Партнер рубрики Події

Сесія міськради: депутати проти посилення карантину та "висловили недовіру" Уряду. Не обійшлося без бійки

Сесія міськради: депутати проти посилення карантину та "висловили недовіру" Уряду. Не обійшлося без бійки

Позачергову сесію міської ради скликали 3 серпня для того, аби депутати спільно прийняли рішення щодо ситуації, яка склалася довкола Тернополя. Нагадаємо, що рішенням Кабміну Файне внесли до "червоної зони". Це означає, що має зупинитися громадський транспорт, ресторани, кафе та заклади освіти закривають. 

На початку засідання виступив начальник міського відділу охорони здоров'я Василь Даньчак. Він розповів про кількість захворювання на коронавірус. 

- На 144 день карантину на території громади зареєстрували 825 випадків захворювання, це 374,4 на 100 тис. населення. 232 люди одужали. За весь період карантину на території громади маємо два летальних випадки, що складає 0,2%. Критичної епідситуації на території громади немає, як і підстав посилювати карантин, - зазначив він.

Василь Даньчак також зазначив, що підставою до затвердження "червоної зони" має бути заповнюваність ліжок в інфекційних відділення лікувальних закладів. Цей показник має бути не більшим ніж на 50%. В Тернополі зараз - 38,9 %. Отже, критичної ситуації, за його словами, зараз в Тернополі немає. 

Відео дня

 

Міський голова неодноразово наголошував, що місто власними силами закупляло все необхідне для боротьби з пандемією. 

Депутати також висловили свою думку. Вони - проти повернення до жорстких карантинних обмежень.

Надіслали звернення до уряду

У підсумку засідання сесії депутати підтримали рішення визнати рішення Державної комісії ТЕБ НС та Постанови кабміну, яке включає Тернопіль до "червоної зони", такими, що не грунтуються на нормах Конституції України. 

Виконавчим органам міської влади, комунальним підприємствам, установам і організаціям, місцевій комісії з ТЕБ та НС забезпечити належне функціонування закладів освіти, громадського транспорту, життєдіяльності громади, виідповідно до рішень місцевої комісії. 

Суб'єктам господарської діяльності дозволили здійснювати свою діяльність, відповідно до місцевих рішень. 

Також депутати звернулись до органів поліції, та затвердили рішенням не вчиняти дій, щодо притягнення до відповідальності, осіб, які діятимуть відповідно до попередніх рішень. 

До міністра охорони здоров'я депутати звернулись з вимогою виключити Тернопіль з   "червоної зони".

До міністра інфраструктури депутати надіслали звернення, щодо недопущення скасування зуспинок поїздів в Тернополі. 

Таким чином, міська рада, пропонує обійти постанову уряду та діяти містянам, відповідно до місцевих рішень . Їх мають затвердити на засіданні оперативного штабу. 

Підприємцям надаватимуть допомогу 

Крім того, під час сесії міський голова повідомив, що в міській раді вже діє центр правової підтримки підприємців, яких оштрафували чи оштрафують за порушення карантиную 

- Спільно із громадською організацією підприємців, з юристами, адвокатами, ми кожен складений протокол поліції, ми забезпечимо юридичний супровід і скасування його в судах. Я закликаю всіх підприємців, у випадку, якщо на вас склали протокол, звертатись до Тернопільської міської ради. На першому поверсі в нас діє постійний пункт прийому - ми допоможемо написати позов на скасування цих протоколів, - зазначив Сергій Надал. 

"Штовханина і поліція біля трибуни"

Не обійшлося і без бійки. Депутат Тарас Білан назвав дії свободівців популістськими. Згадали за АТО, що війна триває... І понеслося..

Спочатку пан Білан запропонував міському голові прозвітувати перед громадськістю які і куди кошти міська рада виділяла на боротьбу з коронавірусом. 

- Я поясню свою думку: в нас були факти того, що маски були по 15 гривень, - сказав Тарас Білан. - В цей час, склад, який я очолюю, пропонував по 6. Це маски нашого Тернопільського виробника. Потім це стало 5 потім - 3 гривні. Однак наші заклади по цій ціні маски не купували. Чому? Питання не до мене. Ми говоримо про падіння виробництва в Тернополі. Чому цьому підприємству не дали заробити? Я вважаю, що крім "червоної зони", хтось ще має відповісти за кошти, які були десь потрачені. Чому наші комунальні заклади на піар-заходи тратили 500 тис. грн, мільйон, два, три. Чому, поки я був в опозиції в міській раді за часів Януковича, міський голова сидів з ним за одним столом, тиснув руку і навіть ні разу не сказав "Слава Україні". 

На ці слова предстваники фракції ВО "Свобода" почали підтягуватись до трибуни. Та сказали, що зараз їх партію намагаються дискредитувати перед місцевими виборами. 

Міський голова у відповідь сказав "заберіть його зі сцени" 

Далі ж свободівці  Назарій Редьква та Іван Зінь  та Ігор Костюк зчепилися з Біланом не тільки у словесні боротьбі, а й штовханиною. 

Розбороняти "взялась" поліція. 

 

Зрештою, дійшли до того, що депутати міської ради проголосували за рішення підтримати ініціативу, яка вже була зареєстрована в Верховній раді, щодо відставки уряду.

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Оксана Трач

    Лисого на нари !
  • Анна

    Ситуація в різних країнах зараз показує багато і переваг і недоліків запровадження карантину. Я  не хочу обговорювати, наскільки в  Тернополі зараз безпечно чи небезпечно відміняти карантин.
    Але    однозначно небезпечним є те,  що Тернопільський міський голова ігнорує рішення центральної влади, і приймає рішення, які не в його компететенції.  Це що, створення ТНР? Надалу не дає спокою "слава" самопроголошених "князьків" ДЛНРи? Що це, недолугий передвиборний піар, чи рука москви?

    ВолодяУкраїна!!! reply Анна

    Ганна іди в Сраку =))
  • Teren Teren

    Тобто, розвести в місті бардак, отримати динаміку росту захворювання майже 90%, а тепер верещати і скавуліти? А до того чим думали?  Чому не забезпечували елементарного порядку і дотримання норм?  Пофіг все, все то брехня, то хтось на тому заробляє?  А таки заробляє, і в першу чергу надалові і застаDного кабаки і борделі. Тому й стільки вереску і срачу. А тепер через ту лису наволоч все місто страждає.
  • Pavlo Orestovich

    😂🤦
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up