Партнер рубрики Події

Справа медиків, які не надали медичної допомоги збаражчанину, ще до суду не дійшла

Справа медиків, які не надали медичної допомоги збаражчанину, ще до суду не дійшла
Подружжя Бабіїв прожило разом 25 років, однак  малюка дочекались лише у  2015 році. На момент смерті Михайла, їхньому довгоочікуваному сину було тільки 2,5 роки. ФОТО архів Юлії Бабій

Рік плакала і оббивала пороги поліції, прокуратури жителька Збаража Юлія Бабій. Торік вона втратила чоловіка і  вважає, що сталося це через халатність медпрацівників.  Справу уже рік розслідують правоохоронні органи і, як підозрює жінка, її збираються успішно зам'яти.


Нагадаємо,  біда у дім Юлії  прийшла торік, 9 лютого. Ввечері жінка на кухні знайшла непритомним свого чоловіка Михайла, який пішов приготувати вечерю для їхньої сім'ї і не відгукувався. Вона викликала швидку, та приїхала, однак медики навіть спроби не зробили, щоби врятувати життя. А з порога заявили, що пацієнт — уже мертвий. Також обговорювали пацієнта,  і лишень після багаторазових прохань жінки, яка повзала на колінах між чоловіком та медиками, хапала останніх за ноги та благала щось зробити, вони  сказали принести скельце, аби підставити те під ніс Михайлу та переконатись, що він уже мертвий. Згодом, експерти сказали, що причиною смерті чоловіка стало отруєння чадним газом. У це — як рідні, так і друзі померлого не вірять.

 Похоронивши чоловіка,  вона почала скаржитись на дії медиків в управління охорони здоров'я ОДА і була ошелешена заявою чиновників про те, що працівники швидкої не байдикували, а проводили реанаміційні заходи. Зокрема робили, як йдеться у документах, непрямий масаж серця та штучну вентиляцію легень. Надалі правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ст. 139 КК “Ненадання допомоги хворому медичним працівником”. Про це йшлося у нашій статті «Я на колінах благала допомогти».

- Знаєте, якби вони хоч вітамін йому вкололили, чи зробили вигляд, що щось роблять,  в мене не було б претензій, - каже Юлія Бабій. - Ну, намагалась би змиритись із гіркою втратою чоловіка, плакала б. Однак, коли вони абсолютно нічого не зробили для порятунку, а в документах написали інше, то значить, вони таки мали б спробувати його врятувати

Кивають одне на одного 

Чи мав шанс на порятунок Михайло — це питання,  на  яке навряд чи вже хтось дасть правдиву відповідь. А слідство від свого початку не давало великих надій, що винуваті будуть притягнуті до відповідальності  —  спершу справу розслідували у Збаражі, і якісь зрушення  там відбувались лише після скарг пані Юлії керівництву обласної поліції та передачі справи у Тернопіль. Тут над справою встигли попрацювати уже дві слідчих за три заходи. 

Так, у грудні 2018 року Юлія Бабій звернулась у редакцію вдруге. Мовляв, переживає, аби справу не зам'яли, бо слідча ще у листопаді переконувала, що справа фактично завершена і уже зібрані усі докази для винесення підозри. Однак прокуратура справу повернула слідчим на доопрацювання. Як пояснили потім у прокуратурі пані Юлії та нам — слідство повинно було ще раз опитати належно свідків та отримати інформацію від оператора мобільного зв'язку про дзвінки, зроблені з телефону, з якого жінка і викликала швидку допомогу.

Завершеною справа, на думку слідчих, стала у березні 2019 року. Однак надалі все заштопорилось знову на прокуратурі — тут знову не поспішали погоджувати проект повідомлення  про підозру. 

- Останні повідомлення мене просто шокували і дезорієнтували, бо я не розуміюсь і не маю розумітись на усі цих процесуальних тонкощах і вивертах, - додає пані Юлія. - Я не знаю вже, кому вірити і чи вірити: вони кивають одне на одного. Виходить, що рік мене переконували, що все гаразд, що докази є, півроку тому мене переконували, що справу завернули, аби  реально було з чим боротись у суді. А у кінці березня  повідомляють, що справи наші погані. Мовляв, так як кримінальне провадження за ст. 139 КК відкрили торік 4 квітня, то, якщо цьогоріч прокуратура не погодить проект підозри найближчим часом, то справу 4 квітня закриють.

Надіслали  проект без матеріалів 

 Причому, за словами жінки,  у прокуратурі інформацію про ймовірне закриття справи заперечили.  А у відповідь на запитання про затягування погодження  проекту підозри взагалі здивували.
-  Прокурор сказала, що від слідчих отримали тільки проект підозри, без матеріалів справи, - каже жінка. -  Та наголосила,  що вона не може погоджувати проект чи не погоджувати, бо не має матеріалів справи. 

Також символічно, що про імовірне закриття кримінального провадження жінка дізналась аж 28 березня, після прийому в очільника обласної поліції, куди пішла скаржитись на  затягування справи. 

