Партнер рубрики Події

Що робити, якщо пільговикам відмовляють в безкоштовному перевезенні

Що робити, якщо пільговикам відмовляють в безкоштовному перевезенні
  • У редакцію «20 хвилин» звернулась жителька села Плотича. Жінка розповідає, що її дітей відмовляються возити до Тернополя безкоштовно, хоча вони є багатодітною сім’єю і мають посвідчення.
  • Чому дітям відмовляють у безкоштовному проїзді, та як захистити свої права – дізнався журналіст «20 хвилин».

Як розповіла жителька села Плотича пані Оксана, громадським транспортом з дітьми вони активно почали користуватися з настанням навчального року, коли діти пішли до школи. Навчаються вони у Тернополі. Діти мають посвідчення, тому мають право на безкоштовний проїзд в будь-якому транспорті, але водій відмовляється їх возити безкоштовно. Возити школярів по учнівському квитку дітей також не хочуть, тому вартість проїзду вартує 10 гривень в одну сторону.

-  Раніше ми користувалися власним транспортом і громадським майже ніколи їздили, – каже пані Оксана. – Минулої зими ми іноді користувалися автобусом, але ще тоді дітей відмовлялись перевозити безкоштовно. Навіть на посвідчені вказується, що з ним можна користуватися будь-яким транспортом на території України.

Як вдалося з’ясувати журналісту «20 хвилин», право на безкоштовний проїзд має забезпечити об'єднана територіальна громада. Село Плотича належить до Білецької громади, яка і мала б передбачити кошти. Однак в селищній раді розповіли, що кошти не встигли закласти у бюджет.

Відео дня

- Оскільки наша територіальна громада нещодавно створена, ми не встигли передбачити кошти для перевезення усіх пільгових категорій, – розповідає  секретар виконкому сільської ради Зоя Пелешок. – На 2019-ий рік передбачили лише безкоштовний проїзд для пенсіонерів. Питання щодо школярів, багатодітних родин та інших пільгових категорій будемо розглядати з нового року.

Як розповів керівник департаменту соціального захисту населення Вадим Боярський, діти з багатодітних сімей мають право на безкоштовний проїзд, але кошти на це передбачає громада.

Як розповів головний спеціаліст відділу розвитку інфраструктури та з питань цивільного захисту Тернопільської районної державної адміністрації Богдан Андрушків, автобус Тернопіль-Мильно, яким користується багатодітна мама з дітьми, підпорядкований відділу транспорту обласної державній адміністрації. Там журналісту розповіли, що раніше безкоштовний проїзд передбачав департамент фінансів ОДА, але зараз ця функція покладена об’єднані територіальні громади.

Якщо ваші права на пільговий проїзд порушують, потрібно написати відповідну скаргу у Укртрансінспекцію, що розташована за адресою: Тролейбусна, 12.

- Якщо є пільговик, то йому мають відшкодовувати витрати за переїзд, – розповідають в Укртрансінспекції. – Громади повинні укласти договір з перевізником про відшкодування коштів за перевезення пільговиків.

Також, можна звернутися зі скаргою до самого перевізника. У громадському транспорті має бути вказана контактна інформація.

Коментар експерта:

Ростислав Небельський, юрист:

В таких випадках діти з багатодітної сім’ї мають показати посвідчення і це є безумовна підстава безоплатного проїзду в будь-якому громадському транспорті. Мама з багатодітної сім’ї має право на безкоштовний проїзд тоді, коли є відповідне рішення, яке діє в межах окремого району. Але це є додаткова пільга, яка встановлюється органами місцевого самоврядування. Діти в будь-якому разі мали їхати безкоштовно. Не можна перекладати певні проблеми окремих громад на людей, які мають право безоплатного проїзду.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up