Партнер рубрики Події

Скандальне об’єднання Гімназії Франка і технічного ліцею: чого варто чекати далі

Скандальне об’єднання Гімназії Франка  і технічного ліцею: чого варто чекати далі
  • В Українській гімназії імені Франка проти об'єднання з технічним ліцеєм. Цього року закладу виповнюється 125 років. Натомість батьки ліцеїстів не такі категоричні.

  • Чому чинні директори навіть не подали свої кандидатури на посаду очільника нового закладу і що не так із конкурсом? Які зміни для учнів та вчителів після злиття? 

9 червня 35 депутатів на сесії Тернопільської міської ради підтримали реорганізацію Української гімназії імені Івана Франка та Тернопільського технічного ліцею та своїм рішенням створили Тернопільський академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка. 

Батьки ліцеїстів та гімназистів, за нашою інформацією, обговорювали доцільність даного рішення у своїх чатах. Хвилю обурення батьки підняли після того, як управління освіти і науки Тернопільської міської ради провело конкурс на посаду директора вже Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка. Відомо, що переможцем конкурсу став Федоруц Микола Васильович.

Збиралися на мітинг

13 липня частина батьків разом з учнями гімназії влаштували біля Тернопільської міської ради мітинг на підтримку чинного директора Анатолія Крижанівського та виступили проти приєднання гімназії до технічного ліцею. Заслухати всі претензії мітингувальників виходили Сергій Надал та Ольга Похиляк.

Відео дня

14 липня Ольга Похиляк мала зустріч із батьками ліцею, а після того провела брифінг із батьками та журналістами, на якому запевняла, що реорганізація не вплине на роботу педагогів та навчання дітей. 

— Не буде такого, що на математику вони йдуть в приміщення гімназії, а ось на українську чи англійську – у приміщення техліцею. Ні, такого робити ми не плануємо. Але ми точно знаємо, що кількість учнів в ліцеї збільшиться, що буде не два-три ліцейних класи, а більше. Можливо так, що два класи будуть навчатися у приміщенні гімназії, а ось інші два чи три – у приміщенні ліцею. Техліцей допоможе підсилити педагогічний колектив гімназії імені Франка. Бо в технічному працюють 16 педагогів, 10 з яких мають найвищу кваліфікаційну категорію методиста. Як це буде? Наприклад, один день вчитель біології працює в техліцеї, а ось інший – у гімназії. Тобто вчителі, на відміну від дітей, будуть ходити між корпусами. А це додаткові години, додаткові гроші. Збільшиться не лише кількість дітей та педагогічний колектив, а й субвенції у заклади. Це є шансом для покращення матеріально-технічної бази, — наголошує керівниця управління освіти. 

А нас хтось запитав?

Батьків гімназистів обурив факт проведення брифінгу, на який покликали тих, хто одноголосно погоджуються з об’єднанням та вбачають у цьому лише позитивні зміни. Склалося враження, що запросили лиш своїх, бо аргументи на противагу практично не звучали.

17 липня в актовій залі Української гімназії Івана Франка організували загальні збори з батьками. Взяти участь в обговоренні виявили бажання приблизно 150 людей. Серед присутніх у залі були батьки, діти, педагоги, керівництво гімназії та навіть історики. Не забули і про представників з управління освіти і науки Тернопільської міської ради, адже до них чимало питань.

Ще до початку зборів батьки та педагоги запевнили журналістку «20 хвилин», вони з розумінням ставляться до всіх реформ, проте об’єднання Української гімназії імені Івана Франка з Тернопільським технічним ліцеєм не підтримують.

— Якщо враховувати ЗУ «Про середню освіту», то до першого вересня 2024 року органи місцевого самоврядування мали скласти план оптимальної мережі закладів середньої освіти. А ось провести реформу необхідно до першого вересня 2027 року. Наші депутати почали реформу не з того закладу, бо гімназія має славетну історію і входить в ТОП найкращих по Україні, — каже батько Петро Тиньо. — Коли ми дізналися про зміни, то виступили категорично проти, бо нам невідомо буде навчальний процес в одному чи двох корпусах, ми не можемо гарантувати безпеку своїх дітей, які будуть переїжджати з уроку на урок. Також міська рада хоче розбудовувати приміщення технічного ліцею, але навіщо під час війни об’єднувати і вкладати кошти? У нашій гімназії все є, і наші діти не потребують нового приміщення, нових вчителів, матеріально-технічна база зараз і так потужна.

