Мобілізація по–тернопільськи: кого і чому садять у бус? Запитали у військкоматі та поліції

Мобілізація по–тернопільськи: кого і чому садять у бус?  Запитали у військкоматі та поліції
  • Починаючи із січня, у редакцію газети «RIA плюс» та сайту «20 хвилин» почали надходити численні скарги від місцевих, які розповідають, що чоловіки у військовій формі (як кажуть, працівники військкомату) спільно з працівниками поліції не просто виписують повістки чоловікам призовного віку, а й тягнуть їх у буси та доставляють у військові комісаріати.
  • Ми не даємо оцінку всім подіям, які відбуваються в Тернополі. Забираємо всі емоційні висловлювання героїв публікації. Однак маємо великий запит суспільства, наших читачів, які просять нас як медіа розповісти про ситуацію.

«Чи скоро ви напишете про те, як угрупування викрадає людей на вулицях? Я не проти служби, я проти того, щоб нас пхали, як бидло», – з такою риторикою чимало меседжів.

Навіть не беремося дослівно представляти всі коментарі, ви можете спокійно їх переглянути на наших каналах. Причому скаржаться на проведення мобілізації не лише тернополяни, а й жителі з усієї області. Так, чортків’янин Павло Котович навіть наполягав, щоб ми не змінювали його імені. Він розповів, що дорогою на роботу його спинив буc, звідти вийшли три чоловіки у  формі – двоє військових, один поліцейський.

– Мені сказали пройти до авто і поїхати з ними у військкомат, щоб пройти медичну комісію. Я не міг, адже у п’ятницю мала бути нарада на роботі. Просив виписати мені повістку, щоб прийти потім. Вони відмовилися і наполягали сісти в авто. Я з ними сперечався хвилин 10. Бо казав, що це незаконно. Вони сказали сідати в авто і все. Я вже сів і там помітив ще одного хлопця, якого також везли до військкомату, – каже чортків’янин.

Відео дня

Спецоперації та обурення

Чоловік запевняє, що з 2016 року він визнаний непридатним у мирний час та обмежено придатним у військовий. У військкоматі він пройшов медкомісію. Під час прибуття туди, каже, не можна було покинути територію, адже на вході/виході був черговий. Також до медичної комісії хлопцям сказали віддати мобільні телефони працівникам. Отримали вони їх після медичної комісії, коли вже виходили додому.

Є й прибічники іншої думки, що будь–які мобілізаційні заходи виправдані, адже і хлопцям на фронті потрібна заміна, ротація. А місцеві не поспішають самостійно ставати на облік.

2 лютого у Тернополі була активна спеціальна операція «Промінь». У різних мікрорайонах та місцях працювали робочі групи, які активно роздавали повістки. За нашою інформацією, спільно з тернопільськими військовими та працівниками поліції працювали і приїжджі. Пізніше ці події коментував і голова ОВА Володимир Труш.

– Повістки роздаються з 24 лютого 2022 року, з повномасштабного вторгнення в Україну. Активно вони роздаються завжди. Якщо люди не хочуть їх брати, не хочуть служити в армії, питання виникає тоді до нас і до вас – чи ми українці, чи ні? Якщо ми захищаємо свою землю – це вибір кожного, але я думаю, що справжні українці не повинні ховатися від мобілізації. Тому що державу треба захищати, якщо ми її не будемо захищати, не буде держави, тоді які ми українці, – сказав Труш.

Таких акцій, як наголосив голова ОВА, було вже багато. І 2 лютого, судячи з усього, вони не скінчилися.

Підпільні чати і обурення

Зважаючи на ситуацію, місцеві жителі почали створювати підпільні чати, де діляться інформацією про те, де й коли бачили патрулі. Є багато спірних думок, адже нормальної модерації в чатах немає, та й інформація, як запевняють самі учасники, часто застаріла або не відповідає дійсності. Тому довіряти таким паблікам чи ні – це вже справа кожного.

Журналісти редакції також виходили на вулиці, аби подивитися, як насправді працюють працівники військкоматів, чи застосовують силу під час вручення повісток. Тернополяни розповідали нам про червоний, зелений і чорний буси, у які «пакують» чоловіків. Однак ми не були свідками ситуації, коли тернополян примусово садили в авто.

Журналісти пробували поспілкуватися із представниками військкомату та поліції на вулицях.

Що вдалося розпитати?

– Із 24 лютого у країні війна. Чоловіки, згідно з Конституцією, мають права і мають обов’язки. Обов’язком є захищати Україну. Дехто цього не розуміє. Повістки справді роздаю, – працівник військкомату вказує на теку, яку тримає у руці. – На них написано, на котру годину і куди звернутись для уточнення даних. Це не бойова повістка, тобто вас не відправлять на передову! Просто треба з’явитись до нас для уточнення даних (це чоловік повторює кілька разів).

Далі працівник військкомату додає: бувають люди з різними фізичними або психологічними захворюваннями. Після того, коли вони з’являються до центру комплектування та соціальної підтримки (для, нагадаємо, «уточнення даних»), там їх «відсіюють». Тобто на фронт, каже, ніхто не скеровує! Також, за його словами, у Тернополі є велика кількість переселенців-чоловіків, які не ставали ні на військовий облік, ні на облік по зміні фактичного місця проживання. А це вже незаконна діяльність!

Ми запитали в нього також про те, чому чоловіків вантажать у автомобіль і везуть до терцентру?

– Можуть привезти лише у військкомат для уточнення даних, – відповідає.

У своєму розпорядженні редакція має відео, на якому чітко видно, як у районі автовокзалу чоловіки в камуфляжі пхають у плечі чоловіка, який щось шукав у телефоні, ймовірно, документи.

