Партнер рубрики Події

Щороку на Тернопільщині народжується близько 400-450 «поспішайок»: як їх виходжують в обласній дитячій лікарні

Щороку на Тернопільщині народжується близько 400-450 «поспішайок»: як їх виходжують в обласній дитячій лікарні

«Поспішайки», «нетерплячки», «ранні пташки» – так ніжно ми звикли називати передчасно народжених діток. Адже вони поспішають з’явитися на цей світ раніше призначеного терміну, інколи це буває навіть на 25-26 тижні вагітності.

Щороку на Тернопільщині народжується близько 400-450 недоношених малят, з них 15 %, а це більше 60 малюків, з дуже малою масою (менше 1500 г) та надзвичайно (критично) малою масою при народженні (від 500 г).

Про це повідомляє Тернопільська обласна дитяча лікарня.

Сьогодні медики зустрілися із маленькими «випускниками», які разом із батьками завітали до обласної дитячої лікарні.

Відео дня

— Для нашого медичного закладу цей день є особливим, — йдеться у повідомленні медиків. — Адже відділення інтенсивної терапії новонароджених з виїзною неонатологічною бригадою невідкладної допомоги та педіатричне відділення для недоношених дітей КНП «Тернопільська обласна дитяча клінічна лікарня» ТОР має успішний багаторічний досвід виходжування передчасно народжених дітей. У відділення поступають діти з усіх пологових відділень районів Тернопільської області та двох пологових міста Тернополя. Ці відділення — єдине в області, де надають якісну висококваліфікована допомога передчасно народженим дітям в повному обсязі.

Лікувальний процес забезпечений сучасною медичною апаратурою та обладнанням: кювезами для виходжування і контролю за станом недоношених дітей, відкритими реанімаційними системами, ультразвуковими інгаляторами, лініоматами, лампами для проведення фототерапії, функціональними ліжками для недоношених дітей.

Після інтенсивного лікування «поспішайки» мають змогу пройти ранню реабілітацію у центрі комплексної медичної реабілітації дітей з ураженням нервової системи та порушення психіки, що є надзвичайно важливим для таких малюків.

Передчасно народжені дітки довгоочікувані, бажані, але надзвичайно тендітні і малесенькі. Тому вони особливо потребують материнської уваги, любові та головне вчасно наданої професійної медичної допомоги. Саме від медиків потрібні безмежне терпіння і любов, ретельний догляд та найсучасніші знання і вміння. Вони, як ніхто, знають скільки сподівань і мрій, сліз розпачу і щастя переповнює їхні родини під час очікування біля відділення інтенсивної терапії новонароджених та відділення недоношених. Інколи лікарі відділення присутні в їхньому житті від 1,5 до 3,5 місяців.

Переважна більшість малюків, які потрапляють до цього медичного закладу — це глибоко недоношені дітки, з вродженими патологіями, перенесених асфіксій з важкими формами ураження нервової системи, з внутріутробними інфекціями, внутрічерепними крововиливами, респіраторними дистрес синдромами, множинними вродженими вадами розвитку, сепсисами, малята після важких пологів.

Незважаючи на такі важкі діагнози, лікарі ставлять перед собою надважкі завдання — не тільки боротися за життя маленьких «нетерплячок», а й прикладають всіх зусиль щоб в майбутньому вони мали змогу жити повноцінним життям.

У коментарях Оксана Данильчук пише: Я теж хочу щиро подякувати всім за свою Домініку нехай Бог Вам віддячить столицею за Вашу працю.

Довідка

17 листопада весь світ відзначає Міжнародний день передчасно народжених дітей. Вперше святкування Міжнародного дня передчасно народженої дитини відбулося в 2009 році – у цей день у Відні на площі Святого Михайла два професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо одночасно 500 білих кульок – відповідно до кількості недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року. А вже у 2010 році цей день широко відсвяткували 12 європейських країн. Фіолетовий колір найчастіше використовують для позначення проблеми недоношених дітей. В цей день архітектурні споруди всього світу підсвічуються фіолетовим кольором.

Нагадаємо, раніше ми розповідали історії крихіток, які попросилися на світ набагато раніше.

Читайте також

Вони вижили завдяки професіоналізму лікарів і молитвам рідних

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Марія Вишньовська

    Чи буде електроенергія сьогодні на масиві сонячний?

keyboard_arrow_up