Партнер рубрики Події

Сімейні лікарі надаватимуть безоплатні психологічні консультації — МОЗ

Сімейні лікарі надаватимуть безоплатні психологічні консультації — МОЗ

На початок 2024 року понад 850 закладів первинної медичної допомоги уклали відповідний контракт із Національною службою здоров'я України.

Майже 70 тисяч медичних працівників пройшли навчання за програмою MHGAP від ВООЗ і готові у 2024 році надавати психологічну допомогу українцям. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

Відповідну послугу з надання базових психологічних консультацій розробляють у межах програми ментального здоров'я «Ти як?».

«Сімейний лікар не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту, а у разі потреби перенаправити до вузькопрофільного фахівця», – кажуть у МОЗ.

До 2024 року майже 70 тисяч медичних працівників пройшли навчання за програмою MHGAP від Всесвітньої організації охорони здоров'я і можуть надавати консультації пацієнтам щодо ментального здоров'я. Серед загальної кількості медиків 16 тисяч — «первинки», тобто сімейні лікарі, педіатри й терапевти.

«Якщо ви відчуваєте відчай, тривогу, роздратованість, тривалу втому, порушення сну, але водночас вас лякають слова «психолог», «психіатр», «психотерапевт», то ви можете звернутися до сімейного лікаря. Кількість тих, хто може надати базову психологічну допомогу постійно зростає», — зазначають у міністерстві.

На початок 2024 року понад 850 закладів первинної медичної допомоги уклали відповідний контракт із Національною службою здоров'я України. Ознайомитися із повним списком цих медзакладів можна за допомогою інтерактивної мапи або зателефонувавши на «гарячу лінію» за номером 1677.

Читайте також:

Віктор Ляшко у Тернополі: чому приїздив міністр охорони здоров'я.

Відео дня

Рейтинг терапевтів Тернополя: хто лідирує за кількістю декларацій з пацієнтами?

У психоневрологічній лікарні Тернополя оновили відділення: який вигляд воно має.
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up