У Тернополі пес накинувся на заслужену артистку Оксану Малінович. Тепер її чекають лікарня і уколи

У Тернополі пес накинувся на заслужену артистку Оксану Малінович. Тепер її чекають лікарня і уколи
  • Хвилин п’ять заслужена артистка України відбивалась від великого собаки, який накинувся на неї. Люди проходили повз, доки жінку не врятувала інша собачниця за допомогою електрошокера.
  • У лікарні Оксана Малінович проведе щонайменше два тижні. Наразі  найбільше постраждала рука. Не було б сережки на вусі – пес пошматував би вухо повністю.
  • Я років шість там гуляю щодня, знаю всіх дворових псів і паркових. Але це якийсь чужий, бачила вперше, - розповіла заслужена артистка України, актриса тернопільського драмтеатру Оксана Малінович, коли перший шок минув. Жінка  переживає за інших людей, аби ті не постраждали від навіженого пса. Адже, каже, чула, що цей собака покусав рибалку. Від його зубів постраждав і менший песик – з парку того несли пошматованим.   

Вранці 18 березня, близько 8 ранку, пані Оксана з домашнім улюбленцем, як завжди, прямували на прогулянку в бік парку Шевченка. Дійшла до переходу через вулицю Крушельницької – з іншого боку летить величезний кудлатий чорний пес і кидається та її собаку. Оксана підхопила улюбленця на руки. Чорний пес кинувся на неї.

  • І далі все, як в тумані, - пригадує жінка. - Собака мені руку погриз, якби не сережка, я би вже була без вуха. Хвилин п’ять він мене тарбав. Люди проходили повз… Ніхто не кинувся на допомогу. Я і їх розумію – страх страшна сила…

Врятував електрошокер. А як виглядав пес?

Врятувала артистку інша собачниця, яка опинилась поруч. У руках у жінки був електрошокер. Лише з його допомогою вдалось вгамувати навіженого кудлатого пса. Той утік.

  • Прийшла додому, подзвонила в поліцію, зібралась і поїхала у травмпункт, - пригадує пані Оксана. - Поліція приїхала вде в медзаклад. Говорила з Андрієм, чоловіком. Я була дуже в стресі. Згодом зателефонували, що знайти пса не можуть. От і все. Я наразі лежу в лікарні. Колять від сказу і правця. На руці – дві рвані рани. П’ю антибіотики, лікуюсь. До 1 квітня я точно пробуду в лікарні.

На вигляд пес як дрібна вівчарка. Чорний, сильно кудлатий, без ошийника та кліпси. Він точно «не місцевий», бо всіх місцевих собачники знають. Навіть скидаються грошима, допомагають зі стерилізацією та підгодовують їх.

Відео дня
  •   - Цей пес просто неадекватний, - запевняє Оксана Малінович. – Звертаюсь до усіх, аби стереглись його. Страшно. Добре, як ще дорослий… А як бабця чи дитина? Він просто загризе. Він і до нападу на мене кидався на людей дорогою. Дуже хочу, щоб його знайшли, щоб більше ніхто не постраждав.

Що кажуть у міськраді

У такій і подібних ситуаціях краще одразу телефонувати на довідку міськради 15-80,  радить Оксана Ілліч, головний спеціаліст Відділу благоустрою та екології міськради.

  • А міськрада повідомлятиме про випадок працівників служби відлову, - каже Оксана Ілліч. Можна самостійно повідомити службу відлову. Для цього потрібно назвати обставини інциденту, місце, де все трапилось, описати вигляд тварини.

Служба приїжджає, відловлює пса і забирає його до Центру стерилізації та тимчасового притулку для безпритульних тварин, що у Дичкові. Там, відповідно, спільно з ветлікарем, проводять стерилізацію, вакцинацію, оброблять проти блох та глистів. І спостерігатимуть протягом певно часу.

  • На сайті міськради також розміщується інформація про виконавців послуг з регулювання чисельності безпритульних тварин, - каже Оксана Ілліч. – Цього року тендер виграло ТОВ «Дичків ХЕЛП». Щороку передбачаються кошти на ці потреби. Бажаючі беруть участь у тендері.

Служба відлову має спеціальний автомобіль, обладнаний сітками для вилову та  спецзасобами – для стрільби снодійними препаратами. Після того, як пса впіймають, його везуть до Дичкова на стерилізацію.

Відповідальність за напад – на міськраді

Відповідальність за напад собак має нести міськрада, переконаний юрист.

Що робити, коли напала безпритульна тварина? Куди звертатись зі скаргами і хто має відшкодувати шкоду, прокоментував для «20 хвилин» керуючий партнер ТОВ юридична фірма «Самуляк і партнери» Михайло Самуляк

Що робити, якщо на людину напала безпритульна тварина?

1)  належним чином зафіксувати цей випадок, шляхом звернення до поліції, це можна зробити зателефонувавши 102;

2) звернутися до лікувальної установи і повідомити чергового лікаря, що ушкодження здоров'я виникли внаслідок нападу безпритульної тварини;

3)  знайти максимальну кількість свідків, які могли б підтвердити даний факт;

4) зберігати усі чеки, що підтверджують витрати на лікування;

5) звернутися до суду, щодо відшкодування, завданої майнової шкоди.

- Я вважаю, що відповідальність за напад безпритульних  тварин повинні нести органи місцевого самоврядування, - каже Михайло Самуляк. - Якщо напад стався на території міста Тернополя - Тернопільська міська рада.

