15-річному Антону Шиманському, у якого обгоріло 50% тіла, потрібна допомога

15-річному Антону Шиманському, у якого обгоріло 50% тіла, потрібна допомога
  • Цікавість та бажання зробити селфі на даху вагона для 15-річного тернополянина закінчилось ударом струму та реанімацією.
  • На щастя, хлопець вижив, але попереду на нього чекає довге лікування 

15-річний Антон Шиманський вижив після удару струмом у 27 тисяч вольт. Хлопчик сильно обгорів. Зараз дитина в реанімації опікового центру в Києві. Нещасний випадок трапився 18 липня близько 17.30 на колії на Новому світі. 

- Ми отримали повідомлення, що на вулиці Новий Світ на вагоні горить людина, - розповідає інспектор патрульної поліції Тернополя Ігор Слухинський. - Прибувши туди, ми побачили там бригаду швидкої та ДСНС, які знімали неповнолітнього з вагону. 

В управлінні ДСНС України в Тернопільській області повідомили, що це був 15-річний хлопець. Тоді на місце події вирушив черговий караул 1-ї державної пожежно-рятувальної частини 1-го ДПРЗ Управління у складі 4-х чоловік. Прибувши на місце, рятувальники піднялися на вагон поїзда та за допомогою спеціального спорядження опустили потерпілого на поверхню, передавши працівникам швидкої медичної допомоги.

Відео дня

Після цього швидка у супроводі поліцейських транспортувала потерпілого до лікарні. Працівниця колії каже, що вони працювали неподалік і в якийсь момент почули сильний звук, схожий на вибух. Згодом зрозуміли, що на вагоні стороння людина, яку вдарило струмом. Рятувальників та лікарів викликали очевидці нещастя. 

Хотів зробити “селфі”

- Антон йшов до бабусі та дідуся, які живуть на Новому світі, - розповідає мама хлопчика Галина Шиманська. - Він йшов через залізничні колії. Антон любить ходити пішки по місту, гуляти. Він у нас хлопчик домашній, не дуже товаришував з компаніями. Займається плаванням. Він спокійний, не екстремал. Не пʼє, не курить, не колеться, як зараз кажуть. Але дуже допитливий. 

15-річний Антон Шиманський в інтеренті бачив, як інші роблять подібні селфі. На товарному вагоні була драбина, по якій він з легкістю виліз нагору. Мама розповідає, що запитувала у сина, чи памʼятає він чому туди поліз. Той відповів, що хотів сфотографуватись.

- Він не знав, що там високовольтна лінія, - продовжує жінка. - Зверніть увагу на те, що там не має жодних знаків, що там небезпечна територія. А люди там ходять постійно і діти теж. Дасть Бог моя дитина встане на ноги, то я обовʼязково звернусь до керівництва залізниці, щоб вони якимось чином повпливали. Може ті знаки десь і є, але моя дитина їх не побачила. Можливо, їх недостатньо.

Жінка каже, що якби її син бачив знак, що там високовольтна лінія і це небезпечно для життя, то ніколи б на той вагон не поліз. Адже він слухняна дитина.

- Він заліз на цей вагон, випрямився в повний ріст, - розповідає пані Галина. - А півтора метри до високовольтної лінії утворюється електрична дуга, а цього син не знав. Утворилась ця дуга і його вдарило струмом в 27 тисяч вольт. Хоча ще чула інформацію, що 17 тисяч вольт. Але це неважливо скільки, кілька тисяч - це вже смертельно.

Знаки на колії є
У відділі охорони праці залізниці кажуть, що знаки на колії є. Але вони не можуть бути встановлені через кожних пʼять метрів. А на кожній опорі є знак, який вказує на напругу. 

- Навіть у сюжеті про цей випадок на одному з телеканалів показували, що є знак, який забороняє ходіння по коліях, - коментують на залізниці. - За це можуть оштрафувати. Є працівники воєнізованої охорони, які штрафують порушників. Територія там огороджена. Раніше огорожі не було, але в цьому році її встановили. 

не зважаючи на це, діти туди все одно йдуть і такі випадки мають місце. 

- Навіть без знаків, згідно з правилами безпеки - ходити по коліях та підніматись на вагони заборонено, - додають на залізниці. - Ми проводимо роботи по школах, роздаємо листівки з правилами безпеки. Але люди і діти все одно нехтують цими правилами. 

