Рейтинг терапевтів Тернополя: хто лідирує за кількістю декларацій з пацієнтами?

Рейтинг терапевтів Тернополя: хто лідирує за кількістю декларацій з пацієнтами?
  • У комунальних і приватних медзакладах Тернополя працюють всього 10 терапевтів, як вказано на дашборді Національної служби здоров'я.
  • Журналісти «20 хвилин» склали їхній рейтинг за кількістю декларацій з пацієнтами. Розповідаємо, чому терапевтів у місті так мало і з ким ще можливо укласти угоду.

Терапевт – це лікар, який надає первинну медичну допомогу дорослим пацієнтам. Звернутися до нього за допомогою можна при більшості станів і захворювань.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я, лікарі первинної ланки медичної допомоги (в тому числі і терапевти) мають безоплатно спостерігати за станом здоров’я пацієнтів в динаміці, проводити профілактичні огляди, здійснювати діагностику та  лікування найпоширеніших хвороб, травм, отруєнь тощо, проводити вакцинацію за Національним календарем щеплень, видавати направлення до спеціалістів вузького профілю тощо.

Також терапевт може призначити пацієнту необхідні лабораторні й інструментальні дослідження, які мають уточнити і підтвердити діагноз. У лікаря можна виміряти тиск, вагу і зріст, оформити довідку чи лист непрацездатності, пройти скринінг на наявність розладів психіки, отримати ряд інших послуг.

Відео дня

Станом на 2 січня 2024 року, 27,22 тисячі жителів Тернопільщини уклали декларації з терапевтами. З них – 15,05 тисяч жінок і 12,17 тисяч чоловіків. До речі, на Тернопільщині кількість укладених декларацій найменша серед усіх областей України. Наприклад, другою є Закарпатська область з 47,09 тисячами угод, що майже вдвічі більше. Така інформація у відкритому доступі є на дашборді «Статистика поданих декларацій про вибір лікаря первинної медичної допомоги» від Національної служби здоров’я України.

Відповідно до карти, всього на Тернопільщині є 37 терапевтів. З них 24 лікарі працюють у медичних закладах державної та комунальної власності, а решта – у приватних.

Чим відрізняються від сімейного лікаря

За словами директора «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Миколи Медвідя, сімейні лікарі можуть надавати медичну допомогу і дітям, і дорослим – від народження і до будь-якого віку. Педіатри працюють з пацієнтами від 0 до 18 років, а ось терапевти – виключно з пацієнтами, які досягли повноліття (18 років).

Раніше журналісти «20 хвилин» вже розповідали про сімейних лікарів та педіатрів, яким найбільше довіряють тернополяни. Ми порівнювали їхню кількість декларацій з пацієнтами та визначали, у кого цифра найбільша. Цього разу ми підготували рейтинг терапевтів, які працюють у медзакладах міста.

У Тернопільській громаді, як з'ясували журналісти редакції, станом на 29 грудня 2023 року, працюють 10 терапевтів. По одному лікарю є в амбулаторіях загальної практики – сімейної медицини від «Центру первинної медико-санітарної допомоги» – №1, №6 та №8, троє лікарів – в амбулаторії №1 приватного підприємства «Медікус», троє – у медичному центрі «Медтайм», також троє – у «ФОП Михайлів Леся Романівна на Петлюри».

Такі дані вказані на «Електронній карті місць надання первинної медичної допомоги» від НСЗУ. На дашборд потрапили лікарі, які надають первинну медичну допомогу у закладах, які уклали договір з Національною службою здоров'я. 

Директор «Центру первинної медико-санітарної допомоги» Микола Медвідь пояснив, чому терапевтів так мало. Більшість представників цієї спеціальності перевчилися та пройшли спеціалізацію на сімейних лікарів, каже він.

