Вони вижили завдяки професіоналізму лікарів і молитвам рідних

Вони вижили завдяки професіоналізму лікарів і молитвам рідних

Недоношені немовлята – це малюки, народжені на 24-38 тижні вагітності. Щороку кількість таких дітей зростає, зазначають медики. Великий відсоток таких дітей народжується внаслідок штучного запліднення.

Крихітки, які попросилися на світ набагато раніше люблять музику, є дуже позитивними і потребують неймовірно багато любові і турботи. У когось з діток був важкий тернистий шлях одужання, хтось виростав швидше і з мешими тривогами.

Тернополянка Христина Теремчук розповідає, що її Святославчик важив 800 грамів при народженні. Хлопчику в лютому виповниться три рочки. Малюк дуже любить музичні іграшки, світла. Мама говорить, що синочку ще потрібна реабілітація, але вона вірить, що в них все буде добре. Головне — дуже любити і підтримувати малюка.

Артемчик і Маргарита з Підволочиська народилися по 920 г і 850 г відповідно. Ще одна сестричка з трійні не вижила. Наступного року діти йдуть у перший клас, розповідає їхня мама Наталія.

Відео дня

Їхні батьки до дрібниць пам’ятають перші дні і тижні після народження і ті миті, коли діток нарешті вдалося пригорнути до себе, усі пережиті важкі моменти, коли вдома поруч уже не було ні медсестри, ні лікаряі. Сьогодні за успіхи усіх раніше народжених малюків радіють і батьки, і медики, які допомогли їм з перших хвилин життя.


 

Доця показала „Клас”

Тернополянці Евелінці Марії зараз 10 місяців. Дівчинка при народженні важила 900 грамів.

— Вона народилася на 27 тижні, дуже швидко, та дякувати Богу, зараз усе добре. Важить майже 7 кг, гарно сидить, повзає, хоче ходити, — розповідає її мама Оксана Шозда. — Після народження дівчинка 16 днів перебувала у відділі інтенсивної терапії новонароджених, нащастя з нею усе добре. Там дуже хороші лікарі, усі спеціалісти, медсестри. Вони доглядали за малечею цілодобово. Лікарі нас дуже підтримували. Бувало, прийдеш, глянеш, яке те дитя маленьке — 35 сантиметрів — подивишся, розплачешся, а лікар підійде, заспокоїть, щоб не плакала, розрадить, що все буде добре, малюки підростуть. Був такий момент, не знаю, чи так мені здалося, але я тоді сприйняла її кулачок з великим пальчиком, як знак „Клас”, що в нас все буде добре. І, дякувати Богу, так і сталося. Величезна подяка лікарям.

Пані Оксана розповідає, що досі підтримує стосунки з мамами, з якими лежали в обласній лікарні. Жінки часто спілкуються і діляться досвідом, що вже вміють їхні діти, як годують, як розвивають.

Найбільше батьки хвилювалися, щоб дитина не мала ніякої патології.

  • Трапляється, що такі малі діти відстають в розвитку, — розповідає пані Оксана. — Але в нас все добре. Мала вже каже ма-ма, ба-ба. Любить іграшки з музикою і яскравими вогниками. Найбільше любить гратися з 9-річною сестричкою.

 

Говорили, що може не бачити

Богданочка важила 710 грамів, мала 28 сантиметрів. 26 листопада їй виповнилося два роки, розповідає Василина Гжебовська з Гусятина. Ще пані Василина має 14-річного сина. А маленька Ангелінка, яка народилася в 2012 році з вагою 570 г, померла через 13 днів після народження.

— Богданка майже два тижні була на штучному диханні, — розповідає мама. — Потім два дні дихала з маскою, а ще через два дні нас перевели в дитячу обласну лікарню. І два місяці ми там набирали вагу. В загальному дівчинка дуже активна, здоровенька дитина. Любить машинки, ляльки не дуже хоче. А от пожежна машина – то для неї найбажаніше.

Найбільше батьки і всі родичі переживали, щоб було все добре з зором маляти.

— Нам говорили, що дитина може не бачити, — пригадує співрозмовниця. — Довший час мала не реагувала на світло. Вже думали в Київ їхати. Щомісяця приїжджали на обстеження в Тернопіль, консультувалися в окуліста, лора, невропатолога. Всі переживали, щоб дитина розвивалася нормально. Богу дякувати, нікуди не потрібно було їхати, зараз в нас все добре.

Бачу зараз батьків з тими дітками, які народилися разом з нами, всі гарні дітки, дуже радіємо за успіхи кожного. Ми пережили дуже багато, але дуже тішимося з того, що витягнули дитину, і дуже вдячні всім лікарям і в пологовому, і в обласній дитячій лікарні, які допомогли нашим дітям.

 

Ніби не жила...”

  • Я навіть не уявляла собі, що можуть народжуватися такі маленькі діти,— розповідає Лілія Кметик з села Грабовець Тернопільського району. — Моя Вікторія мала 1 кг і 20 грамів. У мене був шок. Я молилася, щоб вона вижила. Вірила, що мені Бог допоможе.

Усвідомлювати те, що це маленьке життя таке тендітне, було найважчим, розповідає жінка. — Дуже важко згадувати усе, — каже пані Лілія. — Вона була така крихітна. Ми дуже переживали, чи витримає вона все. Три тижні була на апараті штучного дихання. Ми молилися, щоб сама могла дихати. А її тільки пробували відключати, то починала задихатися. Мені серце розривалося. Пам’ятаю, як 14 січня вона почала дихати самостійно, і вперше поклали її мені на груди. Доти мені навіть не здавалося, що я живу. Потім в дитини були проблеми з зором. Ми лікувалися в Києві, і зараз дитина бачить.

Жінка каже, якби не велика підтримка чоловіка, то таке випробування не витримала б.

— Дякувати Богу, усе найгірше уже позаду, — каже співрозмовниця. — Щоправда у дитини ще замала вага, але то не найгірше. Дівчинка дуже допитлива, любить, щоб її всюди возили, усе показували, любить повзати, хоче все брати в ручки, усе їй цікаво, дуже любить гратися з старшим братиком.

Довідка

Міжнародний день передчасно народженої дитини започаткований в 2009 році за ініціативою Європейського фонду з догляду за новонародженими дітьми. Вперше святкування цього дня відбулося у Відні у 2009 році. На площі Святого Михайла було запущено в небо одночасно 500 білих куль – відповідно числу передчасно народжених дітей, які народилися у Відні протягом року.
Щорічно в Україні близько 24 000 дітей з’являються на світ раніше визначеного терміну. В 2015 році Україна долучилася до всесвітньої ініціативи відзначення дня передчасно народженої дитини, задля привернення уваги та інформування суспільства про проблему передчасно народжених дітей. На сьогоднішній день недоношеність — одна з основних причин дитячої смертності у світі. В Тернополі свято і акції з нагоди дня передчасно народжених дітей організували фахівці обласного перинатального центру „Мати і дитина”.

Коментарі

Валентина ЯКИМЧУК, заступник головного лікаря обласного перинатального центру „Мати і дитина”:

  • У передчасно народжених дітей ще не розвинута дихальна, травна система. Ці діти потребують спеціального лікування, бо народжені з екстремально малою 500-999 г чи з малою масою 1000-1500 г. Вони потребують великої уваги медиків. В нас працює відділення інтенсивної терапії, де виходжують недоношених дітей. Такі діти після народження можуть бути на штучній вентиляції легень, їх годують через зонд. Інколи і по 60 днів діти перебувають на штучній вентиляції. В нас вже є досвід. Ми єдиний лікувальний заклад області, який приймає передчасні пологи і виходжує таких діток. Ми першими беремо їх в свої руки і виходжуємо. Це надзвичайно клопітка робота для медичного персоналу і це титанічна праця для батьків, щоб дитина догнала в своєму розвитку ровесників, які народилися доношеними. Потрібне величезне терпіння як батьків, так і медиків.

Неля СКУБЕНКО, завідуюча відділення інтенсивної терапії новонароджених обласного перинатального центру „Мати і дитина”:

— Всі передчасно народжені дітки вийшли з нашого Перинатального центру. У нас є необхідне обладнання і підготовлений персонал. З грудня 2009 року на базі відділу інтенсивної терапії новонароджених відкрито Центр допомоги немовлятам „Колиски надії”. Ми пам’ятаємо кожного з цих діток і щиро радіємо їхнім успіхам і перемогам, адже ми першими приймаємо малюків, які народжувалися з вагою 510, 700, 800, 900 грамів.

Торік в Україні організували благодійну організацію батьків передчасно народжених дітей „Ранні пташки”. Її створили для того, щоб допомогти батькам перемогти труднощі, які виникають в розвитку дитини. У Тернополі теж плануємо організувати обласну організацію батьків для координації роботи з такими дітками.

 

Тетяна БЛІХАР, заввідділу другого етапу виходжування недоношених дитячої обласної лікарні:

— Недоношені діти – це малюки, народжені на 24-38 тижні вагітності. Щороку кількість таких дітей зростає. Великий відсоток таких дітей є внаслідок екстракорпорального запліднення. Реанімація рятує життя, а ми стараємося зробити все, щоб це життя було повноцінним. Стараємося, щоб діти були здоровими. У нас діти перебувають 1-3 місяці. Потім ми спостерігаємо за їх розвитком до року. На жаль, немає державної програми, яка передбачала б подальшу опіку над такими дітьми. В розвинутих країнах такі діти отримують більше допомоги за державними програмами. Бо вони потребують ортопедичної, неврологічної реабілітації. Це не завжди на 100% здорові діти. Передчасні пологи — це дуже великі ризики. На першому місці серед уражень – ураження нервової системи. І ми стараємося всіма можливими способами реабілітувати таких діток. Наші ортопеди, окулісти і невропатологи спільними зусиллями стараються відновити здоров’я цих діток.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up