Відео дня


- На прийомі я дізналась, що у цьому кримінальному провадженні таки може бути ще одна стаття — тут йдеться не тільки про ненадання допомоги  хворому, але й про підробку документів, - додає пані Юлія. -  Адже медики внесли виправлення у виїзну картку. Відтак, написала заяву і про приєднання і цієї статті. Далі, зв'язалась із слідчою і дізналась про піджимання термінів. Далі — пішла у прокуратуру і дізналась про відсутність матеріалів. 

Про те, що формально слідчі уже виконали усю  необхідну роботу і наразі прокурор повинен вирішити, чи достатньо доказів для повідомлення про підозру медикам, говорить і адвокат пані Юлії, наданий Центром надання безоплатної вторинної правовової допомоги Михайло Чорний. Також він каже, що якщо навіть медикам винесуть підозру найближчим часом, то ніщо не заважатиме слідчим працювати і над моментом про підробку документів медиками. Втім, поспілкуватись із слідчою нам наразі не вдалось,  нас спровадили до прес-служби. 

Прокуратура  ще вивчатиме матеріали 

Чому ж так справа затягнулась у грудні 2018 року, чому вкотре  не погоджується проект повідомлення про підозру та чи буде оголошена підозра взагалі, ми вкотре перепитали у процесуального керівника в провадженні — прокурора Збаразького відділу Кременецької місцевої прокуратури Наталії Кибалюк.

- Інформацію від мобільного оператора отримали тільки 12 березня - каже вона. - Перша ухвала про витребування такої інформації була винесена наприкінці грудня Збаразьким райсудом. Однак вона не була виконана в січні. З чиєї вини — не знаю. Відповідно, інформацію від оператора  отримали тільки за повторним зверненням.

До слова, знайти згадувану ухвалу у Реєстрі судових рішень нам так і не вдалось. І, як випливає із відповіді правоохоронців адвокату, по цій ситуації проводилось службове розслідування, оскільки оператор заявляв, що не мав  він тоді такої ухвали суду. Натомість прокурор запевняє, що особисто забирала ухвалу із суду та передавала слідчим на Тернопіль для подальшого її виконання. 

- Щодо матеріалів провадження, то вони надійшли до нас десь в 13.35 29 березня, - каже вона. - Тому сказати, чи обгрунтованою є підозра, я не можу. Мені потрібно вивчити матеріали. Повідомлення про підозру — це є початок притягнення до кримінальної відповідальності по КПК.  Відповідно я, як прокурор, несу відповідальність за достовірність даної підозри,  за відповідність її матеріалам кримінального провадження, а також  за те, що у матеріалах кримінального провадження є достатньо доказів для проведення цієї процесуальної дії. Відповідно, без вивчення матеріалів кримінального провадження неможливо погоджувати або відмовляти у погодження проекту підозри.

Не дала однозначної відповіді прокурор і на питання про сплив термінів. Мовляв, кримінальне провадження є об'єднаним, носить воно номер первинного, відкритого   відразу за фактом смерті Михайло Бабія. І як порахує у цій ситуації ЄРДР, вона не може знати. 
 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Лілія Храбровська

    На моїх руках в Італії померла 84 річна жінка, в якої був цілий букет хвороб, але медики з швидкої робили робили пів години масаж серця і штучне дихання, викликавши додаткову швидку із всією апаратурою для реанімації... Соромно за наших медиків, адже і вони приймали клятву Гіпократа. Співчуття рідним. І йти до кінця.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
09:01 Сьогодні Світлий або Обливаний Понеділок: звичаї та традиції свята 08:01 Війна забрала життя Героя Олега Курися, який народився в Чортківській громаді 21:01 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 20:01 Борсук «життєрадісний»: у лісі на Тернопільщині фотопастка зафіксувала рідкісну тварину photo_camera Від читача 08:39 У 2024 році загальний дохід «Укртелеком» зменшився на 10% 19:03 Відео у TikTok від тернополян та про Тернопіль: дивіться підбірку! play_circle_filled 18:01 Благодатний вогонь вже привезли у тернопільські церкви photo_camera 17:02 Великдень на передовій: українські воїни розповіли як не забувають про традиції 16:01 Очікуємо грози: на Тернопільщині — штормове попередження photo_camera 15:01 Невипита кава рятує життя: танкіст-депутат зі Збаража відкрив збір на ремонт військового авто 14:03 Біля Катедри діти влаштували Великодні гаївки: як усе відбувалось photo_camera 13:02 Капелани 105 окремої бригади тероборони ЗСУ вітають військових з Великоднем play_circle_filled 12:03 Як тернополяни йшли на Великодню службу до храмів photo_camera 11:02 «Паски були скромні, без родзинок, але смачні... спечені мамою на засланні»: тернополянка про сумний Великдень play_circle_filled 10:03 Маленькі тернополяни вітають захисників з Великоднем play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up