Законодавство, що регулює дані правовідносини

Порядок відшкодування шкоди, завданої органом державної влади, органом влади Автономної республіки Крим або органом місцевого самоврядування у відповідності до ст. 1173 ЦК України встановлено наступний: шкода, завдана фізичній або юридичній особі незаконними рішеннями, дією чи бездіяльністю органу державної влади, органу влади Автономної республіки Крим або органу місцевого самоврядування при здійсненні ними своїх повноважень, відшкодовується державою, Автономною республікою Крим або органом місцевого самоврядування незалежно від вини цих органів.

  • Пунктом 44 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад віднесено: встановлення згідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, забезпечення в ньому чистоти і порядку, торгівлі на ринках, додержання тиші в громадських місцях, за порушення яких передбачено адміністративну відповідальність.
  • Аналогічні вимоги викладені у ст. 10 Закону України «Про благоустрій населених пунктів». Крім того, Законом України «Про захист тварин від жорстокого поводження» (надалі-Закон) визначено поняття безпритульних тварин.
  • Так статтею 24 Закону встановлено, що собаки, незалежно від породи, належності та призначення, у тому числі й ті, що мають нашийники з номерними знаками і намордники, але знаходяться без власника на вулицях, площах, ринках, у скверах, на бульварах, пляжах, у громадському транспорті, дворах та інших громадських місцях вважаються безпритульними і підлягають виловленню.
  • Відповідно до статті 9 Закону, Правила утримання  домашніх  тварин  установлюються  органами місцевого самоврядування.
  • Згідно зі статтею 15 Закону, притулки для тварин можуть створюватися органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, громадськими і благодійними організаціями та фізичними особами.
  • Відповідно до статті 24 Закону,  для забезпечення вилову та тимчасової ізоляції собак, котів та  інших домашніх тварин органами місцевого самоврядування можуть створюватися комунальні служби або підприємства з питань утримання та поводження з тваринами в населених пунктах  відповідно до місцевих програм регулювання чисельності тварин у населених пунктах.

Сказ завжди смертельний

Сказ - вірусна, смертельна інфекція, розвиток якої у людини можна попередити введенням вакцини людям та вакцинацією тварин. Людям вірус сказу зазвичай передається при укусі заражених тварин, при чому у 99% випадків джерело інфікування - собаки. Сказ завжди смертельний. Проте правильна та своєчасна допомога до розвитку захворювання дає 100% шанс врятуватися. З укусами тварин треба обов’язково звернутися у лікарню.

У першій міській лікарні, а також обласній дитячій лікарні наявні препарати - антирабічні імуноглобуліни/сироватки. Вони вводяться разом з вакциною проти сказу, якщо є підтвердження, що тварина заражена вірусом. В обласній дитячій лікарні, кажуть, що препарати є у достатній кількості. Антирабічні препарати надають безкоштовно, але за умови, що потерпілий буде госпіталізований.

Коментар

 Наталія ГРЕСЬКО, прес-секретар головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області:  

  •  - Обережно з безпритульними собаками, намагайтесь утримуватись від них на відстані. Є бригада з відлову тварин «Дичків ХЕЛП». Звертатись потрібно туди, аби, за описом потерпілої, знайшли тварину і помістили її на карантин. В цьому випадку вакцінація  проти сказу людини обов'язкова! Будьте обережними при  пересуванні вулицею.

Довідка

Служба відлову тварин, тел.: 097 306 46 82.  

Директор товариства «Дичнів ХЕЛП» Володимир Тукало: 097 58 39 114.  

Інформаційна довідка міськради: 15-80, 067 351 57 10.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (18)
  • Bozena Krasnitskaja

    Ось це в нас люди, ужас!! Немає слів.. Пройдуть мимо і як навіть б там насилували чи вбивали,пофіггггг!!!🤔😟🙈😪
  • Ненза

    Реакція дворняги - нормальна реакція собаки ,коли вона бачить подразник у вигляді іншої собаки чи загрозу своєї території. Тут вина 50/50, а проблема дворняг,покинутих на призоляще-це проблема лисого злодія надала,за якого тупорилі поцрійоти-бєндьори двічі проголосували
  • Оксана Малінович

    Дорогі мої, я страшенно люблю собак і завжди дворових собак пригощаю чимось смачненьким... і  впевнена в тому, що собака не винен... Винен господар! Але чи він в нього є? Якщо є... то хай забере тваринку з вулиці!!! Коли я "зустрілась" з собакою, то він був некерований, перед "зустріччю" зі мною він "зустрів" двох собак і рибалку... Про це я довідалась згодом... Не знаю хто довів собаку до такого стану але собака був неадекватний, не реагував на слова він просто летів рвати мого песика! Я захищала свого пса!
    Тепер про людей! Ви розумієте, яка зараз ситуація в місті, людей мало на вулиці... Йшли дві жінки старшого віку...чим вони мені могли допомогти? Мені допомогла с Віра (собачниця), ВЕЛИКЕ ЇЙ СПАСИБІ, якби не вона я не знаю чим би все закінчилося!

    Р. S.  Всім велике дякую за підтримку! Просто не хочу щоб ще хтось попав в таку ситуацію!

    Ненза reply Оксана Малінович

    На вулиці Крушельницької є відведені місця для вигулу собак? Перш за все штраф маєте сплатити ви, а щодо бродячих собак- це відповідальність лисого злодія надала

    Оксана Малінович reply Ненза

    Підкажіть мені, як я маю попасти в парк, якщо я живу на вулиці Франка? В парку є  місце де дозволено вигулювати собаку!
  • Саша

    Захисники тварин нехай візьмуть на себе відповідальність і лікування.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up