Партнер рубрики Події

Сучасну «кризову кімнату» для постраждалих від насильства відкрили в одній з громад Тернопільщини

Сучасну «кризову кімнату» для постраждалих від насильства відкрили в одній з громад Тернопільщини
  • У Шумській громаді створили сучасну «кризову кімнату» для надання соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства або насильство за ознакою статі.
  • Як отримати там прихисток і куди звертатись постраждалим?

Про створення «кризової кімнати» повідомили на Фейсбук-сторінці Шумська територіальна громада. