Партнер рубрики Події

У скільки обійдеться весілля в Тернополі? Ми порахували (ГРАФІКА ЦІН)

У скільки обійдеться весілля в Тернополі? Ми порахували (ГРАФІКА ЦІН)
  • Весілля — зворушливий день, якого чекають чи не усе життя. Але готуватись треба не лише емоційно, а й фінансово. І, зважаючи на ціни, обійдеться це все в чималу суму.
  • Про що слід потурбуватись та який бюджет треба готувати, порахували журналісти "20 хвилин".
  • Підписуйтесь, аби ми могли готувати для вас ще більше цікавих та корисних матеріалів.

Починати підготовку до весілля потрібно мінімум за пів року до самої церемонії, адже пунктів у списку чимало, тай не усе залежить від вашого бажання. У "гарячі" сезони ви можете не встигнути забронювати потрібне місце проведення або людей.

Для початку розповімо історії двох тернополянок, одна з яких відсвяткувала весілля всередині червня, а інша готується до події наприкінці липня.

Весілля за 5-6 тисяч доларів

— Підготовку до весілля ми розпочали за три місяці до весілля, —  розповідає тернополянка Олександра, яка вийшла заміж у червні.  — Ресторан ми замовляли наприкінці лютого. Тоді ще ситуація з карантином була незрозуміла, тому особливого ажіотажу не було. Зараз вже важче в тому питанні, бо карантин значно послабили.

Відео дня

Більшість організаційних питань наречена взяла на себе, адже має досвід роботи в сфері організації івентів. Весілля організовували на 60 гостей.

— Допомагали мені із декором, — продовжує жінка. —  Сукню шила на замовлення, це обійшлось приблизно у 500 доларів, на ресторані ми вирішили не економити, витратили приблизно 80 тисяч гривень. Фотографів у нас було три: один із них був від ресторану і окремо за нього ми не платили, другий фотографував лише офіційну частину, третій —  гостей у ресторані. До речі, це дуже недорого обійшлось. Три тисячі гривень. В середньому, фотографи беруть 800-1000 гривень за годину.

Загалом, за словами пані Олександри, весілля обійшлось у 5-6 тисяч доларів.

Лише на квіти 40 тисяч гривень

Тернополянка Олеся вже за кілька днів із статусу нареченої стане дружиною. Розповідає, що підготовка сповнена хвилюваннями.

— Пропозицію мені зробили 17 листопада минулого року. Одразу ми взялись за пошуки ресторану. На жаль, як планували на суботу не вдалось знайти, тому підкоригували дати і святкуємо у неділю. Одразу після вибору дати, місця проведення, ми почали шукати фотографа та відеографа, ведучих. З першим проблем не було, бо я знала який стиль мені подобається. Знайти відеографа, який би справді догодив важко, ну і цінова політика теж не надто лояльна. Фотограф обійшовся у 550 доларів, відеограф у 650. Ведучі нам обійшлись у 600 доларів. Їх буде двоє, — розповідає дівчина.

На декорації пара витрачає близько 40-а тисяч гривень, користуючись послугами декораторів. Сукню вирішила купувати готову. Зізнається, що обрала одразу купила у Львові. За сукню заплатила 24 тис. грн, за фату — ще дві тисячі.

Загалом дівчина радить не тягнути з підготовкою, адже час перед весіллям дуже особливий. І чим більше його — тим більше часу на хвилювання.

На що підуть гроші?

Індивідуальний бюджет і витрати на весілля формуються окремо у кожних наречених, залежно від фінансових можливостей та кількості гостей. Часом можна витратити в декілька разів більше коштів, ніж витрачають на середньостатистичному весілля і навпаки зекономити на деяких пунктах, щоб зменшити витрати. Тому нижче ми зробимо орієнтовний підрахунок весілля із середнім бюджетом для того, щоб приблизно розуміти скільки коштів нам необхідно і на яку суму слід розраховувати в 2021 році.

Описуємо середні ціни та орієнтовні пункти, які є на більшості весіль і формуємо середнє число кожного пункту витрат.

Образ наречених

Сукня нареченої. Тут можливі різні варіанти: взяти на прокат, придбати б/у, придбати нове або пошити на замовлення. Прокат обійдеться біля 2000 грн., вартість готового від 10000, ну а пошиття індивідуального також не менше попередньої суми. Додатково додається вартість фати біля 1000 грн., туфлі нареченої 1500 -2000 грн. Середня сума разом складатиме від 13 000 грн.

Немає опису.

Одяг нареченого складається з костюму, сорочки, краватки, взуття. За приблизними підрахунками це близько 10 000 грн.

Також  в сам день весілля додається макіяж, зачіска і укладка, манікюр, педикюр і на все це приготуйте приблизно 2000 грн. 

Ще приблизно 1000 грн потрібно заплатити за бутоньєрки нареченого та нареченої та весільний букет.

Весільний кортеж та транспорт для гостей

Якщо маєте власне круте авто, на якому можна нареченим поїхати на церемонію — зможете зекономити. Якщо ж ні — доведеться заплатити від 200 грн/година, Поїздка в лімузині обійдеться в 1000 грн/год.

Окрім того, маєте потурбуватись, аби гостям зручно було дістатись до місця проведення весілля.

