Скільки коштують, де тернополяни їх збирають та як не отруїтись грибами, дізнавалась журналістка “20 хвилин”
Грибний сезон стартував, тож тернополяни почали продавати на ринку лісові знахідки. Асортимент грибів, щоправда, поки не надто великий, але попит, кажуть продавці, є
На Центральному ринку, у четвер, 24 жовтня, кілограм грибів, можна придбати за 40-65 гривень. Продають гриби на стихійному ринку здебільшого. Так, за кілограм маслюків, які привезли з околиць Тернополя, потрібно заплатити 50-60 гривень, за кілограм лисичок – 70-80 гривень. Опеньки продають по 35-45 гривень.
Продавець Олександр, який продає опеньки, каже, що назбирав їх у Зборові.
- Ми разом із жінкою їздили на вихідних у Зборів до родичів і пішли у ліс, назбирати грибів, - розповідає грибник. - Ми знайшли багато "грибних" місць.
Він каже, що йому сам процес збирання подобається. Каже, що цього року грибів багато, лише з одного місця можна одразу назбирати цілий пакет.
Жінка, що стояла в черзі за грибами, пані Руслана, розповідає, що вона не боїться купувати гриби, бо сама любила колись їх збирати, тому розуміє чи вони не отруйні.
- Але я завжди купую у перевірених продавців, - каже жінка. - Восени я часто готую щось із грибів, наприклад, люблю робити грибні биточки. Рецепт простий: риби промити, просушити та смажити 7-8 хвилин, потім остудити. Картоплю відварити і натерти на крупній тертці, додати збите яйце, панірувальні сухарі. І з отриманої маси сформувати биточки, запанірувати їх у борошні та обсмажити у олії.
Грибник Людмила розповіла журналістці “20 хвилин” у яких місцях можна знайти гриби.
- Я приїжджаю у гості до мами, яка живе у селі на Теребовлянщині поруч із нашим будинком - ліс, тому на гриби я ходила із самого дитинства, - розповідає пані Людмила. - Варто зауважити, що ростуть вони кожного року приблизно на одних і тих самих місцях. Потрібно ретельно дивитись на пеньках, стовбурах та у чагарниках. Опеньки люблять рости один біля одного, тому якщо знайшли один гриб - озирніться навколо.
Гриби – не тільки смачні і корисні, але й небезпечні, та можуть призвести до отруєння, а іноді й до смерті. Варто відмітити те, що отруїтися можна навіть їстівними грибами, якщо їх неправильно приготувати, або ж занадто багато з'їсти, пояснює зав. відділенням КНП "Тернопільський центр громадського здоров’я" - Наталія Харченко.
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, які підлягають контролю, - каже лікарка. - Не купуйте гриби на стихійних ринках. Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви - відмовтеся від споживання грибів.
Пані Харченко нагадує, що потрібно збирати лише лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів, - продовжує співрозмовниця. - Ніколи не куштуйте сирі гриби, а вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
Лікарка додає, готувати гриби потрібно протягом першої доби після збирання, а варити гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 27 від 2 липня 2025
Читати номер