Звернулися за коментарями

Зважаючи на великий суспільний резонанс, ми звернулися у Обласний центр комплектування, аби там відповіли на наші запитання. Серед переліку найбільше цікавило: «Чи можуть працівники Центрів комплектування запрошувати або із застосуванням сили проводити у свій автомобіль та везти громадян до місцевих центрів комплектування? Чи відомі такі випадки у Тернополі та області? Як можете їх пояснити?»

У відповіді на інформаційний запит не надали жодної відповіді, на питання, які турбують громадян. З копією листа можна ознайомитися на нашому сайті. Наші численні прохання і звернення прокоментувати ситуацію із мобілізацією у військкоматі проігнорували. Зважаючи на це, ми всі ці питання з відповіддю Обласного Центру комплектування та наявними в нас відео– та фотоматерілами відправили в Міністерство оборони та Генштаб. Сподіваємось, там зможуть дати компетентну оцінку таким діям.

Ми також звернулися за роз’ясненнями в обласну поліцію, адже правоохоронці працюють у складі груп із працівниками військкоматів.  Скільки таких задіяно, не говорять. На запитання пояснити чіткі дії працівників поліції і у якому випадку ті можуть затримувати осіб, посилаються на постанову КМУ від 30.12.2022 №1487 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних та резервістів». Чи відомі правоохоронцям факти, коли чоловіків на вулиці, які не чинили опір, силоміць пхали у буси і везли у військкомати? Чи були працівники поліції свідками таких ситуацій? Як діяли у даному випадку? На це відповідають наступне: повідомлень про вищевказані факти не надходило. Письмових скарг щодо неправомірних дій працівників військкоматів та поліцейських, наголошують у ГУНП, не отримували. 

Ми також уточнили, чи мають працівники поліції ввімкнені нагрудні камери і чи можуть у спірних моментах компетентні органи отримати доступ до відео. «Обов’язково!», – запевнили у відомстві. 

Захищати країну – треба. Але пхати в бус – незаконно

Марія Бочан, адвокатка:

– Видавати повістки на вулиці, в інших громадських місцях можна. Вони не є прямим викликом до служби. Це не мобілізаційне розпорядження. Головна мета — військовий облік. Державі треба знати, на які сили розраховувати. Однак заповнення даних особи у пусті рядки підписаної уповноваженою особою військкомату повістки є незаконною дією.

Якщо чоловік вже звертався до військкомату із заявою і підтверджуючими документами про надання йому відстрочки, має на руках документи про відстрочку, то давати йому повістку на вулиці для уточнення даних  — беззмістовно. Головне — офіційно отримати відстрочку у військкоматі. Більше того, за новими Правилами військового обліку, кожен військовозобов'язаний, який має право на відстрочку, не чекаючи повістки, зобов'язаний звернутись до військкомату з відповідними документами.

Під час воєнного стану, який діє на всій території України, ніхто не має права відмовлятись представляти свою особу чи не надавати свої документи на першу вимогу поліцейського і не тільки. Запитувати документи також мають право уповноважені особи: Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних сил, які визначені в наказі.

Затримувати особу і обмежувати її свободу на певний період (силоміць чи з погрозами садити у бус) з підстав доставлення у військкомат для уточнення даних ці особи права не мають!

Якщо до тернополян вчиняють неправомірні довідки, вони вправі викликати поліцію, щоб зафіксувати це, навіть якщо на місці вже є правоохоронці.  

 ДОВІДКА

Громадяни України – чоловіки 18-60 є військовозобов'язаними і підлягають загальній мобілізації на час воєнного стану. Це їхній обов'язок з'явитися до військкомату за повісткою, стати на облік, уточнити дані, пройти медкомісію, повідомляти про зміну свого місця проживання/реєстрації тощо. Знехтувавши своїм обов'язком, чоловіки мають розуміти наслідки.

Кодекс України про адміністративні правопорушення за недотримання законодавства про мобілізацію передбачає покарання: штраф від 1700 до 3400 грн.

У разі, якщо особа отримує повістку вдруге протягом року та не з’являється до військкомату, це карається штрафом у розмірі 5100 грн. Найсерйозніше покарання загрожує тим, що вже пройшли медкомісію, яких визнали придатним до служби, отримав «направлення» в частину і не з'явився. Згідно зі статтею 336 Кримінального кодексу України, це карається позбавлення волі на термін від трьох до п'яти років.

 

Читайте також:

У військкоматі проведуть перевірку щодо солдата Покітка, який загинув через місяць після мобілізації

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (181)
  • Ростислав Гарасимчук

  • Галина Ніберкаль

    Працювати за правилами
  • Читач98

    "у чоловіків по конституції є права і обов'язки"!  Ха ха ха!  Я прожив 57 років, маю 36 р трудостажу а держава зарахувала до пенсії лише - 27!  Якими "правами" я користувався ?  Медобслуговування - за гроші!  Дитсадок дітям - за гроші!  Школа дітям - за гроші!  На роботу влаштуватись - за гроші!  Дружину покласти у лікарню - за гроші!  Операцію зробити - за гроші!  Податки із зарплати - платив! То тепер єдиний мій привілей і право - загинути, щоб синки Гордона, Ахметова, Садового, Каралєвської, Кличка, Ющенка, Пороха і др політиків і олігархів - мажорничали і надалі?
  • Вероніка Луцишин

    Нічого хлопці повернуться,воєнком за свої вчинки відповість.....в чергу чергу перед БОГОМ😇😇😇

keyboard_arrow_up