Партнер рубрики Події

Скільки заробив дядько на коні? На дитячій задачі "підвисли" й профі-математичні експерти

Скільки заробив дядько на коні? На дитячій задачі "підвисли" й профі-математичні експерти

Чоловік купив коня, потім продав. Потім знову купив, але дорожче. Над рішенням задачки за другий клас «зависли» і експерти-математики, і економісти, і користувачі соцмереж, долучилася й редакція. Відповіді у всіх різняться.

Чоловік купив коня за 60$. Потім продав його за 70$. Пізніше викупив його назад за 80$ і знову продав за 90$. Скільки в підсумку заробив чи втратив чоловік?

Шукаючи відповідь на задачку за 2 клас, ми опитали діючих викладачів фізмату, бухгалтера року, шкільного вчителя математики та з десяток випускників фізмату. Відповіді у всіх різнились і коливались від 0 до 30.

Задачка наробила галасу та пересварила половину користувачів соцмереж у різних групах. Гуляла картинка мережами вже не перший місяць. Враховуючи, що за кілька годин набігало понад 500 коментарів та перепостів, ми вирішили підключитися та врешті поцікавитись вірною відповіддю у фахівців-математиків.

Відео дня

Окрім відповіді числом, були в соцмережах і філософські та жартівливі коментарі.

  • Підсумую, проста задача з математики виявляє наші установки щодо грошей, та і щодо життя теж, - пише у Фейсбук Nadiya Shevchyk. - Можна ж припускати, що завгодно. Наприклад: купив коня для перепродажу десь в селі, та й продав з вигодою, приклавши зусиль, завіз на ринок, чи відразу клієнту. Згодом знайшов клієнта, що готовий більше заплати, тому що сезон або ще якісь причини. То наш бізнесмен викупив коня в першого покупця, давши йому гарну ціну. Всі задоволені, всім вигідно. Але ми розв'язуємо через призму нашого ж уявлення про заробіток, про гроші і про людину. Є про що задуматися. Наприклад ті, що написали мінус або 0 - чи є і в житті так, що, задовольнивши чиюсь потребу, можете заробити, все екологічно, по чесному? Але якісь установки заважають заробляти.

Для початку журналісти спробували вирішити задачку самі. Коли у редакції згоди дійти не змогли і у всіх виходили різні відповіді, навіть папірців нарізали. І намалювали на них по 10$. Купували-продавали один одному – результати різні.

Врешті підключили рекламний відділ та редакційного бухгалтера – людей, які щодня мають справу з розрахунками та грошима. Обговорення було досить жвавим і гарячим. Врешті згоди не дійшли. Одні наполягали, що чоловік не заробив абсолютно нічого, бо спочатку вклав свої чи позичені 60$. Дехто, мотивуючи, доводив, що заробіток покупця-продавця коня становив 10. Більшість рекламістів зійшлись на тому, що вірна відповідь 20.

Тоді ми підключили до вирішення задачі за 2-й клас шкільного вчителя математики з 20-річним стажем. Педагог одразу видала, що чоловік заробив на операціях 30$. Мовляв, було 60, стало 90. Тому відповідь 30$.

Аби підтвердити чи спростувати цю відповідь, ми опитали трьох випускників минулих років фізико-математичного факультету місцевого педуніверситету.

  • 20! Чоловік заробив 20$, - видав відомий звукорежисер, випускник фізмату Андрій Качало. - Невже так складно? -60+70-80+90=+20

Андрій Вельгач, теперішній доцент Тернопільського національного педагогічного університету ім. Гнатюка, який ще раніше працював і вчителем математики та інформатики в Тернопільському педагогічному ліцеї, намалював нам схему «на пальцях». У математика вийшло, що чоловік заробив 10$. 

Бухгалтер року Павло Іванечко запевняє, що чоловік із задачі заробив 20$.

  • Коли ми купуємо, то несемо витрати, це за касовим методом - витрачаємо кошти, - пояснив Пан Павло. - Відповідно ми купили (читай - витратили) 60+80=140. Коли ми щось продаємо, то, відповідно, отримуємо кошти (дохід): 70+90=160. У підсумку заробив: 160-140=20.

Згоди ми так і не дійшли. Якщо ви знаєте правильну відповідь і можете мотивувати, чому саме стільки, на вашу думку, втратив чи заробив чоловік, залишайте її у коментарях.

Читайте також Питання тесту, на якому «зависла» чи не половина Тернополя
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (54)
  • Vitalii Stehniak

  • Галина Романишин

    20 і ніяк інакше)))
  • Машенька Скочеляс

    Відповідь 30 Слабачки!!!
  • Назар Франків

    Як підсумок, ніхто не замітив суті проблеми. Вчителі, викладачі чи доценти не вміють "робити" гроші.
    Це, на сам перед, логічна задача. На яку одразу та без вагань зможе відповісти лише та людина, яка має безпосереднє відношення до торгівлі чи ведення бізнесу.
    А от на прикладі шкільного вчителя чи доцента з інституту напрошується висновок - ЩО ВСЯ НАША ОСВІТА НЕ НАВЧИТЬ ТЕБЕ ГОЛОВНОГО "БУТИ УСПІШНИМ ТА ЗАРОБЛЯТИ ГРОШІ."
    І навіть маючи три вищі освіти - ТИ ВСЕ ОДНО БУДЕШ ЖЕБРАКОМ, БО ЗРАЗУ ПІДЕШ НА НІКЧЕМНУ ДЕРЖАВНУ РОБОТУ, БО ТАМ "ТАТО І МАМА РОБИЛИ"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:03 На вулиці Київська зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up