-санітарної експертизи повинна бути на кожен товар у продавця.

- Будь-який товар, який продають на ринку, проходить перевірку в лабораторії, – розповідає лікар ветеринарної медицини Наталя Остапів. – Якщо ми виявляємо відхилення від норми – товар до продажу не допускаємо. Ми попереджуємо продавців та адміністрацію ринку про порушення норм. 

З несанкціонованою торгівлею борються представники муніципальної поліції Тернопільської міської ради. Регулярно здійснюються рейди та перевірки.   

- Перевірка вулиць Тернополя для виявлення місць несанкціонованої торгівлі виконується щоденно, – розповідають в управління муніципальної поліції Тернопільської міської ради. – У разі виявлення порушення, з продавцями проводять профілактичну бесіду. Якщо порушення стається неодноразово – складається адміністративний протокол відповідно до «Кодексу України про адміністративні правопорушення», а саме статті 152 «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів». Представники муніципальної поліції складають протокол на місці. Якщо порушник відмовляється надавати свої особисті дані – викликаємо патрульну поліцію для проведення процедури встановлення особистості.

За несанкціоновану торгівлю передбачений штраф для фізичних осіб у розмірі від 340 до 850 гривень. Для юридичних осіб сума штрафу складатиме від 850 до 1700 гривень.

Однак профілактичні бесіди, попередження та штрафи не лякають торговців. Вони продовжують торгувати в невідведених для цього місцях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • 99

    Шановна редакція я Вас поважаю! Ну але коли людина виростила свою продукцію і продає то нема нічого страшноно. Молоко сир сметану мясо огірки  помідори малину трускавки яйці то нетреба робити на цьому статтю . Бо  людський товар є 100 разів кращий за молокію і інші заводи. А напишіть будьласка за таксистів які можуть продати маріхуанну або швидкого.нє? Добре. Або про стихійний ринок з наркотиками? Слабо? Гріхи непускають чи гроші? Шо ви так простих людей так вчіпились? Можна відповідь на це?чи не можна?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up