Потрібно зрізати 25% шкіри
Спершу Антон Шиманський лежав у реанімації в Тернопільській обласній дитячій лікарні. Через кілька днів його повезли у Київський опіковий центр, де зараз дитина лежить у реанімації. Перші три дні, як казали медики, були критичними.

- Лікарі нічого не прогнозують і не гарантують. Вони щодня спостерігають, - каже мама. - Хоча кажуть, що зараз станом сина вони задоволені. 

Антону в суботу, 22 липня, зробили першу операцію. Зрізали омертвілу шкіру. У нього обгоріло 50 відсотків тіла. Потрібно зрізати 25 відсотків шкіри, бо інакше дитина не виживе - почнеться сепсис. В суботу йому зрізали шкіру на ногах, ще залишилось на сідницях, руці та спині. Головне, щоб організм дитини впорався і не почалось зараження крові. Наступну операцію планують зробити 25-26 липня. Хлопчик зараз, як розповідає мама, в свідомості, самостійно дихає. Але йому дуже боляче.

- Каже, що дуже важко терпіти, бо дуже болить, - продовжує жінка. - Але ми постійно налаштовуємо його, що все буде добре. Син постійно хоче додому, дуже скучає за своїми сестричками. Питав мене, скільки йому ще лежати в реанімації. Ми йому кажемо, що до кінця цього тижня точно, і наступний теж. А далі не знаю. Я його поетапно налаштовую.

Нещодавно Антон запитав у мами чи випишуть його з лікарні до 28 серпня.

- Чомусь він назвав саме цю дату, - каже пані Галина. - 28 серпня це Успіння Пресвятої Богородиці. Я його питаю, чому саме ця дата, а він каже, що не знає. Ця дата в нього в голові крутиться. 

Щодня батьки Антона купують дорогі підтримуючі ліки, антибіотики.

- Ми поки справляємось своїми силами, - каже пані Галина. - У нас є заощадження, але вони швидко закінчаться. Якщо є добрі люди, то ми не відмовимось від допомоги. Бо потім ще потрібне буде лікування, довга реабілітація. Я всім кажу, що якщо щось залишиться з того, що мені дали, то я віддам іншим.

Довідка
Контактний номер до мамим Антона пані Галини - 067-736-89-87. Але враховуйте, що жінка може бути у лікарні біля сина, тому не завжди зможе відповісти. 
Кошти на лікування хлопчика можна перераховувати на банківський рахунок - ПриватБанк 5168 7573 2641 8961 - Шиманська Галина Іванівна.

Коментар
Вбити може і півампера
Арсен Гудима, професор ТДМУ: 
- 80 відсотків нещасинх випадків зі струмом трапляються через необережність. 
Є така думка, що півампера при будь-якій напрузі - смертельна доза для людини. Зрозуміло, що у лініях для поїздів напруга значно більша і сила струму сильніша. Там напруга перевищує в сотні разів смертельну дозу. І кінець в таких випадках летальний. Те, що ця дитина вижила, це щаслива випадковість. 
Як пояснює професор, це був короткотривалий контакт, який викликав обвуглення тканин, але не викликав зупинку кровообігу. Що стосується самого струму, то він має кілька впливів на організм. Насамперед він утворює опік, також може викликати механічне пошкодження тканин і вплив на функцію органів. Частіше за все при дії невеликих напруг людина вмирає від зупинки кровообігу. Це найчастіша причина смерті. Тому, коли є ураження електричним струмом у побуті, тоді в перших пʼять хвилин можна врятувати людину. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Якщо у людини відсутні мізки ,то і попереджувальні таблички і  огорожа не допоможуть . На вокзалі постійно оголошують " Залізниця це зона підвищеної небезпеки". В Тернополі вже був не один подібний випадок із селфі на вагонах тільки там ще більш плачевно закінчувалося. Та ,що там Тернопіль по всій Україні цього хватає  . А цей хлопака, коли дивився ролики в інтернеті де теж роблять селфі на вагонах  то він ,що не бачив ,що стається із такими людьми ,котрі фоткаються на вагонах . Я вважаю ,що школа просто зобов"язана розказувати всі ці нюанси , і все це треба описувати в підручниках з малюнками і все в деталях , але в першу чергу це батьки мають розяснювати де можна ходити ,а де все може плачевно закінчитися .
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру 14:30 Лялькарки Кременеччини презентували ексклюзивні вироби
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up