Сьогодні, 21 травня: День захисту від безробіття і День культурного різноманіття

Сьогодні, 21 травня: День захисту від безробіття і День культурного різноманіття

В цей день на Русі зареєстрували перше затемнення Сонця, в Лондоні презентували перший акваріум, в Парижі заснували ФІФА, ну а в Києві провели фінал 50-го конкурсу "Євробачення".

Також сьогодні відзначають Всесвітній день культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку. Вперше його відзначили 21 травня 2003 року.  ООН проголосила 21 травня Всесвітнім днем культурного різноманіття в ім’я діалогу та розвитку і запропонувала всім державам-членам, міжурядовим органам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй і відповідним неурядовим організаціям, серед іншого, інформувати громадськість про цінність і важливість розмаїття культур і, зокрема, сприяти за допомогою освіти та засобів масової інформації усвідомленню позитивної ролі культурної різноманітності.

В 1091 році сталося перше зареєстроване на Русі затемнення Сонця.


1853-го натураліст-самоук Філіп Госсе презентував у лондонському Ріджерс-парку "Водний віварій" — перший акваріум.

У 1904-му в Парижі заснована ФІФА —Міжнародна федерація футболу.

Угоду підписали представники семи країн — Франції, Бельгії, Данії, Голландії, Іспанії, Швеції та Швейцарії. Двома днями пізніше відбувся перший конгрес ФІФА, на якому було обраний перший президент федерації — француз Робер Герен.

1925-й — у США Клеренс Бердсей уперше застосував глибоке замороження для збереження продуктів, які пройшли попередню кулінарну обробку.

В 2005 році в Києві відбувся фінал 50-го конкурсу "Євробачення".
Перше місце посіла представниця Греції Єлена Папарізу (230 балів), у п'ятірку лідерів увійшли також учасники від Мальти (К'яра), Ізраїлю (Ширі Маймон), Румунії (Люмініта Анхель) і Латвії (дует Валтерс і Кажа). Україна, яку представляла група "Ґринджоли" з піснею Помаранчеої революції "Разом нас багато", опинилася на 20-му місці з 30 балами.

2006 року в Афінах відбувся фінал 51-го пісенного конкурсу "Євробачення". Перемогу здобула рок-група "Лорді” з Фінляндії. Друге посів російський виконавець Діма Білан, українка Тіна Кароль — сьома.

В 2006-му збірна Швеції в Ризі (Латвія) виграла чемпіонат світу з хокею, ставши першою національною збірною з цього виду спорту, яка в один сезон здобувала "золото” і Олімпійських ігор, і світової першості.

Цього дня народилися:

1921 рік — Андрій Сахаров, визначний радянський фізик і громадський діяч, дисидент і правозахисник, академік АН СРСР. Співтворець водневої бомби.


В 1949 році народилася Любов Поліщук, російська акторка театру і кіно.

Знялася в таких фільмах : "Вавилон ХХ”, "Дванадцять стільців”, "Таємниця "Чорних дроздів”, "Інтердівчинка”, "Бабій”, "Тихі омути”, "Моя прекрасна няня”. Любов Поліщук померла 28 листопада 2006 року в Москві після затяжної хвороби.

1960-го — Володимир Сальников, радянський плавець-стаєр.
Чотириразовий олімпійський чемпіон (1980 рік – 400, 1500 та естафета 4х200 м вільним стилем, 1988-го – 1500 м вільним стилем), чотириразовий чемпіон світу, шестиразовий чемпіон Європи в 50-метрових басейнах. Автор більш як 20 світових рекордів.

1966-го народилася Ліза Едельштейн, американська актриса.

Найбільш відома своєю роллю завідувача лікарні "Прінстон-Плейнсборо" Лізи Кадді в серіалі "Доктор Хаус". Актриса живе в столітньому будинку в Лос-Анджелесі разом із котом та трьома собаками, яким вона дала притулок.

У 1969-му народився Георгій Гонгадзе, український журналіст, Засновник та перший головний редактор інтернет-газети "Українська правда".

Викрадення і вбивство Гонгадзе 16 вересня 2000 року викликало широкий резонанс в Україні та за її межами, особливо після "касетного скандалу", та вважається однією з найгучніших кримінальних справ сучасної України. За найпоширенішою версією, до знищення опозиційного журналіста причетні високопосадовці, наближені до президента Леоніда Кучми, який особисто видавав накази щодо розправи з Гонгадзе.

Відео дня

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up