Партнер рубрики Події

Страховка від коронавірусу: чи реально компенсувати гроші за лікування

Страховка від коронавірусу: чи реально компенсувати гроші за лікування
  • Хоча лікування коронавірусу мало б бути безкоштовним, часто пацієнти вимушені купувати дороговартісні ліки за свій кошт.
  • Журналіст "20 хвилин" дізнався, чи можна оформити страховку від коронавірусу, як компенсувати витрати на лікуванні та чи отримують компенсації на лікування медики, які борються з пандемією. 

Хоча держава ніби і оплачує лікування, для багатьох хворих оплата дорогих антибіотиків лягає на власні плечі. Журналіст «20 хвилин» дізнався, хто має право на безоплатне лікування від COVID-19 та чи можна оформити страховку.

Хто оплатить лікування під час хвороби

Лікування від коронавірусу для пацієнтів повинно бути безкоштовним. Медичні заклади підписали договір з Національною службою здоров’я України. За кожного пацієнта НСЗУ платить кошти. Однак якщо людина лікується амбулаторно (вдома) – всі витрати на пацієнтах.

- Міністерство охорони здоров’я та Національна служба здоров’я України в рамках пакету на надання стаціонарної допомоги від коронавірусу враховано все, що стосується лікування коронавірусу, - пояснює експертка ГО «Філософія Серця» та «РозCORONOвані закупівлі» Юлія Грига. - Але супутні хвороби, які виникають – цим пакетом не покриваються. Часто можуть виникати серцево-судинні ускладнення. Тяжко переносять COVID-19 люди, які хворі діабетом. Тоді ліки, які не увійшли до пакету НСЗУ, потрібно купувати за власний кошт.

Відео дня

Як пояснює Юлія Грига, якщо з вас вимагають гроші за ліки чи послуги, які мали б бути безкоштовні при лікуванні в стаціонарі – варто звернутися на гарячу лінію НСЗУ за номером 16-77 і повідомити про це.

- Кожен з пацієнтів має право поскаржитися, що з нього вимагали кошти, - продовжує пані Юлія. - Два таких порушення і НСЗУ має право позбавити ліцензії лікувальний заклад. Недобросовісні медпрацівники мають розуміти, що пацієнти вже свідомі та обізнані і мають право відстоювати свої інтереси.

Чи є страховка для медиків?

Медики знаходяться в групі ризику, і держава мала б дбати за їх безпеку та покривати витрати у разі хвороби на коронавірус.

7 травня Верховна Рада на позачерговому засіданні проголосувала за проєкт закону, у якому йдеться про додаткові гарантії прав медичних працівників та членів їх сімей. Однак закон і постанова передбачають виплати винятково у разі смерті або інвалідності медичного працівника. Якщо ж медик захворів і лікується амбулаторно – витрати покладаються на нього. Якщо ж медпрацівник потрапив у стаціонар – держава оплатить лікування, однак якщо потрібно буде докупити медикаменти через супутні хвороби – за них платити потрібно з власної кишені.

Ми звернулись до різних медичних закладів міста. Там нам пояснили – окремої страховки для медиків немає. Медики, як і прості пацієнти, мають рівні умови. Держава оплатить лікування в медзакладі, однак амбулаторне лікування варто оплатити за власний кошт.

- Страхування медиків від коронавірусу немає, - каже директор лікарні швидкої допомоги Ярослав Чайківський. – Якщо медик захворів на коронавірус – він нічого не отримає за це. Якщо медпрацівник або звичайна людина захворіла на коронавірус і потрапила на лікування до стаціонару – держава оплатить лікування. Однак якщо людина лікується амбулаторно – це все за кошт хворого, неважливо, чи це звичайна людина, чи це медпрацівник. У лікувальних закладах держава компенсує вартість медикаментів тільки якщо вони входять у відповідний перелік. Якщо ж є супутні хвороби для яких потрібно купувати ліки що не увійшли до переліку – за них доведеться платити пацієнту.

Як пояснює директор «Тернопільської міської дитячої комунальної лікарні» Андрій Артимович – медики отримують компенсацію та надбавки від держави за роботу з хворими на коронавірус. Однак окремої страховки для медпрацівників, яка покривала  б витрати у разі захворювання на коронавірус, наразі немає.

- Страхові компанії не дуже хочуть це робити, адже є великі ризики для них. Тому поки лише триває обговорення, хто страхуватиме, з якого бюджету можна виплачувати компенсації. Однак з 2018 року на території України працює державне медичне страхування для пацієнтів. Це програма державних медичних гарантій. Ті, хто підписали декларації, стають учасником програми Державного страхування. У разі хвороби Держава компенсує лікування пацієнта, якщо людина звертається до лікувального закладу. Страхування працівників лікарні – це інше поняття. Компенсаційні виплати за роботу з хворими на коронавірус медики отримують. Однак питання страхування медиків від коронавірусу наразі лише обговорюється, - додає він.  

