Що робити, якщо пільговикам відмовляють в безкоштовному перевезенні

Що робити, якщо пільговикам відмовляють в безкоштовному перевезенні
  • У редакцію «20 хвилин» звернулась жителька села Плотича. Жінка розповідає, що її дітей відмовляються возити до Тернополя безкоштовно, хоча вони є багатодітною сім’єю і мають посвідчення.
  • Чому дітям відмовляють у безкоштовному проїзді, та як захистити свої права – дізнався журналіст «20 хвилин».

Як розповіла жителька села Плотича пані Оксана, громадським транспортом з дітьми вони активно почали користуватися з настанням навчального року, коли діти пішли до школи. Навчаються вони у Тернополі. Діти мають посвідчення, тому мають право на безкоштовний проїзд в будь-якому транспорті, але водій відмовляється їх возити безкоштовно. Возити школярів по учнівському квитку дітей також не хочуть, тому вартість проїзду вартує 10 гривень в одну сторону.

-  Раніше ми користувалися власним транспортом і громадським майже ніколи їздили, – каже пані Оксана. – Минулої зими ми іноді користувалися автобусом, але ще тоді дітей відмовлялись перевозити безкоштовно. Навіть на посвідчені вказується, що з ним можна користуватися будь-яким транспортом на території України.

Як вдалося з’ясувати журналісту «20 хвилин», право на безкоштовний проїзд має забезпечити об'єднана територіальна громада. Село Плотича належить до Білецької громади, яка і мала б передбачити кошти. Однак в селищній раді розповіли, що кошти не встигли закласти у бюджет.

Відео дня

- Оскільки наша територіальна громада нещодавно створена, ми не встигли передбачити кошти для перевезення усіх пільгових категорій, – розповідає  секретар виконкому сільської ради Зоя Пелешок. – На 2019-ий рік передбачили лише безкоштовний проїзд для пенсіонерів. Питання щодо школярів, багатодітних родин та інших пільгових категорій будемо розглядати з нового року.

Як розповів керівник департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський, діти з багатодітних сімей мають право на безкоштовний проїзд, але кошти на це передбачає громада.

Як розповів головний спеціаліст відділу розвитку інфраструктури та з питань цивільного захисту Тернопільської районної державної адміністрації Богдан Андрушків, автобус Тернопіль-Мильно, яким користується багатодітна мама з дітьми, підпорядкований відділу транспорту обласної державній адміністрації. Там журналісту розповіли, що раніше безкоштовний проїзд передбачав департамент фінансів ОДА, але зараз ця функція покладена об’єднані територіальні громади.

Якщо ваші права на пільговий проїзд порушують, потрібно написати відповідну скаргу у Укртрансінспекцію, що розташована за адресою: Тролейбусна, 12.

- Якщо є пільговик, то йому мають відшкодовувати витрати за переїзд, – розповідають в Укртрансінспекції. – Громади повинні укласти договір з перевізником про відшкодування коштів за перевезення пільговиків.

Також, можна звернутися зі скаргою до самого перевізника. У громадському транспорті має бути вказана контактна інформація.

Коментар експерта:

Ростислав Небельський, юрист:

В таких випадках діти з багатодітної сім’ї мають показати посвідчення і це є безумовна підстава безоплатного проїзду в будь-якому громадському транспорті. Мама з багатодітної сім’ї має право на безкоштовний проїзд тоді, коли є відповідне рішення, яке діє в межах окремого району. Але це є додаткова пільга, яка встановлюється органами місцевого самоврядування. Діти в будь-якому разі мали їхати безкоштовно. Не можна перекладати певні проблеми окремих громад на людей, які мають право безоплатного проїзду.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:02 Як тернополянам оформити субсидію через «Дію»? Перевірили «20 хвилин» 20:15 Суд визнав депутата Тернопільської обласної ради Любомира Крупу загиблим на війні photo_camera 20:00 Артилерія, авіація і не тільки: росіяни посилюють обстріли Сумської області, — ЗСУ 18:35 Які культурні заходи цього тижня проведуть у бібілотеках Тернополя Від читача 11:20 Благодійний концерт за участю гуртів "Дивний простір" та "Spalah" 17:03 Як поповники файну карту через додаток е-Тернопіль: «20 хвилин» перевірили photo_camera 16:45 На Тернопільщині чоловік збирав гроші під виглядом лікування дітей і військових — поліція photo_camera 15:49 Розпочинаємо тиждень з передачі 30 дронів FPV SAG 7/IX на фронт - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:00 «За малюнками приховані біль і втрати»: військові під час реабілітації намалювали картини (ФОТО) photo_camera 14:20 У Тернополі відбудуться «Дні кіно від ТРО» 13:31 У Тернополі продають перші вербові котики: де придбати та скільки коштують 13:00 180 тисяч гривень за зняття «поробів» віддала «ворожці» жінка з Тернопільського району 12:30 Квитки розкупили на кілька сеансів наперед: Тернопіль відвідали актори фільму за повістю Кузьми Скрябіна play_circle_filled photo_camera 11:47 На проспекті Бандери зіткнулися два автомобілі: один водій втік 11:25 МОЗ оновило рекомендації щодо проведення щеплень вакциною проти COVID-19 для первинної вакцинації 11:00 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ та грип 09:15 У Церквах східної традиції розпочався Великий піст 08:46 18 березня у Тернополі відключили світло за однією адресою 08:05 У Підволочиську чоловік продавав перероблений пістолет play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up