Партнер рубрики Події

Штовханина із чоловіками у формі біля автовокзалу: ми дізнавалися деталі

Штовханина із чоловіками у формі біля автовокзалу: ми дізнавалися деталі
  • Тернополяни зняли на відео шарпанину в районі автовокзалу . Очевидці кажуть, що суперечка виникла через повістку.
  • «20 хвилин» дізнались деталі ситуації.

Про штовханину на Центральному автовокзалі у редакцію повідомили читачі. Вони надіслали відео, яке у Тік-Тоці опублікувала тернополянка mariana_my1 о 10 годині ранку. Ролик підписаний так: «Тернопіль, 11 квітня. Облава на Автовокзалі». Від ранку він набрав 300 тисяч переглядів та тисячі коментарів. На відео видно, як з працівниками у формі в підвищеному тоні спілкуються жінки. Зібрався цілий натовп.

 

Люди пишуть, що конфлікт виник через те, що нібито працівники військкомату затримали якогось чоловіка, застосовуючи при цьому фізичну силу. У коментарях поділились на два «табори» – декому не подобаються дії працівників військкомату, а когось обурює штурханина, яку влаштували жінки.

Відео дня

Думки розділилися

– Правильно, відвойовуйте хлопців... А то ті в піджаках нічого не роблять, а хлопці мають гинуть, – пише 🦪🌅Лілія.

– В ТЦК (воєнкомат)  сидять пузані, хизуються новими крутими тачками… Пакують всіх по селах та малих містах. Бо потрібно план виконати з громади, – скаржиться Natamir🇺🇦.

– Такі справні працівники військкомату, з таких по всій країні можна міцне військо назбирати, – коментує Анна Дзюба159.

– Бо жінки рятують хлопця від геноциду, – пояснює відео userp919dmyujr.

Частина тернополян відстоює дії військових, мовляв, чому одні чоловіки мають воювати на фронті, а інші бояться й уникають повісток та мобілізації.

– Дивні ми створіння – українці. Легко чужими руками жар загрібати? Як бомбили забули? Одні кров проливають, а другі як щури сидять по нірках, – коментує user4970759470498.

– Так ця війна скоро скінчиться. Бо воювати не буде кому. Одні вбиті, інші скалічені, а треті під спідницями сидять, – обурюється у коментарях user3721091163581.

– Дефіцит зараз чоловіки, всім потрібні: і жінкам, і ТЦК, – жартує Asko Poom.

– От мужики) Чому мій чоловік повинен служити, а інші ні? Я вже сама готова повістки вручати! – пише Людмила.

Місцеві правоохоронці про конфлікт на Автовокзалі, кажуть, чують вперше – від журналістки «20 хвилин».

– До нас звернень не надходило. Можливо, туди могли патрульну поліцію викликати. Якщо якась «хуліганка», то на такі повідомлення реагують і виїжджають патрульні, – запевняє керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції у Тернопільській області Сергій Крета.

Патрульні теж про штовханину не знали. За словами речниці патрульної поліції області Катерини Метельської, викликів не мали, тож поліцейські на місце події не виїжджали.

Ми звернулися за коментарями до пресслужби Тернопільського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Ми хочемо дізнатися, чи є чоловіки на відео працівниками центру комплектування та що можуть сказати про даний інцидент, як поводився сам перехожий, за якого вступилися жінки. Наразі на наші повідомлення там не відповідають. Ми готові висвітлити їхню позицію.

Які дії є правомірними, а які ні

Нагадаємо, що в країні триває війна. І обов'язок громадян — стати на захист своєї держави. 
У статті 65 Конституції України йдеться: Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України.

Однак читачі неодноразово скаржилися на те, що чоловіки у формі силою пхали їх у бус і доставляли у центри комплектування, навіть коли вони показували документи. 

Тоді ми просили обласний центр комплектування прокоментувати ситуацію, однак там дали формальну відписку на наше звернення. 

Місцева адвокатка Марія Бочан тоді розповідала, які дії є правомірними, а які ні.

– Видавати повістки на вулиці, в інших громадських місцях можна. Вони не є прямим викликом до служби. Це не мобілізаційне розпорядження. Головна мета — військовий облік. Державі треба знати, на які сили розраховувати.

Під час воєнного стану, який діє на всій території України, ніхто не має права відмовлятись представляти свою особу чи не надавати свої документи на першу вимогу поліцейського і не тільки. Запитувати документи також мають право уповноважені особи: Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі.

Затримувати особу і обмежувати її свободу на певний період (силоміць чи з погрозами садити у бус) з підстав доставлення у військкомат для уточнення даних права не мають!

Якщо до тернополян вчиняють неправомірні довідки, вони вправі викликати поліцію, щоб зафіксувати це, навіть якщо на місці вже є правоохоронці.  

 

Читайте також: 

Мобілізація по–тернопільськи: кого і чому садять у бус? Запитали у військкоматі та поліції

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (60)
  • Mers Mers

    А чому тільки,,,прості смертні,,,, , повинні іти захищати цих ,,,дармоїдів,,,

    Чому повістки не роздать депутатам???

    Дітям чиновників???? Вони не такі Українці як всі....
  • Віктор Почаїв

    Як би дотримуватися Конституції,то ми жили б

    як у Бога за пазухою.

    Вимагають дотримуватися потрібно тільки"сірятіні".
  • Валентина Вівчар

    НЕ ВСТИГ ПОЯВИТИСЯ КЛЕРКОМ В  ОП-----ВЖЕ  ОТРИМАВ ЗВАННЯ ПОЛКОВНИКА,САМО НЕ ЗНАЄ,ЯК ЗБРОЄЮ КОРИСТУВАТИСЯ....БРИДКО...ВИСМІЮЮТЬ РУСНЮ , А САМІ НЕДОЛУГИ  ЩЕ ЖАЛЮГИДНІШІ
  • Lyubov Kaplun

    Хто хотів захищати свою країну,то давно пішов добровольцем!А ті,що не пішли ,то і не підуть, тільки язиками вміють плескати,що нібито пішли б якщо на їхнє місто нападуть!Скоріше своїх жінок на війну пошлють ніж самі підуть

keyboard_arrow_up