Осторонь реорганізації рідної гімназії не залишилася й учениця Катерина Яструб. Дівчина переконує, ні вона, ні її однокласники не потребують цих змін.

— Попри те, що я вже випускниця, але мені не байдуже на долю гімназії. Я прийшла навчатися сюди і хочу, щоб вона була прописала у моєму документі про середню освіту. Нехай Тернопільський технічний ліцей розвивається собі, а ми будемо розвиватися поодинці. Ми дві сильні, незалежні школи, якщо треба допомога чи підтримка, то добре, але не варто об’єднувати. Я маю ще молодшого брата і хочу, щоб він своїми силами вступив сюди на навчання, щоб отримував знання. Праця наших педагогів та керівників неоціненна, вони багато чого зробили. Це можна побачити в наших рейтингах, — висловилася Катерина Яструб.

Батьки запевнили, їм не зрозуміла позиція одного з татів — Андрія Вівчара, який 14 липня був присутній на брифінгу з начальницею освіти Ольгою Похиляк. Чоловік не попереджав батьківську спільноту гімназії, що виступатиме для преси від всього батьківського колективу.

— Батька двох дітей Андрія Вівчара висунули на брифінгу як представника громадськості від Української гімназії. Разом з Ольгою Похиляк та представником від батьків ліцею він давав коментар. Але є два нюанси: Андрій Вівчар – юрист управління освіти та представник методичного центру комунальної власності. Зі слів адвокатів, тут є корупційна складова та конфлікт інтересів. Він не міг бути представником від нашого навчального закладу. Ми хотіли запитати в нього, з ким він радився і чому вирішив говорити за всіх батьків, але 17 липня пан Андрій не прийшов на збори, — каже мати гімназистки Оксана Гуменна.

Категорично проти об'єднання закладів і вчителька англійської мови Ірина Марець, яка працює в гімназії з 2019 року та має вищу кваліфікаційну категорію. Жінка назвала кілька зауважень.

— Це лише слова, що учні та вчителі залишаться у своїх приміщеннях. Дітям буде складно дістатися до ліцею. А тепер уявіть мене: я беру всі свої напрацювання і намагаюся з центру дістатися на Бам, щоб провести уроки. А якщо дощ, то мені треба взяти всі зошити та книжки на голову, скинути капці і на двох ногах йти на Бам, бо там постійно підтоплює. Це знущання, — каже пані Марець. — На Бамі є повно шкіл, які можна об’єднати з ліцеєм і підсилити їх матеріально-технічну базу. А якби в гімназії не вистачало учнів, то ми б собі добрали з інших закладів. Бо є багато бажаючих отримувати освіту тут.

А що кажуть у ліцеї

Для батьківського комітету Тернопільського технічного ліцею рішення про об’єднання також виявилося несподіваним. Про це під час зборів наголосив батько ліцеїста Віктор Хомишин. З його слів, про об’єднання він дізнався після сесії міської ради від 9 червня, а ось вперше до ліцею на збори прийшли вже 13 липня.

— Станом на 13 липня, ми сказали, що також не згодні і хочемо переглянути або скасувати рішення. Тому вирішили 14 липня піти до управління освіти і науки. Ввечері 13 липня я побачив мітинг гімназистів та коментарі влади, тому вирішив що треба повністю переглянути закони України, на які посилається і міський голова, і Ольга Похиляк. У законодавстві чітко написали, що гімназії до 9 класу, а далі треба ліцей. Більше того, в ліцеях має бути три профілі, а у нас лише один. Чому наша дирекція не вирішувала це питання ще раніше – невідомо. – розповідає Віктор Хомишин. – Ми розуміємо, що віддаленість корпусів ускладнює доїзд учнів під час навчального процесу. Ми питали в Ольги Похиляк, чому нас не приєднують до школи, яка знаходиться територіально ближче. Вона сказала, що об’єднати гімназію та технічний ліцей – раціональне рішення. Бо ці заклади схожі між собою за технічним напрямом, і в гімназії вже є сформовані природничий та інші напрямки. Ми проаналізували ситуацію і кінцева наша думку – ми погоджуємося з рішенням міської ради від 9 червня.

