Партнер рубрики Події

Старі-нові очільники районів на Тернопільщині: чим багаті та де засвітились перед призначенням

Старі-нові очільники районів на Тернопільщині: чим багаті та де засвітились перед призначенням
  • Очільник Кременецької РДА був відомим активістом, Чортківської — мав багате політичне минуле, а Тернопільської – цікаві оригінальні повороти у кар’єрі.
  • Якими статками володіють, що записали на жінок та дітей і що загалом відомо про тих, хто керуватиме трьома районами Тернопільщини? Цікаві факти із біографій дізнавалась наша журналістка. 

Віталій Кудлак, який керував Шумським районом, став очільником Кременецької РДА, Чортківську очолив екс-голова Заліщицької адміністрації. А Тернопільським районом керуватиме голова колишньої Тернопільської РДА.

Що відомо про очільників трьох районів Тернопільщини, що цікавого було у їхній біографії та якими статками володіють самі голови та їхні родини?

12 лютого Президент України Володимир Зеленський призначив голів трьох районів Тернопільщини. Відповідно до розпорядження Президента, головою Чортківської райдержадміністрації призначено Шипітка Володимира Васильовича, Тернопільської райдержадміністрації — Матвійчука Ярослава Миколайовича.

Відео дня

Нагадаємо, Кременецьким районом керуватиме відомий активіст-демальянсівець Віталій Кудлак.

Про нього детальніше читайте Кадрові зміни стартували. Що відомо про нового очільника Кременецького району Віталія Кудлака

Чортківський район — другий за величиною на Тернопільщині. Утворений 19 липня 2020 року шляхом приєднання Борщівського, Бучацького, Гусятинського, Заліщицького, Монастириського та Чортківського районів. Населення – понад 328 тисяч. Площа - 5 027,3 км².

До «Слуги» побував у багатьох політсилах

Відтепер очолюватиме Чортківську РДА 44-річний колишній голова Заліщицького району Шипітко Володимир Васильович. Народився 2 серпня 1976 р. Навчався у Чернівецькому державному університеті ім. Ю. Федьковича. А в 2013 р закінчив Львівський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України. До Заліщицької РДА керував Заліщицьким районним управлінням юстиції — до 2016 р. На посаду Заліщицької РДА призначений 14 квітня 2020 р.

Безпартійний, але на попередніх виборах, у 2015 р.,   кандидував у депутати до Заліщицької райради від політичної партії «Блок Петра Порошенка». Був у складі депутатського корпусу Заліщицької районної ради від Демократичної партії України (2010–2015 роки). Від жовтня 2016-го очолював Заліщицьку районну місцеву парторганізацію політичної партії "Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка “Справедливість”". У 2020 р. на аватарці його власної сторінки у Фейсбук з’явилось таке фото.

Проживає у с. Зозулинці  Заліщицького району. Одружений. Разом з дружиною Наталією, яка, згідно з декларацією, тимчасово не працює, проте є депутатом Заліщицької міськради, виховують доньку Дарину. На останніх місцевих виборах, п. Наталя була кандидатом в депутати, як і її чоловік, від «Слуги народу».

Якщо про голову Кременецької РДА можна говорити, що статки там дуже символічні, у цього голови і землі вдосталь, і будинки, і автопарк не пустий.

Скажімо, згідно з даними декларації за 2019 рік, поданої 17 квітня 2020 р. (дані за 2020 рік будуть у квітня 2021 – прим. авт.), від 2013 року Володимир Шипітко володіє 120 м кв землі у с. Дунів Заліщицького району та ще однією земельною ділянкою у 990 кв. м у цьому ж селі. Є й в Заліщиках земля - 952 кв. м.  

Від 2008 р. голова володіє будинком у 100 кв м у Зозулинцях. А в 2017 р. дружина стала власницею будинку 76, 5 кв м у селі на Чернівеччині.

Автомобіль має лише дружина — HONDA CR-V 2008 р., який придбала у 2018 р.  

До речі, є чималі розбіжності, особливо у розмірах земельних ділянок – у декларації, яку подавав як кандидат на посаду голови Заліщицької РДА, так і за минулий рік. Щоправда, звіривши дані обох, ми зробили висновки, що розбіжності механічні. Але, погодьтесь, все ж офіційний документ і вдесятеро більше землі – це суттєва різниця. Але і такі промахи бувають...

Міліціонер-заступник спиртзаводу – голова РДА

Очолив найбільший Тернопільський район старий-новий очільник Тернопільської РДА Ярослав Матвійчук.