– У «Центрі первинної медико-санітарної допомоги» 98% лікарів – сімейні. У нас працює 101 лікар, з них всього троє є терапевтами. На дашбордах актуальна кількість лікарів. Ми або вже приймаємо на роботу підготовлених фахівців за спеціальністю «Загальна практика-сімейна медицина», або ті лікарі, які були в складі нашого центру, майже всі перевчилися на сімейних, – пояснює Микола Медвідь.

Як формували рейтинг

Тепер щодо Тернополя. На електронній карті місць надання первинної медичної допомоги біля прізвищ терапевтів є кількість підписаних декларацій з пацієнтами. Станом на 29 грудня 2023 року, лише одна лікарка має максимальну кількість угод з пацієнтами та навіть дещо перевищила її. На дашборді біля неї є знак «Набраний ліміт». До решти терапевтів можна вільно записатись. Цих лікарів не так багато, як «сімейників» чи педіатрів, тому розповідаємо, скільки пацієнтів мають всі вони.

Першою у рейтингу терапевтів з великим відривом стала Лариса Вардинець – 2009 пацієнтів. На другому місці Ольга Шевчук, яка має 1524 укладені декларації, на третьому – Алла Зайло (1292 декларації). У решти лікарів порівняно мала кількість угод з тернополянами. Зокрема, вони мають:

  • Галина Кириченко – 372 декларації;
  • Галина Мричко – 266 декларацій;
  • Леся Михайлів – 216 декларацій;
  • Світлана Рябоконь – 215 декларацій;
  • Світлана Маслій – 41 декларація;
  • Оксана Якимець – 17 декларацій;
  • Марія Мельничук – 0 декларацій.

Відгуки про терапевтів і що про них думають тернополяни, можна прочитати на порталі «ТОП-20». Там є рубрика «Терапевт в Тернополі», де можна залишити і свій відгук.

Ми поцікавились у Миколи Медвідя, чому в одних терапевтів є 2000 декларацій чи майже стільки, а в інших – лише 200-400. За його словами, у «Центрі первинної медико-санітарної допомоги» всі лікарі мають повну зайнятість. А стосовно інших медзакладів, де є терапевти з малою кількістю декларацій, – можливо лікарі там працюють на півставки чи займають керівну посаду, уточнює пан Медвідь.

З ким ще можна укласти декларацію

Дізнатися, які терапевти досі приймають декларації від пацієнтів, можна і через електронну медичну систему Helsi. Для цього оберіть своє місто, додаткову опцію «Лікар приймає декларації» на бічній панелі та у пошуковому рядку вкажіть спеціалізацію лікаря, який вам потрібен. Також можна відфільтрувати результати за такими критеріями, як тип клініки – державна чи приватна, стать, стаж і кваліфікація лікаря, оцінювання пацієнтами тощо. Через Helsi є можливість і записатися до лікарів. Умови прийому та вільний для консультації час вказані біля прізвищ кожного з терапевтів.

Станом на 3 січня 2024 року до прийому декларацій у Тернополі відкриті 8 терапевтів. Декого з них «20 хвилин» згадували у нашому рейтингу (дивіться вище). Але у списку з’явилися і нові прізвища. Приймають декларації від тернополян та мешканців міста такі терапевти:

  • Алла Нецюк (Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр);
  • Алла Зайло (Центр первинної медико-санітарної допомоги);
  • Ольга Шевчук (Центр первинної медико-санітарної допомоги);
  • Мар’яна Рожик (Тернопільська комунальна міська лікарня №2);
  • Оксана Гаврилюк (Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр);
  • Тетяна Гнатко (Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр);
  • Ірина Гніздюх (Тернопільська комунальна міська лікарня №2);
  • Людмила Лазарчук (Тернопільський міський лікувально-діагностичний центр).

Як підписати декларацію з терапевтом?

На сайті Міністерства охорони здоров’я йдеться про те, що  заклади первинної медичної допомоги, в яких працюють терапевти, підписують контракт з Національною службою здоров’я, а пацієнти – декларацію з тими лікарями, яких самі собі обрали. 

