Сесія облради: дві години говорили про придбання томографа в онкодиспансер і не прийняли рішення

Сесія облради: дві години говорили про придбання томографа в онкодиспансер і не прийняли рішення
  • Чергове засідання сесії обласної ради відбулося 25 червня.
  • Майже дві години місцеві обранці обговорювали питання ремонту томографа в обласному онкодиспансері. Але згоди так і не дійшли.

В обласному онкодиспансері вже рік не працює медичний прилад, який проводить томографію. Тому до депутатів облради звернувся головний лікар закладу, який попросив надати в оренду приміщення на території лікарні для розміщення комп'ютерного томографа приватного підприємця. 

Питання розглядали на засіданні медичної комісії, яке відбулось перед сесією. 

Звернення з цього приводу зареєстрував депутат облради Михайло Пінь.

Відео дня

- Для ремонту томографа потрібно майже сім мільйонів гривень, - каже Михайло Пінь. - Я підтримую медичну комісію в цьому питанні, що треба мати свої комп'ютери, щоб бідні люди, коли приходили туди, не мали віддавати ще купу грошей за те, щоб пройти томографію. Але зараз із обласного бюджету виділити шість-сім мільйонів ми не можемо.

Під час обговорення питання депутати пропонували знайти гроші у бюджеті, щоб відремонтувати старий томограф, звільнити головного лікаря онкодиспансеру, купити новий апарат та навіть шукали в інтернеті його приблизну вартість.  Окрім того, один із депутатів запропонував створити благодійний фонд, через який збирати кошти серед підприємців області на придбання томографа. Ця пропозиція депутатам також не до вподоби.

На голосування також винесли питання про здачу в оренду кімнати для томографа приватному підприємцю на тендерній основі. 

Головний лікар Тернопільського обласного онкодиспансеру Леонід Шкробот каже, що іншого рішення проблеми не бачить. Оскільки зараз люди зовсім не можуть пройти діагностику на томографі.  

- За час, коли апарат не працює, я щоквартально звертаюся до обласної ради, - каже пан Шкробот. - Ремонт офіційно ще півтора роки тому коштував в межах восьми мільйонів гривень. На це є офіційний висновок однієї з компаній, яка можуть зремотувати його. Я просив багато разів облраду виділити кошти. Відповіді не було. Тому в останньому листі, як альтернативний варіант, запропонував здати в оренду площу 60 квадратних метрів на встановлення приватного томографа з умовою, що компанія за час оренди зремонтує поламаний апарат у лікарні.

Зараз у Тернопільській області немає жодного безкоштовного апарата КТ, додає він. Тому люди змушені проходити томографію у приватних клініках міста. 

Депутати облради не підтримали звернення та не віддали приміщення в оренду.

В.о. голови ОДА Іван Крисак запропонував з'ясувати, хто винен у тому, що апарат зараз у неробочу стані. 

- Ця сума є досить великою для Тернопільської області, - каже Іван Крисак. - Я зразу скажу, що за результатами першого півріччя, грошей не буде. А чому воно згоріло, хтось розбирався? Новий апарат, йому чотири роки! Треба вивчити питання. Якщо і давати в оренду приміщення, то із певним соцпакетом для громадян. 

Можливо, це питання розглянуть на засіданні бюджетної комісії, яка відбудеться вже за підсумками 9-ти місяців 2019 року. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Діонісій

    ну а пам'ятники йодам і усяким тварям мають за що встановлювати, а на ремонт томографа не можуть грошей знайти.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:00 У Тернополі презентували фільм «Вовк. Страху нема» — екранізовану історію відваги воїнів ЗСУ 12:55 У полі на Бучаччині знайшли мертвою зниклу 72-річну жінку 11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up