Що кажуть керівники 

Під час брифінгу 14 липня начальниця управління освіти Ольга Похиляк наголошувала, питання реорганізації навчальних закладів обговорюють в Тернополі протягом двох років. Журналістка «20 хвилин» поцікавилася у директора гімназії Анатолія Крижанівського, чому ж тоді для нього це об’єднання стало такою несподіванкою?

— Закон вступив у силу в 2017 році, але ніхто чітко з нами нічого не обговорював. Були якісь натяки, нам говорили, що таке можливо і треба зробити чіткий план, а вже через п’ять чи 10 років буде відбуватися сам процес реорганізації. План досі нам ніхто не показував, тому і думки про об’єднання не було. Пам’ятаю, як голова постійної комісії міської ради з гуманітарних питань Володимир Місько просив показати план про гімназії та ліцеї, але я його не бачив, — каже Анатолій Крижанівський. — Я розумію, чому це питання відтягувалося, бо ви бачите, як зараз налаштовані батьки. Можливо, цей план з’явився в останні дні, коли ось така вже кризова ситуація. У 2017-2018 роках ми розуміли, що наша гімназія потужна і згодом може стати Академічним ліцеєм. Але я був впевнений, що у рамках реорганізації наш заклад просто перейменують і аж ніяк не будуть об’єднувати з іншим.

Керівник закладу зізнається, офіційної заяви батькам про реорганізацію закладу не робив. Він сподівався, що до 125-річчя гімназії заклад ніхто не чіпатиме, і вони зможуть спокійно відсвяткувати та працювати далі.

— Я називаю рішення про об’єднання Тернопільського технічного ліцею та Української гімназії імені Івана Франка – грім серед ясного неба. Все робили дуже швидко, а 9 червня просто проголосували і все. Перед сесією батьки до мене підходили і питали, чи може щось бути із нашим закладом, але я їх стримував. Бо був впевнений, що на сесії це рішення не пройде, що депутати не підтримають це об’єднання. Я був дуже наївним. Я переконував Ольгу Похиляк та інших не робити цього, не об’єднувати нашу гімназію з іншим закладом, — наголошує пан Крижанівський.

Якщо ж рішення про об’єднання вже прийняли, то чому ж пан Крижанівський  не брав участь  у конкурсі на посаду керівника Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка?

— Я не подавав свою кандидатуру на конкурс, бо не погоджуюся з ідеєю об’єднання, категорично проти цього. Це вже буде не так гімназія, а новий заклад. Хочу сказати, що ніхто мені не пропонував брати участь в конкурсі, ніхто не вмовляв. Я взнав через тиждень після початку оголошення конкурсу і лише випадково, — каже співрозмовник. – 20 червня я підійшов до Ольги Похиляк і сказав, що не буду брати участь в конкурсі. Проте зазначив, що маю сильну заступницю, фахівця своєї справи Ензельт Ольгу Павлівну. Я думав, їй вдасться очолити новий заклад. Я попросив Ольгу Похиляк сконтактувати з Ольгою Ензельт і поговорити, зрозуміти, чи вдасться їй очолити заклад, чи витримає вона. У результаті з Ольгою Ензельт ніхто не зв’язався, і кандидатуру свою вона не подавала.

У свою чергу, голова профспілки працівників освіти і науки міста Тернополя Валентина Кухар наголосила, рішення про реорганізацію закладів для педагогів та керівництва гімназії не може бути несподіваним, адже протягом кількох останніх років їм постійно надсилали інформаційні брошури, а тему порушували на засіданнях.

— Я є членом експертної ради при міському голові з питань освіти та конкурсної комісії, колегії з питань освіти в міській раді. Анатолію Васильовичу, на кожній нараді вас закликали продумувати з колективом, який статус ви б хотіли взяти для своєї гімназії. Після прийняття закону наша профспілка систематично надсилала до вашого закладу брошури, де була зазначена інформація про подальші зміни в системі освіти. Я особисто бачила план, про який всі так говорять, і ніхто його не приховував, — каже пані Кухар. — Анатолія Крижанівського Ольга Похиляк викликала в управління, і він казав, що на конкурс подаватимуть Ольгу Ензельт, також йому пропонували йти на конкурс. На цих зборах пан Крижанівський виступив з прекрасною програмою, він знає європейські стандарти, підходи. Він однозначно був би переможцем конкурсу.

Також журналістка «20 хвилин» намагалася поспілкуватися з директоркою Тернопільського технічного ліцею Юлією Марусиною, що запитати аналогічно чому не подала свою кандидатуру на посаду директора реформованого закладу? Під час нашого звернення до навчального закладу пані Юлії не було на робочому місці. Натомість її заступниця відмовилася коментувати можливе об’єднання і наголосила, що всі питання виключно до директорки навчального закладу. 

Контакти Юлії Марусиної нам не надали, проте записали наші і обіцяли перетелефонувати.

Як обирали нового директора? Чи буде новий конкурс

Відповідно до Закону України «Про повну загальну середню освіту», після злиття двох навчальних закладів, необхідно обов’язково провести конкурс та обрати одного керівника. Конкурс проводять у кілька етапів, а подаватися на нього можуть вчителі, заступники та чинні директори.

Зі слів Ольги Похиляк, інформація про проведення конкурсу на посаду керівника Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка публікували на сайті Тернопільської міської ради. А ось учасників очікували більше, ніж дві людини.

Оскарження результату

— Ми нічого не приховували, і всі знали про те, що треба обрати нового керівника для ліцею. У першу чергу, ми проінформували тоді чинних директорів та їх заступників. Ми хотіли, щоб було більше кандидатів, щоб комісія могла обрати найкращого з кращих. Як ми потім побачили, ні керівник технічного ліцею, ні гімназії не подавалися, — каже пані Похиляк. — Зареєстрували два кандидати на посаду, і конкурс відбувся. Загалом було три етапи: відбір документів, зустріч з педагогічним колективом, складання іспитів. Ми перевіряли кандидатів на знання законів про освіту, — наполягає вона.

Відомо, що переможцем конкурсу на посаду директора академічного ліцею став Федоруц Микола Васильович. Він пройшов шлях від керівника гуртка до заступника виховної роботи в школі №4.

Проте не всі погоджуються з такими результатами, та вже є перші скарги. Із власних джерел журналістам «20 хвилин» вдалося дізнатися, що невдоволена результатом Ірина Маланчук. 

Вона ж є заступницею начальника відділу інституційного аудиту управління Державної служби якості освіти у Тернопільській області, а також другою претенденткою на посаду директора Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка.

— Є вимоги, ми готували положення та організовували членів конкурсної комісії. До комісії входять представники органів самоврядування, представники громадськості, обласного департаменту освіти, фінансового відділу середньої загальної освіти та інші. Представництво широке, і кожен оцінював план розвитку закладу учасників конкурсу, виконання тестових завдань. Якщо хтось програв, то має право скаржитися, подавати в суд. Зранку 14 липня засідала конкурсна комісія, і там пояснили пані Маланчук, що все проводили без порушень. Чи планує вона і далі скаржитися, щось робити – я не знаю, —  наголосила Ольга Похиляк

Натомість Ірина Маланчук зазначила, конкурс відбувся з порушенням вимог статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту». А ось тестові завдання, які затвердили в управлінні освіти та науки Тернопільської міської ради, не відповідають Примірному переліку питань для перевірки знання законодавства у сфері загальної середньої освіти

— З відеозапису конкурсу можна побачити, що комісія не мала чітких ключів відповідей на тестові завдання, що свідчить про неякісну підготовку комісії до конкурсу та можливе маніпулювання відповідями конкурсантів. Незрозумілим залишається оцінювання ситуаційного завдання, адже окремої оцінки за нього не оголошували, а лише за презентацію перспективного плану розвитку та тестові завдання. У протоколі засідання конкурсної комісії від 13.07.2023 № 2 така інформація також відсутня, — каже пані Ірина. — Окрім того, абзацом четвертим частини восьмої статті 39 Закону передбачають презентацію перспективного плану розвитку закладу загальної середньої освіти. А один з кандидатів представив Стратегію розвитку, що не є правильним. Адже Стратегія розвитку є значно ширшим поняттям та вимагає залучення до розроблення усіх учасників освітнього процесу та, що важливо, засновника.

Також, зі слів Ірини Маланчук, відповідно до Положення про конкурс на посаду керівника комунального закладу загальної середньої освіти Тернопільської міської територіальної громади, до складу конкурсної комісії входять представники «засновника». Зокрема, профільний заступник міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, начальник управління освіти і науки Тернопільської міської ради, депутати, які входять до постійної комісії міської ради з гуманітарних питань (не більше однієї особи від однієї фракції чи групи).

