Партнер рубрики Події

Скільки коштує вакцинувати домашнього улюбленця від сказу та як це зробити безкоштовно

Скільки коштує вакцинувати домашнього улюбленця від сказу та як це зробити безкоштовно
  • Багато тернополян мають домашніх улюбленців. Щороку варто проводити вакцинацію тварин, щоб захистити їх та себе від небезпечних хвороб. Чи не найбільш небезпечна хвороба - сказ.
  • Журналіст «20 хвилин» дізнався, скільки коштують вакцини для домашніх улюбленців, де можна зробити щеплення та чи проводять його у місті безкоштовно.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу із роду Lyssavirus – повідомляють у Центрі громадського здоров’я МОЗ Украхни. Хвороба характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. У разі зволікання з наданням квалфікованої медичної допомоги смерть неминуча.

Збудник хвороби може передаватись від тварини до людини не лише з укусами, а і з подряпинами та потраплянням слини на слизові оболонки. Найчастіше хвороба передається від диких тварин до домашніх а вже вони можуть передати хворобу своєму господарю.

Відео дня

Скільки коштує вакцина?

Багато власників тварин вакцинують своїх улюбленців самостійно. Вакцину можна придбати у будь-якій ветаптеці. Однак перш ніж робити щеплення, варто порадитися з ветеринаром, який препарат підходить для вашої тварини, як розрахувати дозу, тощо.

У ветаптеках міста можна знайти різні препарати. Ціни на них залежать від виробника. До прикладу, вакцину від сказу можна придбати і за 60 і за 150 гривень. Є і полівалентні вакцини, які захистять вашого улюбленця одразу від кількох хвороб.  

Продавці радять купувати одразу полівалентні вакцини, які захищають в тому числі і від сказу. Знайти такі значно легше, ніж вакцину від сказу. У ветаптеці вам допоможуть обрати потрібний препарат. Однак якщо ви не маєте досвіду у щепленні тварин та боїтеся це зробити самостійно  краще звернутися до ветеринарів.  

Скільки коштує щеплення у ветеринарній клініці?

У Тернополі є кілька ветеринарних клінік, де виконують щеплення домашніх тварин від сказу та інших хвороб. Якщо ви не вмієте самотужки вакцинувати тварин – краще звернутися до спеціаліста. Ветеринарні клініки працюють у звичному режимі, незважаючи на карантин.

У приватній ветеринарній клініці Eurovet кажуть, що вартість вакцинації залежатиме від того, який вік тварини, від чого ви хочете зробити щеплення, тощо.

- Ми маємо різні вакцини для котів та собак, - кажуть у ветеринарній клініці. – Вакцинація від сказу для тварини коштує 180 гривень. Є і вакцини від кількох хвороб. Такі коштують 310 гривень. Вакцини ми колемо свої, тобто принести куплену вакцину у ветаптеці, щоб ветеринар зробив щеплення, не можна.

У соціальній ветеринарній клініці «Друзі Хатіко» кажуть, що для вакцинування використовують лише якісні вакцини від голландського виробника, який добре себе показав.

- Ми маємо різні вакцини, як проти сказу, так і комплексні препарати, - розповідає директор соціальної ветеринарної клініки Олена Дейнека. – Стандартна комплексна вакцинація коштує 350 гривень. Вакцинація лише від сказу коштуватиме 170 гривень.

Як розповідає пані Олена, в клініці ветеринар може вколоти вакцину, яку ви придбали самостійно.

У ветеринарній клініці «Айболить» кажуть, що зі своєю вакциною приходити не бажано.

- Зі своєю вакциною приходити не бажано, адже ми не знаємо, що це за вакцина, в яких умовах вона зберігалась, - розповідає ветеринар Іван Скіра. – Тоді я не зможу поставити в паспорті тварини печатку про вакцину. Звичайно, вакцину яку мені принесуть, я можу вколоти, але я напишу в паспорті тварини, що це вакцина власника, щоб потім до мене не було претензій. Вартість вакцинації від сказу – 100 гривень. Полівалентна вакцина – 200 гривень. Вартість залежатиме від самої вакцини, адже кожна вакцина та кожен виробник має свої ціни.

Від сказу можна вакцинувати і інших домашніх тварин, однак не завжди на це є потреба, - пояснює пан Іван.  

