Партнер рубрики Події

"Щороку є обурення, але комунальники не реагують": просять підтримати петицію про зупинення "омолодження" дерев

"Щороку є обурення, але комунальники не реагують": просять підтримати петицію про зупинення "омолодження" дерев
  • Петицію з проханням зупинити "омолодження" дерев в Єдиному реєстрі місцевих петицій 17 травня 2019-ого зареєструвала Анастасія Джула.
  • Авторка не лише пояснює чому це шкідливо для дерев, а й пропонує альтернативу. 

Станом на 5 червня петицію підтримало 195 тернополян. Щоб її розглянули, потрібно 300 голосів. Голосування завершиться 16 червня.

Авторка петиції - Анастасія Джула, представниця громадської ініціативи URBAN.te. Дівчина пише, що таких методів "омолодження", які використовують у Тернополі в Європі не практикують.

- В Тернополі вирішують проблему великих дерев, що сильно розрослися, бо не було належного догляду, вчасної санітарної обрізки, або стали аварійними, через сухі гілки, кардинально, - йдеться у тексті петиції. -  Часто звучить термін "омолодження дерев" або "топінг" - знищення всієї маси крони. Такого не практикують у Європі, та й більше ніде у світі в цивілізованих містах. Після такої обрізки дерево спочатку втрачає працездатність - не створює кисню, не очищує повітря, не затримує вологу, не створює тінь, перестає бути середовищем для птахів та іншої фауни. 

Відео дня

Обрізання роблять люди, які не є фахівцями, без дотримання елементарних норм, на зразок збереження не менше 50% обсягу крони і обрізки в належний час року і тільки тих порід дерев, яким це показано. Обрізані невірним способом дерева в більшості випадків гинуть за 1-3 роки. Зате вирішується "проблема" з листям - його не потрібно збирати і вивозити. 

- Така практика обрізання поширена не тільки в Тернополі а й в інших містах України, - коментує для "20 хвилин" Анастасія. - У Львові, Києва жителі також запускали аналогічні петиції і вже робляться перші кроки щоб покращити якість обрізки дерев. В Тернополі кожної весни багато обурення в "Фейсбуці" від так званого "омолодження", проте комунальні служби на це не зважають. Тому ми, URBAN.te і вирішили подати таку петицію на голосування, щоб потім спільно з представниками ЖЕКів, спеціалістами дендрологами та громадськістю розробити правила догляду за озелененням міста.

У петиції пропонують і заходи для вирішення проблеми. Зокрема, санітарну обрізку дерев мають зробити фаховою, як це є в європейських містах. Розробити чіткі правила для комунальників, за якими буде здійснюватись догляд за всіма деревами в місті.  Ввести мораторій на омолоджуючу обрізку здорових дерев, та ввести покарання за порушення, що призводять до загибелі дерев. 
Налагодити комунікацію з мешканцями з питань озеленення - інформувати про плани щодо обрізок та замін дерев. Створити систему збору і переробки осіннього листя, зручну та вигідну насамперед для тих, хто листя збирає. 
Створити групу з фахівців-дендрологів та з представників громадськості для розробки програми комплексного озеленення Тернополя: з аналізом існуючого стану, виявленням проблем, механізмами їх вирішення, загальної концепції озеленення. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up