Партнер рубрики Події

Мітинг біля міської ради Тернополя. Люди виступають проти реорганізації Української гімназії

Мітинг біля міської ради Тернополя. Люди виступають проти реорганізації Української гімназії

13 липня біля міської ради Тернополя мітингують тернополяни — батьки дітей Української гімназії імені Івана Франка виступають проти реорганізації закладу і об'єднання з технічним ліцеєм.

На місці працюють наші журналісти. Подробиці читайте у нашому телеграм-каналі та на сайті.

На подвір’ї міської ради зібрались понад пів сотні небайдужих тернополян. До людей вийшли мер Сергій Надал та начальниця управління освіти і науки Тернопільської міської ради Ольга Похиляк.

Відео дня

Нагадаємо, 13 липня, в управлінні освіти міської ради провели другий етап конкурсу та оголосили ім'я нового директора для об'єднаного освітнього закладу – Академічний ліцей «Українська гімназія» імені Івана Франка Тернопільської міської ради. Ним став Федоруц Микола Васильович, який раніше працював заступником директора ЗОШ №4 з виховної роботи. 

Та батьки школярів гімназії виступають проти і об'єднання закладів – гімназії та ліцею, і проти обрання нового директора. Вони зібрались, аби висловити свою думку про події. Ольга Похиляк сказала мітингувальникам, що під час обрання очільника об'єднаного закладу порушень не було.

Натомість міський голова Сергій Надал дивується, що вже обраний новий керівник для навчального закладу і каже, що він не підписував жодного наказу про призначення на посаду.

Мітингувальники неодноразово кричали «Ганьба!» Сергію Надалу та Ользі Похиляк.

У свою чергу начальниця управління освіти Ольга Похиляк наголосила, за новим законодавством у гімназіях навчатимуться до дев’ятого класу включно. Далі дітям треба буде переходити в ліцеї.

– Якщо ми об’єднаємо гімназію та технічний ліцей, то це буде потужний освітній заклад у Тернополі. Ви питаєте чому, саме з технічним ліцеєм, бо там 10 з 16 вчителів мають звання методистів. На обласних олімпіадах у 2022/2023 навчальному році перемогли 11 дітей і це при тому, що там навчаються всього 170. Діти будуть навчатися в приміщенні гімназії як і раніше. Ніхто не каже, що їх переведуть в інше приміщення. Просто буде одна юридична особа і трохи зміниться назва, – розповідає пані Похиляк. – Якщо раніше до 2020 року батьки були в конкурсній комісії, то за новим законодавством батьків звідти виключили. Ми проводили робочу групу, експертну раду, говорили з керівництвом двох навчальних закладів. Ми діяли відповідно до чинного законодавства.

Також Ольга Петрівна додає, чинний директор гімназії знав про об’єднання і про новий конкурс на посаду директора. Чому він не подав свою кандидатуру – питання відкрите.

– Він до мене підходив і сказав: «Ольго Петрівно, я не піду на конкурс. Але я вас дуже прошу підтримати заступницю директора з навчально-виховної роботи Ензельт Ольгу Павлівну». Я йому сказала, що питань немає, нехай подає свою кандидатуру на конкурс і перемагає. І в результаті, ні Ольга Павлівна, ні Анатолій Васильович не подалися на конкурс. Вони мали величезні можливості перемогти, бо багато років працюють в гімназії і гарно себе зарекомендували. То вони не пішли гідно і достойно перемагати на конкурсі, а зібрали тут батьків та дітей, які зараз мені кричать «Ганьба», – каже вона.

Перед тим, як повернутись у приміщення міської ради, Сергій Надал пообіцяв, що не призначатиме нового директора для Академічного ліцею «Українська гімназія», допоки не відбудеться засідання сесії. Перед цим він сказав, що разом із батьками обговорять питання щодо нового директора.

Сергій Надал також додав, що Микола Федоруц не каже, що подавався на конкурс. Сесію мер міста пообіцяв провести наприкінці липня. За 10 днів до проведення засідання про це повідомлять на офіційному сайті Тернопільської міської ради.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Sveta Nujna

    Надал з двох закладів хоче зробити один. Йому легше підкупити одного очільника закладів та зробити своєю маріонеткою, ніж витрачати кошти та зусилля на придбання двох очільників.
  • Толян Швейк

    В нас є депутати і тут питання має бути до них. А в нас шось з всім біжать до мера, най розгрібає. Люди, нащо ми депутатів вибирали?
  • Микола Пашкевич

    можуть бути різні...Оптимально , коли до даного процесу залучаються колективи закладів, громадські ради освітян , керівників шкіл...Це не індивідуальне  особисте ( суб‘єктивне)рішення, це доля дітей!!!
  • Микола Пашкевич

    Товариство почнемо із азів... Громада має затвердити Стратегію розвитку освіти міста у якій визначити перспективу кожного навчального закладу . Даний документ має пройти громадське обговорення і лише після цього  - розгляд на сесії та затвердження. У кожної ідеї є автор або група авторів , що мали аргументувати свої  напрацювання...Дане рішення аж ніяк немає розглядати лише один заклад освіти - а всіх , правда терміни реал

keyboard_arrow_up