-  Якщо, до прикладу, ви маєте хом’яка, який весь час живе у вас вдома в клітці, то, звичайно, вакцинувати його не маж потреби, - пояснює па Іван. – Вакцинація для кімнатних тварин може знадобитися тоді, коли ви буде перевозити їх у громадському транспорті, наприклад – у літаку чи поїзді. Тоді для перевезення має бути паспорт тварини, де зазначено, що вона вакцинована.

Чи можна прищепити тварину безкоштовно?

Щеплення від сказу для домашніх тварин можна провести і безкоштовно. Кожного року складають відповідні графіки щеплень. Однак у зв’язку з карантином, планові щеплення довелося призупинити. Але це не означає, що вакцинувати вашого улюбленця від сказу безкоштовно ви не зможете. Безкоштовні вакцини у місті є, як і можливість безкоштовно прищепити від сказу вашого улюбленця.

- Всі власники тварин, які хочуть провести щеплення проти сказу, можуть приїхати до міської державної лікарні ветеринарної медицини за адресою вул. Чернівецька 24А, - пояснює прес-секретарка Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Наталя Гресько. – Якщо ви не можете приїхати з твариною до ветлікарні, можна замовити послугу виїзду на дім за номером 52-10-40. Ця послуга є повністю безкоштовна.

Якщо ви вирішили поїхати до лікарні – не забувайте про дотримання карантину. Вхід до закладу дозволяється лише в масці. Також не забувайте про дистанцію.

Як підготувати тварину до процедури

Перш ніж проводити щеплення – варто простежити за станом здоров’я песика чи котика. Це варто робити впродовж тижня до вакцинації, адже якщо тварина буде хвора – щеплення може негативно вплинути на її стан.

- Перш ніж проводити вакцинацію, потрібно провести дегельмінтизацію, - пояснюють в одній з ветеринарних клінік. - Якщо ви проводите дегельмінтизацію періодично – перед щепленням варто дати препарат всього один раз. Якщо ви це робили рідко, або не робили взагалі – спершу треба зважити тварину, відповідно до її ваги визначити дозу препарату. Через 10 днів потрібно провести повторну дегельмінтизацію і на 3 – 4 день можна проводити щеплення.

Також ветеринари кажуть, що варто стежити за загальним станом улюбленця впродовж тижня до вакцинації. Періодично вимірюйте йому температуру. Ветеринар перед щепленням повинен ще раз самостійно оглянути пацієнта та виміряти температуру. Якщо є підозра, що тварина не здорова – вакцинацію доведеться відкласти.

Також ветеринари радять приділити особливо пильну увагу тваринам, яких ви підібрали на вулиці.

Медики застерігають – якщо вас вкусила або подряпала бродяча або дика тварина – зволікати не можна. Переносити сказ можуть не лише коти чи собаки. Цю хворобу можуть переносити лисиці, їжаки, щурі, білки, кажани, тощо. Також варто пояснювати дітям, що не варто чіпати тварин на вулицях, а про укуси та подряпини одразу казати старшим. 

Як повідомляє центр громадського здоров’я, у разі укусу дикою твариною, яка може бути носієм сказу, вам доведеться проходити курс лікування три місяці. Загалом доведеться зробити шість вакцин: у день звернення до лікаря (0-й день), а потім на 3-й, 7-й, 14-й, 30-й і 90-й дні.

А ви маєте домашнього улюбленця? Чи проводите йому щеплення? Пишіть у коментарях!  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Марина Борутенко

    Вакцинація від  сказу тваринам в Україні коштує 600 грн, а ревакцинація 3200 грн. І це в той час коли в країні війна. І чекати на вивезення тварини 4 місяці!!!!
  • Людмила

    Доброго дня! Безкоштовна вакцинація це добре, треба щоб повідомляли заздалегідь, а не в той день, коли роблять вакцинацію.
  • Дядя Сем

    Тре ше Микольцю Тешнера з стандартів вколоти бо їбанувся зовсім, але доза має бути як Бивалому з "Кавказької полонянки"
  • Василь Трач

    Дуже вдячний за цікавий матеріал,завтра повезу тещу на  Чернівецька 24А.

    Саша Крест reply Василь Трач

    І я маю одного клієнта до компанії... Але треба вколоти двічі... А може й три рази...

keyboard_arrow_up