Партнер рубрики Події

Сьогодні згадують 20 святих. А ще тривають святки – що потрібно обов’язково зробити?

Сьогодні згадують 20 святих. А ще тривають святки – що потрібно обов’язково зробити?

Цього дня вшановується пам’ять святих з Нікомидії. Наші пращури помітили, що погода цього дня вказує на погоду в липні.  У цей день обов'язково треба зустрітися з родичами і нагодувати їх солоною їжею.

10 січня Православна Церква згадує пам'ять 20 тисяч мучеників з Нікомидії, потерпілих, священномученика Никодима, єпископа Бєлгородського і преподобної Смарагди Ніжинської.

Кажуть, що все, зроблене зі своєю сім'єю 10 січня, буде благословенне і принесе плоди в майбутньому, зробивши людину по-справжньому щасливою.

Якщо людина народилася 10 січня, то буде любити домашній затишок, а значить, буде прекрасним господарем. У народі 10 січня намагалися зібратися всією родиною в будинку, повечеряти і поспілкуватися.

Відео дня

Ввечері молодь збиралася обов'язково в компанії для того, щоб поворожити, познайомитися і завести відносини для подальшого весілля. Довгими зимовими вечорами передавалися оповіді та народні пісні.

Одне з ворожінь, популярних у молоді, було таким: 10 січня всі виходили за село на пагорб, де напередодні вбивалися в землю кілочки. Якщо загадати бажання, а потім зав'язати на кілку стрічку, то воно обов'язково збудеться.

Якщо в день 10 січня прийняти колядників, то це стане запорукою здоров'я і благополуччя, захистить будинок від пристріту, вбереже худобу від хвороб.

А якщо кішка 10 січня спить весь день - чекай потепління. Якщо собака вилізла з будки і лягла на сніг - прикмета до того, що будуть хуртовини.

Народні прикмети на 10 січня:

  •  Якщо у цей день на деревах помітний іній, а вітру зовсім немає - чекай врожайного року і удачі у всіх справах
  • Якщо сіль раптом відсиріла - чекай негоди
  • Якщо 10 січня додати заговорену сіль в страви домочадців, то весь рік ніхто в родині не буде сваритися
  • Якщо 10 січня погода безвітряна - чекай доброго врожаю
  • Якщо на сіні в стодолі утворювався іній, це віщувало сире літо
  • Якщо зіграти весілля 10 січня - шлюб буде щасливим
  • Якщо з неба падають великі снігові пластівці - зовсім скоро потеплішає
  • Якщо білизна 10 січня сохне повільно - чекай доброго врожаю льону
  • Якщо риба в річці веде себе неспокійно і хвостом хлюпоче, незабаром буде заметіль
  • Якщо зграї горобців 10 січня весело цвірінькають під дахом будинку - чекай теплої погоди
  • Заметіль 10 січня - прикмета, яка обіцяє мокре, дощове і сире літо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ольга Сидорук

    Не вперше читаю подібні "поради"від  групи.Суцільні забобони,якісь дивні ніби то звичаї,що можна робити на свята,що не можна..Автори,ви взагалі християни?Чому не можна просто розповісти цікаві новини без бздур,без різного роду дивних порад на кшталт "треба нині нагодувати родичів соленою їжею"..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up