Партнер рубрики Події

Смерть над головою, або Де у Тернополі небезпечно ходити. Що робити, якщо на вас впав лід?

Смерть над головою, або Де у Тернополі небезпечно ходити. Що робити, якщо на вас впав лід?
  • Через зміну погоди на дахах будинків у місті почали наростати бурульки. В деяких місцях вони досягають кількох метрів в довжину. Під глибами льоду, який може легко покалічити чи навіть вбити – проходять пішоходи.
  • Хто повинен збивати їх? Чому бурульки – не єдина небезпека в таку погоду та що робити, якщо ви чи ваші близькі травмувались він льоду, який впав з даху – читайте  матеріалі.

Ходити вулицями в таку пору не надто безпечно. В деяких місцях можна підсковзнутись та травмуватися. Деякі вулиці та тротуари стали справжньою ковзанкою. Однак не меншу небезпека буквально нависла над головами пішоходів.

Висять прямо над головами

Журналіст «20 хвилин» пройшовся центральними вулицями міста. В багатьох місцях бурульки довжиною понад метр.

Під покрівлею Філармонії справжні гіганти. Працівники філармонії загородили частину переходу і позбивали їх. Однак варто бути обережним. В таку погоду вони швидко наростають знов.

Відео дня

На вулиці Січових стрільців з дахів звисають бурульки. Там вони прямісінько над тротуаром.

А на Руській бурульок чи не найбільше. Все через покрівлю будинків. Біля зупинки «Центральна бібліотека» над головами людей зависли чималі бурульки. Під ними на маршрутку чи тролейбус чекають люди, які і не підозрюють про небезпеку над головою.

Лід утворюється не лише під покрівлею, а і на дротах, супутникових антенах,  кондиціонерах та інших виступах.

На вулиці Чорновола теж бурульки чималих розмірів. Під ними йдуть батьки з дітьми. Будьте обережні.

Хто має збивати бурульки?

В управлінні ЖКГ міськради нам пояснили, хто має стежити та збивати бурульки з дахів будинків. Безпосередньо працівники управління ЖКГ це не робить. Цим зайняті обслуговуючі організації будинків, ОСББ. Якщо бурульки на приміщенні школи, лікарні чи іншого закладу – цей заклад має стежити та збивати бурульки або відгороджувати небезпечну зону.

В Управлінні ЖКГ наголошують, що чимало перехожих не розуміють, навіщо начепили стрічку та перекрили частину тротуару. Дехто її ігнорує або зриває. Тому будьте обережні.

Однак не лише бурульки несуть загрозу. Їх, принаймні, можна побачити здалеку і оминути небезпечне місце. Але на пологих дахах будинків може утворюватись льодяний корок, який може впасти на перехожих. Сніг починає танути та намерзати на покрівлі. Може утворитися велика глиба льоду та статися зсув.

В управлінні ЖКГ розповідають, що обслуговуючі організації за допомогою техніки ще з п’ятниці знімають намерзлий лід та бурульки з дахів. В першу чергу – в тих місцях, де найбільший трафік людей.

Тернополян закликають по можливості самостійно збивати бурульки в тих місцях, де це можна безпечно зробити. 

Повідомляти про виявлення бурульок тернополяни можуть на «гарячу» лінію міста за тел.: 067-351-57-10 або 1580.

Що робити, якщо бурулька «прилетіла» на голову?

Від нещасного випадку не застрахований ніхто. Постраждати від бульки чи снігу з даху може будь-хто. Така ситуація сталась у Львові. Там на 20-річну студентку впала брила льоду з даху будинку. У потерпілої діагностували забій спини, руки та відкритий перелом ноги. Медики уже провели студентці операцію.

 

Як розповідає юрист Ростислав Небельський – це актуальна проблем в цю пору року, адже постраждати може не лише пішохід, а і майно – зазвичай автомобілі, припарковані під будинками. Щоб довести свою правоту та добитись компенсації, варто дотримуватись певного алгоритму дій. Хоча часто «знайти крайнього» часто буває дуже важко.

