Партнер рубрики Події

Чекають з мішками у довжелезній черзі, щоб здати бюлетені. Підрахунок голосів затягнеться?

Чекають з мішками у довжелезній черзі, щоб здати бюлетені. Підрахунок голосів затягнеться?
  • Місцеві вибори-2020 називають особливими не лише через велику кількість кандидатів та малу явку на дільниці, а й через складні і тривалі підрахунки голосів. 
  • Станом на ранок 26 жовтня до районних ОВК почали звозити протоколи із менших виборчих дільниць. На великих досі рахують.
  • Коли будуть офіційні результати та де вже відомо, хто переміг, дізнавались наші журналісти.

Підрахунок голосві розпочався одразу після закриття виборчих дільниць о 20.00 25 жовтня. Нагадаємо, журналісти "20 хвилин" провели власний екзит-пол . Тож попередні результати місцевих виборів у Тернополі вже відомі. Чого не можна сказати про ситуацію в області. 

- За чотирма пунктами виборів: голови громад, сільських, селищних рад, депутати міських/сільських рад та депутати районних і обласної рад із дільниць результати везуть то територіальних виборчих комісій. У нас є 55 громад, відповідно 55 ТВО, - каже голова Тернопільської обласної територіальної виборчої комісії Галина Щегельська. - Станом на 20 годину 25 жовтня усі дільниці подали дані про те, що голосування завершилося.  

Відео дня

Як зазначає пані Щегельська, частина протоколів вже знаходиться у ОВК. Є і великі дільниці, на яких досі триває підрахунок голосів. За словами пані Щегельської, він не може тримати більше трьох діб. 

Але є і так, що вже впоралися. Наприклад, Копичинецька ТВК вже має всі протоколи із дільниць та працюють над підсумковими. 

- Підсумкові протоколи із ТВК далі везуть до районної та обласної рад - продовжує голова комісії.- Кінцевий результат має бути лише після зведення усіх протоколів. Крайній термін для територіальних виборчих комісій - 3 листопада. На встановлення офіційних результатів для обласних, районних, міських рад - кінцева дата - 6 листопада. Однак проміжні відомості будуть оприлюднені по мірі надходження протоколів.

Зараз із територіальних виборчих округів до обласних не передали жодного протоколу. За прогнозами голови ТВК, підрахунки затягнуться до кінцевих термінів.

"Із мішками в чергах"

Наш журналіст побував на Тернопільській міській ТВК, що розташована у ПК "Березіль", де приймають виборчі бюлетені із дільниць. Деталі дивіться у прямому включенні. 

 Дехто з представників комісій чекає ще від світанку. Бюлетені привезли запакованими у мішки.   

У Палаці культури люди, що привезли бюлетені чекають на обох поверхах. Вони чекають своєї черги, щоб здати бюлетені разом із протоколами. 

- Чекаю з 7 ранку, вже минуло 5 годин і ще моя черга не підійшла, - розповідає представник від дільниці 611107 пан Павло. - Черга рухається дуже повільно. Потрібно зробити великий об'єм роботи. Велика кількість кандидатів та партій, все треба підрахувати та розфасувати по окремих пакетах. Все треба оформити та виконати багато паперової роботи. Потім все потрібно привезти до ТВК і вистояти тут чергу.

Мали проблеми члени комісій і з забезпеченням. Як розповідають люди – часто доводилось приносити необхідні речі з дому, або купувати за власний рахунок.

- Держава забезпечує нас по мінімуму, - продовжує пан Павло. – Ні ксероксу, ні нормального комп'ютеру, по мінімуму паперу. Все несли з дому, чого не вистачало – папір, ручки, скотч. Маски нам видали жахливої якості, вони незручні. Всі користувалися власними. Оплата за це мізерна. Наступного разу я до комісії вже не піду.

На другому поверсі приймають документацію. Представники дільниць з мішками бюлетенів чекають на свою чергу. Скаржаться – немає навіть, де присісти. Люди не спали всю ніч, тому хтось виснажений, а хтось роздратований.

На першому поверсі в актовому залі своєї черги чекають представники виборчих дільниць. Поруч лежать запаковані мішки з бюлетенями. В залі вимкнуто світло. Дехто дрімає, бо не спав другу добу.

- Я прийшла десь близько 11-ї години, мене записали і сказали, що чекати доведеться мінімум п'ять годин, - розповіла голова дільниці №611126 Ганна Горбата. – Всю ніч обробляли бюлетені, готували документацію. Тепер чекаємо на ТВК.

Чекати представникам міських комісій доводиться довше і через те, що в першу чергу опрацьовують документи, які привозять з сіл.

- У першу чергу пропускають сільських комісій, бо їм потрібно якось добиратися назад, - каже голова дільниці №611124 Марія Мартинюк. – поки чекаємо своєї черги. Скільки це затягнеться – невідомо.

Бюлетені проходять кілька рівнів

Як прогнозують у обласній ОВК, черги можливі лише при здачі бюлетенів із дільниць. На наступному рівні працюють в телефонному режимі та старатимуться приймати протоколи по мірі їх надходження. Попередньо приїзд кожної ОВК узгоджуватимуть в телефонному режимі. 

- Зважаючи на те, що територіальні комісії включають різну кількість дільничних виборчих комісій, то очікуваним є те, що першими приїжджатимуть територіальні комісії, де є менша кількість дільниць, - каже пані Щегельська. - Я думаю, такі речі можна регулювати на рівні обласної та районної комісії. 

У обласній комісії обіцяють працювати посилено із технічними перервами. Із кожною комісією обговорюватимуть час доставки бюлетенів, якщо на нічний час не буде передбачатись приїзд комісій, то братимуть перерву на ніч, якщо потрібно буде - чергуватимуть і вночі. 

Тим часом, Тернопільська міська територіальна виборча комісія на свої сторінці у Фейсбук повідомила, що наразі опрацьовано 18 дільниць (по 4 протоколи), 8 з яких внесено в електронний кабінет. ТВК зазначає, що затримки з прийняттям пов’язані і із технічними неполадками в Електронному кабінеті, розробленому ЦВК. Натомість Центральна виборча комісія каже, що затримки, бо ТВК не передають інформації.

Читайте також: "Чому затримують результат підрахунку голосів? ТВК у Тернополі прийняла протоколи лише з 18 дільниць.

До завершення голосування наші журналісти побувають у обласній ОВК. Тим часом у соцмережах члени комісій вже поширюють результати голосування на деяких дільницях. 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини Від читача 15:12 На Тернопільщині є робота для більш як півтори сотні працівників медичного напрямку 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up