Що робити, якщо сусід вирішив розбудувати балкон без дозволів. Куди звертатися та яке покарання передбачено?

Що робити, якщо сусід вирішив розбудувати балкон без дозволів. Куди звертатися та яке покарання передбачено?
  • У тернополі чимало будинків самовільно «модернізували». Власники квартир на перших поверхах часто розбудовують свої балкони та розширюють житлову площу. Однак зазвичай це роблять без всіляких дозволів.
  • Що робити, якщо ваш сусід вирішив розбудуватись та як зробити це законно – читайте у матеріалі.

В редакцію «20 хвилин» часто звертаються тернополяни, сусіди яких починають розбудовувати квартири без дозволів. Це не лише незаконно, а і небезпечно.

- Мої сусіди знизу ще у 2013 році без дозволів зробили прибудову, - скаржиться Тернополянка пані Іванна. – Прибудова чотири на сім метрів. Основна проблема в даху. Він без нахилу. Після дощів вода стоїть під моїм балконом.

Ще одне небезпечна самодіяльність сусідів – підігрів даху. Його також встановили без дозволів.

Відео дня

- Щоб взимку під вагою снігу не провисав дах – сусід там облаштував там електропідігрів, - каже жінка.

Таких прикладів у місті чимало. Хтось просто розширює балкон, а хтось добудовує повноцінну кімнату.

Чи проводять перевірки

Здавалось би – незаконне будівництво мали б одразу виявляти ще на його початку, однак насправді це не так легко.

- Відповідно до п. 5 Порядку, державний архітектурно-будівельний контроль здійснюється у порядку проведення планових та позапланових перевірок за територіальним принципом, пояснює речниця міськради Мар'яна Зварич. - Крім цього, з 17.03.2020 набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України № 219 «Про оптимізацію органів державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду», згідно із якою зупинено дію Порядку до початку виконання функцій і повноважень Державної інспекції містобудування.

Вказана Постанова, унеможливлює здійснення заходів державного архітектурно-будівельного контролю. Фактично, за розбудовами неможливо стежити, оскільки повноважень на це відповідні органи не мають.

Навіть обслуговуючі підприємства не можуть контролювати будинки, які у них на балансі. Лише в тому випадку, якщо власник отримав дозвіл на перепланування, обслуговуюче підприємство буде знати про зміни. Механізмів відслідковування змін в плануванні будинків, як розповіли в управлінні ЖКГ, немає. Обслуговуючі підприємства мають перелік послуг та обов’язків, які вони виконують. До цього переліку не входить відслідковування за переплануваннями та незаконними добудовами.

Куди скаржитися

- Стосовно  звернення осіб, щодо незаконного будівництва, рекомендуємо звернутись в Відділ звернень та контролю документообігу Тернопільської міської ради, за адресою вул. Листопадова, 6 на ім'я міського голови, з заявою про проведення перевірки за конкретною адресою (вказати точну адресу та замовника будівництва), для подальшого реагування комісією, на незаконні забудови міста, - пояснює Мар'яна Зварич.

Однак отримувати дозволи тернополяни не поспішають, оскільки на це потрібно витрачати не лише свій час, а й гроші. Адже якщо ви розширите свою житлову площу – доведеться платити більше, бо площа квартири збільшилась.

Дозвіл на прибудову в багатоквартирному житловому будинку, можна отримати тільки за рішенням суду – пояснюють у міській раді.

Яка відповідальність передбачена за порушення

Відповідно до Закону України, за незаконні прибудови та перепланування передбачено два види відповідальності – адміністративна та кримінальна.

Відповідно до статті 150 Кодексу України про адміністративні правопорушення, самовільне переобладнання та перепланування житлових будинків тагне за собою штраф. Сума при цьому смішна – від 17 до 51 гривень.

Однак є і кримінальна відповідальність. До неї можуть притягнути тоді, коли перебудова стала або могла стати причиною майнової шкоди у великому розмірі або шкоди здоров'ю чи життю людям. Тоді можна отримати штраф від 1700 до 4250 гривень, або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до трьох років, або позбавлення волі до трьох років.

А у вашому будинку є незаконні добудови? Надсилайте нам фото перебудованих балконів та розширених квартир!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (112)
  • andm

    На це неможливо дивитися. Перетворюєте фасади будинків на смітник
  • Остап Рій

    Не завідувати, і побудувати собі!!!
  • Gyuszi Titka

    Хай будує на здоровя
  • Степан Шалайда

    що. жаба. давить

keyboard_arrow_up