Партнер рубрики Події

Шахраї зняли з рахунків жителів Тернопільщини понад 60 тисяч гривень. За якими схемами діяли?

Шахраї зняли з рахунків жителів Тернопільщини понад 60 тисяч гривень. За якими схемами діяли?
  • Хочете отримати допомогу? Убезпечити кошти картці або допомогти близькій людині, яка звертається до вас у месенджері?
  • Перш ніж одразу реагувати на перелічені запити, слід заздалегідь перевірити їх правдивість.
  • На цьому вкотре наголошують у поліції, фіксуючи чергові випадки шахрайств.

Із заявою про зникнення всіх заощаджень із банківських карток до Кременецького райвідділу поліції звернулася жителька Ланівців, 1955 року народження, повідомляють у Головному управлінні Нацполіції Тернопільської області.

Виявилось, що постраждала ще у листопаді минулого року побачила в соцмережах оголошення про грошову допомогу для пенсіонерів, яку нібито можна отримати через єПідтримку.

У поліції розповідають, що жінка попросила доньку зареєструвати її для отримання коштів. Родичка перейшла за посиланням, залишила усі анкетні дані мами, вказала номери карток та іншу особисту інформацію.

Відео дня

Допомоги пенсіонерка так і не отримала. Натомість за декілька місяців, перевіряючи свої картки, зрозуміла, що невідомі зняли з них усі гроші, а це – 26600 гривень.

Жертвою ще однієї афери стала мешканка Бучацької громади, якій у месенджері Telegram нібито написала знайома, яка перебуває у Німеччині, та попросила терміново перекинути їй гроші, зазначають поліцейські Тернопільської області.  

Жінка, за словами правоохоронців, намагалася зателефонувати подрузі та уточнити, що сталося, проте додзвонитися не змогла. Але все одно вирішила допомогти товаришці, перерахувавши на картку  6 тисяч гривень.

Згодом знайома написала у соцмережах, що її месенджер зламали невідомі особи і від її імені просять гроші. Тоді мешканка Бучацької громади і зрозуміла, що «допомогла» шахраям.

Внаслідок чергової шахрайської схеми постраждав мешканець Заліщиків, констатують у поліції області.

Як повідомляють правоохоронці, до чоловіка зателефонував невідомий та представився співробітником фінансової установи. Ввійшовши в довіру, він дізнався вміст смс-повідомлення, яке надійшло на телефон. Як наслідок, з рахунку чоловіка зникло майже 33 тисячі гривень.

Відомості про всі три події поліцейські внесли в Єдиний реєстр досудових розслідувань відповідно до частини 1 статті 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

Враховуючі всі перелічені випадки, поліцейські застерігаюсь жителів Тернопільщини:

  • завжди перевіряйте інформацію, яку отримуєте;
  • у жодному разі не перераховувати гроші на невідомі вам рахунки;
  • зв’яжіться особисто з людиною, яка вам написала або до її родичів;
  • подбайте про надійний захист своїх облікових записів у месенжерах та соціальних мережах варто усім користувачам;
  • використовуйте складні паролі, не заходьте до акаунтів з чужих пристроїв та не переходьте за невідомими.

Запам’ятайте:

  • співробітники банку ніколи не вимагають назвати останні три цифри на зворотному боці картки (CVV-код), пароль від карти, термін дії, одноразовий пароль, код операції, який приходить на телефон;
  • якщо вас просять перевести куди-небудь гроші для того, щоб активувати або розблокувати картку, не піддавайтеся на такі вмовляння. Адже співробітники фінустанови не можуть вимагати переказу грошей, а такі прохання явно вказують на шахрайство;
  • дзвінок або СМС надходить з незнайомого номера, якого точно немає на офіційному сайті фінансової установи. Номер також можна знайти на зворотному боці карти.

Нагадаємо, раніше «20 хвилин» розповідали, що поліцейські застерігають тернополян від нового виду шахрайства – «торгівлі на біржі». Також повідомляли, як літня тернополянка, «рятуючи дочку» передала аферистам понад 100 тисяч гривень.

 

Читайте також:

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег Шостак

    А где наша " кибер полиция" ?! За что они зарплату получают и не маленькую!
  • Ersin Kanlıdere

    привіт ми виробляємо військовий камуфляжний одяг та камуфляжну тканину
    і оптом
    BME&LIFE
    +905305264703
    🇹🇷

    Читач26 reply Ersin Kanlıdere

    Обережно шахрай!!!

keyboard_arrow_up