— Це не відповідає вимогам до даної категорії осіб, передбаченим абзацом другим частини четвертої статті 39 Закону України «Про повну загальну середню освіту» та листом Міністерства освіти і науки України від 20.05.2020 № 1/9-264 «Щодо окремих питань проведення конкурсу на посаду керівника закладу загальної середньої освіти». Тому на зустрічі з конкурсною комісією я обгрунтувала всі порушення, які вчинені під час проведення конкурсу. Повідомляю, що оскаржувати рішення конкурсної комісії буду в судовому порядку, —  додає пані Ірина. 

Розцінили як зневагу

Аби детальніше дізнатися про брифінг, який відбувся 14 липня у Тернопільській міськраді, та чому на ньому були присутні лише обрані – батьки запросили на збори начальницю управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольгу Похиляк. Вона на збори не прийшла, натомість замість себе відправила заступницю з фінансових питань Олену Пельвецьку.

Пані Пельвецька одразу зазначила, вона не є представником комісії, де обговорювали питання реорганізації та обирали нового керівника Академічного ліцею «Українська гімназія» імені Івана Франка. Проте переконувала, на реорганізацію закладів кошти з бюджету не виділятимуть, а колектив та учні не постраждають через зміни.

— Внаслідок злиття заклад укрупнюється. А отже до 21 класу гімназії додають ще класи технічного ліцею. Роботу педагогічним працівникам сплачують з державної освітньої субвенції. На розмір цієї субвенції впливає кількість учнів. Зарплату педагогічний склад отримує із субвенційних грошей, а інші спеціалісти та робітники навчальних закладів – з міського бюджету, — каже Олена Пельвецька. — Ми запевняємо вас, учні гімназії не будуть їздити на Бам і продовжать здобувати освіту у своїх класах зі своїми вчителями. Теж саме буде і в Тернопільському технічному ліцеї. Якщо говорити про штат педагогів, то при злитті, вони продовжать працювати на своєму місці. Звільнити з навчальних закладів можуть бухгалтерів, але їх не лишать без роботи, бо міська рада має вакантні посади.

Кому належить ідея об’єднати саме Українську гімназію імені Івана Франка та Тернопільський технічний ліцей – на це питання пані Пельвецька не відповіла. Також вона порадила за більш детальною інформацією звертатися до Ольги Похиляк.

Батьки розцінили такі дії управління як зневагу. З їх слів, на збори відправили людей, які не мають прямого відношення до планів реорганізації і конкретної відповіді на багато питань надати не можуть.

Наостанок мама гімназистки Оксана Гуменна наголосила, вони проситимуть депутатів Тернопільської міськради відтермінувати або відкласти рішення сесій від 9 та 14 червня до повного вивчення питання реорганізації навчальних закладів. В іншому випадку – підуть до суду.

— Це рішення приймали з порушеннями. Ніхто не заслухав громадськість, не дотрималися всіх необхідних процедур. Я впевнена, що після такого розголосу знайдуться спеціалісти, які вивчать всі питання, допрацюють їх. І в результаті ми виконаємо цю реформу, але не шляхом злиття з іншим закладом, а просто перейменування гімназії в ліцей. Такі випадки є в інших областях і все добре працює. І ми не хочемо, щоб проводили якісь конкурси. Нашій гімназії непотрібні зміни. Ми цю заяву донесемо до відома міської ради. Якщо вони нас не почують і не розглянуть це питання спільно з батьками та учнями, то ми будемо готувати рішення до суду, – наголосила пані Гуменна.

ВАЖЛИВО! Збори відбувалися за всіма нормами, правилами та під протокол. Оксана Гуменна закликала всіх присутніх прийти 18 липня і поставити підписи. Батьки будуть звертатися до міської ради з проханням відтермінувати або скасувати рішення сесії Тернопільської міської ради про реорганізацію. 

Нагадаємо, 13 липня під час мітингу міський голова Сергій Надал пообіцяв, що не призначатиме нового директора для Тернопільського академічного ліцею «Українська гімназія», допоки не відбудеться засідання сесії. Перед цим він сказав, що разом із батьками обговорять питання щодо нового директора. Проте, станом на 17 липня, з батьками ще ніхто не зв’язувався і коли буде наступна сесія – їм невідомо. В ефірі на радіо мер заявив, що, можливо, буде новий конкурс на посаду директора…

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (17)
  • Степан Яловега

    в Україні війна , а в Тернополі чвари
  • Ірина Ленько

    Ще одна афера. Знищення ще двох шкіл.
    У 2018  вони уже провернули таку  підлу справу.  
    28 березня 2018 року Тернопільська обласна рада, а згодом і Тернопільська міська  прийняли рішення про знищення двох шкіл: Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи I-III ступенів №21.

