"Страховки вистачило на відро фарби": люди в затоплених будинках досі чекають на компенсацію від влади

"Страховки вистачило на відро фарби": люди в затоплених будинках досі чекають на компенсацію від влади
  • Відро фарби коштує 900 гривень. Як я маю тим одним відром пофарбувати стіни в дев'яти кімнатах? Холодильник поламався - купили за свої гроші, котел на дрова теж не врятували - довелось купувати новий. А за старий нещодавно тільки виплатили кредит.
  • Одразу після того, як вода зійшла, збитки оцінили. Вже понад два місяці людям обіцяють виплатити компенсацію. 
  • Проте наразі лише дехто  отримав компенсації від страхових компаній, а гроші від держави, які виділили з бюджету, до людей ще не дійшли.

У Коропці Монастириського району від стихії  постраждало 39 домогосподарств. Люди і досі не можуть оговтатись від того, що сталось. Хоча, кажуть, - їм не звикати. Адже село вже затоплювало у 2008-му. Потім - у 2010-му.

На ранок 26 червня рівень води у Дністрі впав, і вона відступила від людських домівок. 

Більше читайте у матеріалі: ""Вночі виносили меблі та образи. Ночуємо в церкві": жителі Монастирищини, у яких затопило будинки (РЕПОРТАЖ) 

Відео дня
v class="embed-responsive embed-responsive-16by9">

Понад півметра води було всередині будинків. 

 

 "Отримали страховку і волонтерську допомогу"

У Коропці люди розповіли, що наразі отримали виплати від страхових компаній, а про обіцяну допомогу від держави - ні.

- Ми застрахували будинок на 50 тисяч гривень, а виплатили нам 1 300 грн, - розповідає жителька Коропця пані Світлана. - Відро фарби коштує 900 гривень. Як я маю тим одним відром пофарбувати стіни в дев'яти кімнатах? Холодильник поламався - купили за свої гроші.  Треба ліжко купити, бо наше з тирсоплити - розлізлось. А за що купити? Малювати-білити немає за що. І дитина маленька вдома. 

Жінка каже, що у будинках досі тримається вологість, тому у селі ще не всі можуть жити в домах, які були затоплені. 

- Про допомогу від держави знаю лише з інтернету. Кажуть, що мають давати всім по 20 тисяч, - продовжує жінка. - Але що з тих грошей? То нічого. Не вистачить навіть на підлогу. А підлоги треба міняти, бо всюди через воду погнили. 

"Компенсацію хочуть і ті, в кого будинки затопило і ті, в кого вода лише  на подвір'ях": ситуація на Монастирищині

"Компенсацію давали однакову для всіх"

Жителька Коропця пані Галина каже, що у її будинку води не було, але городини не вдалося зберегти ніякої.

- Я вже й не розраховую на те, що за це виплатять компенсацію, - каже вона. - В нас вода трималась тиждень, тому пропало все. Але є люди, у яких городина не постраждала - вода зійшла і все продовжило рости. У селі люди хочуть компенсації і за це також. Багато різних чуток шириться і багато хто хоче отримати гроші навіть за ті збитки, яких немає. Коли сталось підтоплення у 2008-му році, то однакову компенсацію дати всім: і тим, у кого затопило дім, і тим, у кого вода була лише на угіддях. Але як зараз буде, не знає ніхто.

Окрім того, нещодавно в Коропці зафіксували перші випадки захворювання на коронавірус. Тому відтермінування допомоги від держави дехто пов'язує і з пандемією. 

Як повідомляли раніше "20 хвилин", за даними ОДА, населенню планують відшкодувати збитки на суму 8,8 млн грн.. Їх мали розподілити за описами, які склали одразу після підтоплень. Але щось пішло не так... 5 серпня на сайті ОДА з'явилась інформація про те, що населенню планують виділити по 20 тисяч гривень на сім'ю. 

"20 тисяч на сім'ю"

У постанові Кабміну, яку опублікували на офіційному сайті ОДА, йдеться про виділення  12 599,928 тис. гривень з резервного фонду на здійснення першочергових заходів з ліквідації наслідків негоди. 

- Забезпечити виплату матеріальної грошової допомоги сім’ям, житлові будинки яких пошкоджені, з розрахунку 20 тис. гривень на сім’ю, - йдеться у постанові. 

Як повідомляли раніше в ОДА, у Коропці затопленими виявили 39 домогосподарств. Але у деяких постраждали лише будинки, в деяких - господарські будівлі. В деяких затопило сади та городи. 

У постанові також йдеться про те, що заходи лише першочергові. Тож згодом, ймовірно, будуть й інші виплати. 

- До зими треба встигнути зробити ремонти, - каже місцева жителька Оксана. - Адже далі буде більша вологість, і стіни просто почорніють від цвілі. Далі вже нічого не допоможе. Але за що їх робити?

"Можливо, виплатять до кінця тижня"

У Монастириській райдержадміністрації інформацію про кошти обіцяють надати до кінця тижня. 

- Ви знаєте, що вже є постанова про виділення коштів. Розраховано по 20 тисяч на сім'ю, -  каже голова РДА Галина Молчанова. - До кінця тижня, сподіваємось, будуть кошти - і я зможу вам дати більше інформації. Зателефонуйте в п'ятницю. Кошти виділені - скоро ми передамо їх людям.

На запитання, чому процедура тягнеться так довго, голова РДА відповідає, що вони зробили все, що могли. Решта рішень приймають у Києві. 

Журналісти "20 хвилин" стежать за ситуацією із відшкодуванням збитків людям, які постраждали внаслідок паводку. Наразі очікуємо коментар від ОДА з приводу відшкодувань збитків. Щойно з'явиться нова інформація про кошти, ми опублікуємо її. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Никанор Иванович

    Слуги Народа оказались Слугами Олигархов. Вот это взули простой тупой нарид, так взули! Голосуйте дальше по приколу и может  на кисточку хватит .
  • Патріот

    Що за претензії до влади,це вони мають за наші податки перекрити тим мордатим наглим бабам хати? І ще рогулі,коли у вас все файно ви кажете "Слава Богу,,"з Божою помічу" ,а як з кимось чужим стається лихо,то кажете що то його Бог його покарав. То чого зараз вам винна влада а не Бог,моліться кайтесь й не грішіть
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up