Ціна розпису в РАЦС та виїзної церемонії

Сама державна реєстрація є безкоштовною. При подачі заяви сплачується держмито 85 коп., а складання заяви в Державному реєстрі  45 грн. Для тих, хто хоче урочисту реєстрацію в «Березолі»  пропонують Європейський обряд і обійдеться він у 500 грн. Про це повідомила Ірина Масло, начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Тернопільській області управління державної реєстрації Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції.

Нещодавно Мінюст запровадив нову послугу "Шлюб за добу", за якою нареченим можна і не чекати місяць перед одруженням. Вартість послуги "Шлюб за добу" варіюється від 1700 грн до 2700 грн, в залежності від обраного місця та дня тижня.

Популярними зараз є і виїзні церемонії. Часто місце для них облаштовують декоратори і проводять їх просто неба. Виїзна церемонія включає написання сценарію, оформлення арки, підставочок, крісел, червоної доріжки, а також музичне наповнення свята.  За все доведеться заплатити від 10 тисяч гривень.

Бенкет та фуршети

 Вартість меню на одну людину в середньому коливається від 800 до 1 000 гривень та залежить від вибору страв та місця самого ресторану.

Ніхто  не відміняв можливість приносити з собою алкоголь, фрукти чи солодощі. Бо очевидно, що ціни у ресторанах на ці товари значно вищі, ніж ви можете придбати десь гуртом. Звісно, що потрібно попередньо уточнювати у закладі, чи можна приносити щось з собою.

Варто врахувати, що, крім банкету, для гостей зараз часто ще організують весільний фуршет з легкими закусками чи фруктами, десертами і напоями. Тож, якщо порахувати, що у нас 50 гостей і на одного потрібно заплатити 800 гривень, то це обійдеться у 40 000. До цієї суми додайте алкоголь, який ви бажаєте. Ми додаємо, до прикладу, 5 000 гривень.

Декор

Чимало наречених усі локації декорують самостійно. Або для цього можна запросити людей, які спеціалізуються на цій справі. І в першому, і в другому випадку матеріали оплачувати доведеться самим.

Вартість прикрашення квітами святкової зали, оформлення декораторами фотозони наречених, чохли на стільці складатиме не менше 10 000 грн, якщо робити усе самостійно можна зекономити приблизно половину суми.

А ще додаткові витрати потрібно відкласти на запрошення та картки для розсадки гостей. Можна купити звичайні запрошення  по 5-10 грн за штуку та вписати туди імена. Це коштуватиме приблизно 500 гривень.

Дизайнерське оформлення запрошень обійдеться у 25 грн за штуку. Якщо додати друк карток на розсадку гостей, разом обійдеться у понад 2 000 грн

Музика, ведучий свята та послуги організаторів

Кажуть, від того, хто у вас на святі ведучий залежить і настрій гостей. Замовити послуги ведучого можна за 4 тисячі гривень на вечір. Але якщо ви хочете, аби свято проводив хтось із відомих, можна заплатити і 20-25 тисяч. У середньому за послуги ведучого доведеться заплатити не менше 10 000-15 000 грн.

Немає опису.

Музикантів теж зараз є чимало, знайти можна і за 5 тис. грн та навіть за понад 20 тис. грн. Ми ж запишемо в загальний рахунок 8 тис грн.

Якщо у вас немає часу, аби займатись власним весіллям, усі обов`язки візьме на себе організатор, він і керуватиме самим процесом, аби ви були спокійні в день свята. Послуги організаторів коштують приблизно від 5 тис. грн.

Фото- та відеозйомка

Вище ми згадували, що послуги фотографів обійдуться в середньому від 1000 гривень за годину.

Немає опису.

За увесь вечір фотографу потрібно буде заплатити від 8 тис. грн. Нижче подаємо ціни деяких фотографів, які вдалось знайти в мережі.

Відеооператор обійдеться у таку ж суму.

Немає опису.

Обручки та інші атрибути свята

Щодо обручок, тут теж усе залежить від суми, яку ви готові витратити. Всередньому за них доведеться заплатити від 4 тис. грн, залежно від розмірів та ваги.

Якщо у день весілля ви вінчаєтесь, знадобляться ще й церковні атрибути: свічки, рушники та інше. На усе це докинемо ще тисячу гривень.

Ну і як без весільного торта. В середньому, тернопільські кондитери беруть від 150 грн за кілограм.

На 50 гостей потрібно приблизно 5-6 грн смакоти. Отож обійдеться він приблизно у 8 тис грн.

Подарунки рідним та гостям

За народною традицією, наприкінці весілля наречена має обдаровувати рідних свого чоловіка. Тож ці витрати будуть на її бюджеті. Все ж до загального на подарунки включаємо ще 3 000 грн.

Підраховуємо у скільки обійдеться весілля

Звісно, точно порахувати витрати неможливо, адже дехто з наречених може викинути одні пункти та додати інші. Нагадуємо, тут зібрані орієнтовні середні ціни.

За нашими підрахунками, на весілля доведеться витратити 220 тисяч гривень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Вольдемар де ла Мар

    Якось в монастир захотілося...😬
  • Bobo Black

    Та ну нах...ті весілля, збіговисько дегенератів!
  • Бодя Олегович

    Наразі все залежить від Батьків із-за кордону...
    Як вони скажуть ....,скільки евро виділять..,
    ТЕРНОПІЛЬ.

keyboard_arrow_up