    19 квітня 2018 року вчителі разом із батьками звернулась до суду із позовом .
    22 червня 2022 року Верховний Суд України  ВИЗНАВ НЕЗАКОННИМ ТА СКАСУВАВ рішення № 930   «Про реорганізацію шляхом злиття Тернопільської обласної експериментальної комплексної школи мистецтв імені Ігоря Герети та Тернопільської загальноосвітньої школи І - ІІІ ступенів № 21 Тернопільської міської ради Тернопільської області у спеціалізовану комплексну школу мистецтв імені Ігоря Герети Тернопільської міської ради».                       Сьогодні справа про  відновлення школи мистецтв розглядається у Господарському суді в Тернополі. Приєднуйтесь.  Так, нелегко і непросто. Але не без надії.                                                                                                                                                                            Тепер нове "покращення":  Української гімназії ім.Івана Франка та Технічного ліцею.

    Реорганізація повинна мати підстави і проводитись  з дотриманням чинного законодавства! А не тому, що комусь просто так захотілось!!!
    Відповідно, реорганізація передбачає  ряд обов`язкових заходів .
    1. Планування і , відповідно,  документ, яким передбачалась реорганізація шкіл.
    2.Аналіз діяльності закладів.
    3. Очікувані результати (покращення від реорганізації).
    4. Причини реорганізації.
    5. Мета.
    6. Згода колективу школи.
    7. Згода батьків учнів.
    8. Погодження  профспілки.
             І головне!!!
    8. Громадські слухання!!!

    Правда, у преамбулі  рішення нема посилання на громадські слухання.  То вони не проводились?
     Але міська рада зобов`язана провести їх!                                                         Згідно з пунктом 12 Порядку № 996 проведення консультацій з громадськістю з питань, які стосуються конституційних прав, свобод та обов`язків громадян, є обов`язковими!
        Оскільки,  рішення про реорганізацію закладів освіти впливають на таке важливе конституційне право батьків (їх дітей), як право на освіту, то це  є безумовною підставою для врахування думки територіальної громади при прийнятті таких рішень. (Постанова Верховного Суду України  від 08 червня 2022 року у справі №819/707/18)
         Прийняття такого рішення допускається лише після громадського обговорення проєкту відповідного рішення засновника, який оприлюднюється не менше ніж за один рік до прийняття відповідного рішення.
       І ще. Відповідно до статті 23 Закону України «Про освіту» держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти. Ані міська рада, ані голова, ані начальник  не мають права втручатися в діяльність закладу освіти. Єдине, що входить в їх повноваження - це призначають на посаду керівника закладу освіти. Відповідно до Закону -на конкурсній основі. Або без проходження конкурсу на час воєнного стану. Отут вже,як захочуть. Але - не захотіли…                                                                                Тому, шановні вчителі, батьки, діти, громадо, якщо хочете, щоб заклади і надалі були, підіймайтеся
       Порятунок залежить тільки від вас самих не чекайте.
         
       Звертайтеся до міської ради, аби депутати самі скасували своє злочинне рішення. Звертайтеся до кожного депутата персонально, щоб потім не сказали, що ми нічого не знали.
    Звертайтеся до міністерств і відомств
    Звертайтесь до поліції. Прокуратури.

      І найголовніше: зверніться з позовом до суду про порушення ваших прав і прав дітей!!!
      Повірте, на цьому  вони  не зупиняться. Будуть наступні школи, організації, установи. У них своя мета . Після нашої школи мистецтв  уже були вечірня школа, перинатальний центр, кафедра української мови… Як кажуть: далі буде…

     
      І справа не тільки у школах.  Порушення законів, Конституції, вседозволеність, використання посадового становища – ось візитівка сьогоднішньої влади.
      Тому, піднімайтесь.
      Щоби кращим було наше майбутнє. Щоб воно в нас було.
     
      На часі…
  • Микола Завірохін

    подальшого падіння рівня знань у учнів, не залежно від об*єднають чи ні
  • Savechko Pavlo

    Закон тепер не потрібно виконувати, бо батьки проти?

keyboard_arrow_up