Партнер рубрики Події

Селяни з Киданців: «Не дамо зібрати урожай з наших полів»

Селяни з Киданців: «Не дамо зібрати урожай з наших полів»

Власники паїв в Киданцях називають крадіжкою землі дії агрофірми, котра орендувала їхні наділи раніше. Люди вирішили не продовжувати оренду з фірмою, але стверджують що представники агрофірми підробили їхні підписи і засівають поля незаконно

 

Двадцять власників земельних паїв – по декілька гектарів кожен - у селі Киданці Збаразького району, стверджують, що представники ТОВ Агро-промислова фірма «Калина» фальшували підписи власників земель та проводили незаконну реєстрацію сфальшованих договорів.

Поки ж люди шукають правди, їхні поля засівають. Представники фірми все заперечують, але й договорів з людськими підписами не показують.

Ще в березні 2016 Збаразькі правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 358 КК (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів – авт.). Два роки, нарікають селяни, потерпілих та свідків не допитували, почеркознавчі експертизи не проводили. Місцеві вважають, що причина млявості – гроші.

Відео дня

Посилають до суду й у Кіровоград

Аби побачити «підписані ними» документи власники землі 10 травня направилися до агрофірми-орендаря. З ними журналісти. Директор агрофірми Іван Коваль договорів не показав, бо вони, як стверджує, в Кіровограді. Повідомив, що на їхнє звернення він може попросити Кіровоградський офіс надіслати копії тих договорів. Проте киданчани не вірять у це.

-Якщо у вас щось незаконно підписане, то є суд, - повідомив присутнім директор. - Ставить крапку так – значить так. Докаже, що так – тоді можна називати «от я бандіт, а вона хороша». Або навпаки. Через надзвичайну ситуацію, яка була в Кіровограді, мені два роки назад заборонено будь-що підписувати – я нічого не підписую. Ви за цим питанням пишіть заяву. А договори розривайте через суд.

Власники паїв кажуть, що подібне чують не вперше і не вірять на такі запевнення. Люди стверджують, що ляжуть кістьми, але не дадуть зібрати урожаю орендарю, який обманом засіюватиме їхні ділянки.

-Ми вийдемо всі разом на те поле – ви свого урожаю не зберете, - попереджають власники паїв. -  Ми вийдемо всі, бо ми є дружні. Створимо спілку, бо це є наша земля, ніхто не може без нашого відома фальшувати, погрожувати нашим людям, за нашу ж землю.

Підписували навіть мертві

Окрім директора агрофірми з людьми спілкувалась й бухгалтер. Вона знала кожного за прізвищем.

-Та як ти не підписувала, якщо я залишала договір на підпис твоєму чоловікові? - перепитує когось з селян бухгалтер. - Він тоді ще ремонт робив удома. А от ви підписували договір, коли цукор отримували за оренду. А твій договір я залишала твоїй сестрі…

Для кожного з присутніх представниця «Калини» мала відповідь, кому вона залишала договір для підписання цією людиною. Селяни ж наполягають, що ніхто з них особисто нічого не підписував, кажуть, що й родичі не підписували, та й не мала би права, і навіть другого екземпляру договору не мають.

-Сьогодні тут є люди, які не продовжували договорів оренди з цим підприємством, - каже один з власників землі Михайло Білан. - У власників землі на руках є лише договори, які укладали раніше, і термін дії яких закінчився ще у грудні 2017-го року. Проте зараз їхні ділянки засівають, а представники орендаря погрожують поліцією та кажуть, що діють на підставі продовжених договорів. Як таке можливо, якщо хтось із цих людей на момент «підписання» договорів взагалі перебував за кордоном, хтось уже поховав родича, на якого укладений договір, ще не втратив законної дії, а хтось мав намір віддати землю в оренду іншому підприємству.

Зараз киданчани радяться щодо подальших дій. Планують ще звертатися до депутатів Верховної Ради, які готові відстоювати інтереси людей, аби ті взяли під депутатський контроль кримінальне провадження. Також звертатися до поліції, аби закінчили розпочату почеркознавчу експертизу. І планують не дозволити зібрати урожай, вийти на свої поля, доки їм не виплатять орендну плату за час незаконного, на їхню думку, користування землею та не скасують сфальшовані договора. Сподіваються селяни й на те, що в ситуацію втрутиться обласна влада. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме Від читача 16:48 Концерт легендарного THE ВЙО 21:00 Тютюн, алкоголь, нездорове харчування і гіподинамія: Ляшко назвав загрози для розвитку хвороб 20:00 Жителька Хмельниччини намагалася відкупитися від поліції за п'яну їзду 19:03 Скільки коштує зібрати великодній кошик: як змінилися ціни за рік у Тернополі photo_camera 18:30 Єгері 68 бригади знищують «тернопільськими» FPV дронами ворожу спецтехніку - Сергій Надал ( пресслужба Тернопільської міської ради) 18:00 На Тернопільщині зросла захворюваність на ГРВІ, особливо серед дітей 17:15 Мріяв обійняти доньку, яку не бачив понад рік: історія відновлення тернопільського захисника 16:35 Чоловіку, який у Тернополі вивіз тіло померлої матері у валізі в парк, загрожує до трьох років тюрми 16:10 Смерть чоловіка в Настасові: працівнику агропідприємства оголосили підозру у вчиненні наруги над тілом 15:20 Жителів Тернопільської області підозрюють у незаконному видобутку піску на понад 40 млн грн play_circle_filled photo_camera 14:30 Нові катальпи біля парку «Сопільче»: як виглядають і скільки коштували? photo_camera 13:55 Підозрюваним у нападі на поліцейських оголосили нове обвинувачення і взяли під варту 13:06 У селі біля Тернополя була стрілянина — 60-річний тернополянин отримав три вогнепальні поранення 12:35 На Тернопільщині не вистачає медиків 11:45 У поліції повідомили про стан дітей, яких забрала швидка з Кутківецького лісу 10:50 В аварії на Тернопільщині загинув мотоцикліст
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up