Для підписання угоди з лікарем вам знадобиться паспорт та ідентифікаційний номер. Якщо ж ви підписуєте декларацію за дитину, то ще потрібне свідоцтво про її народження і документи (паспорт і код) одного з її батьків або опікунів. Основний спосіб заповнення декларації — електронний.

Уповноважена особа закладу первинної медичної допомоги (в різних медзакладах це може бути або реєстратор, або медсестра, або лікар тощо) внесе ваші дані в систему. Далі роздрукують декларацію, яку ви підписуєте у двох примірниках (один з них залишається у вас). Потім уповноважена особа медзакладу накладає електронний цифровий підпис працівника юридичної особи на декларацію та надсилає її в систему «Електронне здоров‘я». Все, ви офіційно задекларували вибір свого лікаря!

Читайте також: Як знайти лікаря, з яким можна укласти декларацію? Роз’яснення від Національної служби здоров’я України

Ліміт для терапевта – 2000 пацієнтів

Як ми писали раніше, на офіційній Фейсбук-сторінці Національної служби здоров’я України дали роз’яснення, чи мають лікарі первинної медичної допомоги (у тому числі й терапевти) право відмовити пацієнту в укладенні декларації. А також, куди звертатися, якщо ви таки отримали відмову.

Будь-який лікар не може відмовляти вам в укладенні декларації через вік, стать, соціальний статус, історію хвороб, національність тощо. Однак, у нього є можливість це зробити, якщо він вже має оптимальну кількість пацієнтів, і у медзакладі лікарям не дозволено її перевищувати. Для терапевтів є ліміт – 2000 декларацій, пишуть від НСЗУ. А також про це журналістам «20 хвилин» раніше розповідав директор Центру первинної медико-санітарної допомоги Микола Медвідь. 

– Для терапевтів рекомендованою є кількість у 2000 пацієнтів відповідно до настанов МОЗ та НСЗУ. Однак, це не жорстка вимога, а лише рекомендація. Бувають ситуації, коли лікар може набрати більше пацієнтів, або навпаки – мати менше декларацій, – наголосив він.

На сторінці НСЗУ пишуть, що якщо у медичному закладі є лікарі, які ще не досягли ліміту декларацій, але пацієнту відмовляють у підписанні угоди, слід звернутися до керівника закладу за роз’ясненням. Там пацієнту допоможуть обрати свого лікаря та укласти з ним або з нею декларацію.

Однак, якщо раптом усі лікарі в найближчому до вас центрі надання первинної медичної допомоги вже мають оптимальну кількість пацієнтів – людям радять пошукати поруч інший заклад. Наприклад, приватний центр чи лікаря-ФОП, які працюють за договором з НСЗУ.

Знайти заклади, які підписали договори зі службою здоров’я, і перевірити кількість декларацій можна на дашборді «Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги», або за телефоном контакт-центру – 16-77.

А ви задоволені роботою свого терапевта? Чи укладали з ним декларацію? Напишіть у коментарях.

 

Читайте також:

Рейтинг сімейних лікарів Тернополя: кому найбільше довіряють тернополяни?

Кому з педіатрів найбільше довіряють тернополяни: «20 хвилин» порівняли кількість декларацій

Як перевірити, чи ваш сімейний лікар доказовий. Поради Мінздоровʼя

Як знайти сімейного лікаря, який надає ментальну підтримку у Тернополі?

Кабінет сімейного лікаря облаштують на вулиці Микулинецькій

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Читач72

    Яка кількість головних лікарів, завідуючих і інших пішли на фронт???? Чому

    Головний медик області не проводить ротації посад головних лікарів з звільненням та з відправкою на фронт, в тому числі медиків жінок на фронт  бо вони дуже вправно їздять джипами дорогущими і на передовій їхній досвід рятуватиме ранених.
  • Янка Тернопільська

    Що за тупі новини🤦🤦🤦
  • vadim sailor

    як ви себе блядь любите!!! війна за паканом!!!
  • Оля Оля

    Напишіть будь ласка,який перелік безкоштовних обстежень повинен надавати сімейний лікар

keyboard_arrow_up