Соломія Крушельницька однією з перших в краї сіла за кермо авто

Соломія Крушельницька однією з перших в краї сіла за кермо авто
Цікаві історії з життя видатної української співачки Соломії Крушельницької розповіли спеціально для читачів 20minut.ua працівники її музею. Сьогодні, 23 вересня, до 143-ї річниці від дня її народження у Тернополі провели урочистий захід. Грав оркестр, до пам'ятника співачці поклали квіти.

До свята долучились працівники музею Соломії Крушельницької у Білій - директор Надія Зюбровська та науковий представник Марія Федун.

Previous Next

- Коли Соломія виходила і співала, то у сусідів дзвеленчали шибки, - розповідає Надія Зюбровська. -  А люди на полях за 7 кілометрів піднімали голову і казали: "О, наша Люня співає". 

Відео дня

Соломія Крушельницька брала участь у всіх святах, які проводили у її рідному селі Біла, розповідають працівники музею. Сім'я жила звичним сільським життя. У родині було 8 дітей. Батько Соломії був українським греко-католицьким священиком, громадським діячем, хоровим диригентом. Оскільки батько займався громадською роботою батько, то усі господарські проблеми лягли на плечі мами Крушельницької. 

- Їхня мама поділила всю роботу між дітьми і вони їй допомагали, - продовжує Марія Федун. - Соломія відповідала за птицю. Годувала її і допомагала мамі по господарству. Але коли хтось із дітей Крушельницьких сідали за піаніно, грали і співали, то мама ні разу нікого не вигнала. У їхній сім'ї любов до пісні була у крові. Бо це - співоча родина. І священна теж. Адже і по татовій, і по маминій лінії є священники.

Соломія Крушельницька була всесторонньо розвинута людина. Співачка дуже любила готувати страви української кухні. 

- Вона була першою з тих, хто у той час їздив на авто, - додають працівники музею. - Бо вона була в Італії і освоїла водіння саме там. Ще, до слова, у нас в музеї є "букет" Соломійок, які народились у селі і йдуть шляхом Соломії. Одна з них - Соломія Ракуш, написала картину "Соломія" і сьогодні буде її презентація у музеї та святкування дня народження.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:01 У Тернополі відбудеться благодійний показ вистави «Пасхальна кантата» 17:03 У Чортківській лікарні відкрили оновлене педіатричне відділення photo_camera 16:00 «На одну сироту у світі менше»: Олексій Філюк взяв опіку над 14-річним хлопцем 15:39 Редакція «20 хвилин» долучилася до мережі «Вікно Відновлення». Відбудовуємо країну разом! photo_camera Від читача 14:06 Ціни на аналізи в лабораторіях Тернополя. Огляд ринку 15:20 Усе для ванної кімнати: огляд магазинів сантехніки Тернополя (партнерський проєкт) 15:00 Військовослужбовцю Тернопільського військкомату, якого затримали на корупції, обрали запобіжний захід 14:05 Жителя Чортківщини підозрюють в організації схеми переправлення чоловіків через кордон 13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція play_circle_filled 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up