– В першу чергу потрібно максимально зафіксувати те, що сталось, – радить юрист. – Це допоможе вам в подальшому довести, що ви чи ваше майно постраждало саме через падіння льоду саме з того будинку. Треба зробити фотографії, знайти свідків, які були поруч та взяти у них контакти. Треба викликати поліцію, яка зможе зафіксувати це.

Якщо людина отримала серйозну шкоду для здоров’я – можуть навіть відкрити кримінальне провадження.

– Стежити за будинком мають відповідні обслуговуючі організації чи ОСББ, – продовжує юрист. – Якщо будинок не житловий – треба встановити, хто його власник, на балансі у кого він знаходиться, хто був відповідальний за обслуговування, тощо. Краще за все викликати поліцію. Слідчі вже це зареєструють та за необхідності направлять вас на проведення фіксації отриманих травм. Навіть якщо кримінальну справу, якщо така буде, закриють, зібрані матеріали допоможуть вам у суді. Бо питання відшкодування збитків вже вирішуватиметься в судовому порядку.

Якщо через недбальство постраждали люди і «крайнього» знайдуть – йому загрожуватиме позбавлення волі від 2 до 5 років за статтею 267 ККУ ч. 2.

Як не стати жертвою бурульок

Рятувальники нагадують, як не стати жертвою крижаних бурульок.

  • Проходячи повз будинків або біля високих дерев, перехожим необхідно переконатися у відсутності загрози падіння льодових наростів.
  • не ходити під дахом будівель, а також під балконами, де навислі бурульки.
  • пішоходам не заходити за межі встановлених огорож, а в місцях їх відсутності самому звернути увагу на наявність небезпечних утворень з криги й снігу на дахах будинків.

Якщо ви бачите, що під бурульками стоять люди – варто попередити їх про небезпеку.

А ви дивитесь, де йдете? Чи збивають бурульки біля ваших будинків? Пишіть у коментарях!   

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
14:20 Тернополянин залишив наплічник біля камер схову в магазині, а коли повернувся — його там не було 13:31 Тернополянка Наталя Яремчук напекла та передала хлопцям на фронт понад три тони солодощів play_circle_filled photo_camera 12:46 Кабмін розглядатиме законопроєкт, який спрощує міжнародний розшук 12:04 Чи можна у Страсний тиждень садити город: відповідає отець Олексій Філюк photo_camera Від читача 16:38 Кіберполіція запускає проєкт "БРАМА" для боротьби з ворожими фейками 11:23 Тернопіль — одне з найпрозоріших міст в умовах війни. А ви згодні? 10:45 У Чорткові будують бібліотечний артгараж за понад мільйон photo_camera 10:10 Виборював перемогу для наших дітей: у Збаражі попрощались з Героєм Ігорем Войцеховським 09:35 Чи буде спекотно на Великдень: синоптики озвучили прогноз 09:02 У Львові успішно прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла ходити без болю у взутті 08:00 Мобілізація в Україні: в Міноборони нагадали основні зміни, які стосуються військовослужбовців і цивільних 22:00 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 21:00 У Зарваниці відбулася Проща родин загиблих Героїв photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії 19:00 На фронті загинув військовослужбовець з Тернопільської громади 17:30 За 7,5 тисяч доларів пообіцяла допомогти втекти за кордон. А в суді відбулась… штрафом 17:20 Натуральний ЧЕСНИЙ ПЛОМБІР вже в Тернополі. Де знайти новинку? (новини компаній) 16:45 Біля фонтану «Кульбаба» розквітли павловнії photo_camera 16:00 Ціни стартують від 29 гривень: де та за скільки можна придбати великодні паски у Тернополі 15:05 На Тернопільщині водійка не справилася з керуванням і врізалася в скульптуру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up