Скільки коштує страховка

Один зі способів повернути частину витрачених коштів через хворобу – страховий поліс. Страхові компанії дають різні пропозиції. Можна застрахуватись і від COVID-19. Однак і тут є чимало своїх тонкощів. До того ж, не всі страхові компанії пропонують таку можливість. Звичайні страхові поліси на випадок хвороби не включають в себе COVID-19.

Журналіст «20 хвилин» дізнався у кількох страхових компаній скільки коштуватиме страховка та чи всі можуть нею скористатися.

Для того, щоб оформити поліс – не обов’язково потрібно йти до відділення страхової. Це можна зробити на сайті компаній за кілька хвилин, вказавши свої дані.

У Страховій групі «Оберіг» нам пояснили, що після оформлення страховка почне діяти лише через 14 днів. Оформити її можна на пів року. Вартість – 150, 250 та 450 гривень. Відповідно, можна максимум отримати 10 тис, 25 тис та 50 тис гривень. Три варіанти полісу відрізняються лише вартістю і максимальною сумою виплат.

- Страхові виплати можна отримати тільки в тому випадку, якщо ви потрапили на лікування в стаціонарі, при лікуванні амбулаторно виплат не буде, - пояснили в контактному центрі «Оберіг». – Дана страховка покриває перебування на госпіталізації. Яка конкретно сума компенсовується, щодня залежатиме від конкретної програми, яку ви оберете. Однак є обов’язкова умова – 14-ти денна франшиза. Тобто страховий випадок може настати тільки після 14 днів після оформлення договору. Діагноз повинно бути встановлено виключно державною клінікою. Після виписки з лікарні ви звертаєтесь до страхової компанії, і вам виплачують суму, відповідно до того, скільки ви були на лікуванні та який страховий поліс обрали.

Однак оформити таку страховку не зможуть медпрацівники, люди старші 65 років, інваліди 1 та 2 групи та особи, які знаходяться на диспансерному обліку. Тобто якщо ви у групі ризику – застрахуватись не вдасться. У разі смерті застрахованого від коронавірусу родина отримає повну суму від страховки.

Страхова компанія «Провідна» також пропонує страховку від коронавірусу зі схожими умовами. Є три варіанти – за 225, 450 750 гривень за пів року. У разі настання страхового випадку отримати можна 15 тис., 30 тис. та 50 тис. гривень відповідно.

- Ця страховка діє пів року, але є франшиза 14 днів, - пояснює консультант страхової компанії Денис. – При амбулаторному лікуванні страхова сума не виплачується. Якщо ви потрапляєте на стаціонар – вам буде виплачено 1%від страхової суми за кожен день, коли ви були на лікуванні у стаціонарі. У разі смерті – виплата складає 100%. Отримати кошти можна буде після виписки з лікарні. Для цього потрібно буде надати підтверджуючі документи про діагноз та лікування на стаціонарі.

Зі страховими виплатами під час амбулаторного лікування страхові компанії зазвичай не працюють. У страховій ТАС нам пояснили, що є два пакети медичного страхування. Один не включає в себе коронавірус та вірусну пневмонію. Інший, дорожчий пакет, включає цю хворобу. Однак застрахуватись самому не вдасться. Діє лише корпоративне страхування щонайменше для 20 людей. Це можуть бути колеги на роботі, мешканці одного будинку чи вулиці. Важливо, щоб було 20 охочих.

- Ми маємо страхування на випадок захворювання на коронавірус, але його можна оформити на колектив від 20 осіб, - пояснюють в контактному центрі «ТАС». – Термін дії – пів року. Є кілька програм. Є пакет, який передбачає потрапляння у стаціонар – покриття 100 тис. гривень. Вартість на одну особу – 860 гривень. Є пакет, куди входить і амбулаторне лікування. Страховка на одну людину коштуватиме 2570 гривень. Покриття – 100 тис. Однак страхова компанія покриває вартість ліків на цю суму. Тобто вам призначають лікування, і компанія розраховується з клінікою.

Гроші на руки ніхто не видає, але вартість лікування можна компенсувати.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Балик Ірина

    Хотілося би вірити, що це так. По крайній мірі буду знати куди звертатися, якщо не дай Боже треба буде.
  • Euphoria Laila

    Ага ...повернення коштів .вдома на двох лікування витратили вже майже 15 тисяч гривен..і це ще не кінець
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води 19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up