Очільником колишнього Тернопільського району він став 15 червня 2020 року. А після ліквідації району став головою Тернопільської РДА, яка об’єднала найбільше колишніх районів, а тепер 25 громад. Повний перелік – у довідці. Указ про його призначення Президент України Володимир Зеленський підписав 12 лютого 2021 р.

Старий-новий голова Тернопільської районної державної адміністрації народився 22 вересня 1966 р. Проживає в селі Смиківці Тернопільського району. Навчався у Національній академії внутрішніх справ. Є дружина Людмила, а в декларації ще й вказані троє дітей – доросла донька Ліна та двоє синів – Олег і Владислав.

Раніше Ярослав Матвійчук працював в органах внутрішніх справ, був начальником лінійного відділу на станції Тернопіль Управління Міністерства внутрішніх справ України на Львівській залізниці. Пішов з посади у 2014 р. Згодом став заступником директора Мишковицького спиртзаводу, звідти звільнився буквально напередодні призначення на посаду керівника району.

Окрім доходу від роботи на спиртзаводі, згідно з декларацією за 2019 рік (за 2020 р. буде не раніше квітня 2021 р.), він отримує міліцейську пенсію та мав дохід від підприємницької діяльності. 

Від серпня 2011 р. володіє гектаром землі у Ступках Тернопільського району. А у власності дружини Людмили від 2008 р. є земельна ділянка, площею 850 кв м.

У декларації посадовця є також ще одна земельна ділянка, власницею якої є дружина – у Снігурівці Лановецького району. Площа, вказана у декларації, — 16 700 кв. м. Інформація про землю у Снігурівці, а це по 16 700 – продубльована двічі. Чи то землі два шматки, чи то технічна помилка – невідомо.

Дружина є власницею будинку у Смиківцях, площею 215 кв. м, а донька Ліна має кватиру у 44 кв. м. Щоправда, чи у Тернополі, чи в іншому населеному пункті області – у декларації не вказано.

Ярослав Матвійчук також задекларував цех, площею 34,6 м кв. у селі Кам’янки Підволочиського району. У його власності також є автомобіль Skoda Super-b 2010 року випуску. А з нового придбання, датованих січнем 2020 р, — комплекс будівель цегельного заводу у Підволочиську, загальною площею понад 2 тис кв. м.  

Після літнього призначення голова Тернопільського району розповів, що район для нього є рідним, він знає про специфіку, структуру і потенціал громад та готовий на тісну і плідну співпрацю з активом району.

— Я дякую за довіру Президенту, Уряду та голові Тернопільської обласної державної адміністрації, — заявив тоді Ярослав Матвійчук. — Чітко розумію, що лише в спільній роботі з керівниками громад, районною радою та облдержадміністрацією ми отримаємо добрі результати нашої роботи.

Серед першочергових завдань тодішнього нового керівника було вчасне завершення проєктів «Великого будівництва», які реалізуються в районі та комунікація з населеними пунктами в процесі завершення децентралізації. Ймовірно, зі всіма планами впорався на відмінно, позаяк його призначили керувати об’єднаним Тернопільським районом.
 

Довідка

Тернопільський район утворений 19 липня 2020 року.

Чисельність населення району: 565 037

Площа території району: 6202.5 км 2

Кількість територіальних громад: 25

У складі району території Байковецької сільськоїБережанської міськоїБілецької сільськоїВеликоберезовицької селищноїВеликобірківської селищноїВеликогаївської сільськоїЗалозецької селищноїЗбаразької міськоїЗборівської міськоїЗолотниківської сільськоїІванівської сільськоїКозівської селищноїКозлівської селищноїКупчинецької сільськоїМикулинецької селищноїНараївської сільськоїОзернянської сільськоїПідволочиської селищноїПідгаєцької міськоїПідгороднянської сільськоїСаранчуківської сільськоїСкалатської міськоїСкориківської сільськоїТеребовлянської міськоїТернопільської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя 08:05 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 22:03 Історичні будівлі та карти старого міста: які бронзові мініатюри є у Тернополі photo_camera 21:03 Що тернополяни покладуть до великоднього кошика та скільки готові витратити (ОПИТУВАННЯ) photo_camera 20:01 Жінка з Тернопільщини втратила 32 000 гривень, повіривши шахраям 19:00 У Кременецькому районі в результаті займання авто загинув 36-річний чоловік 18:42 У Тернополі збили 17-річного мотоцикліста: хлопця госпіталізували 18:00 Відбудеться зустріч з бойовим командиром із відомого батальйону «Вовки Да Вінчі» Олександром Ябчанкою 17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up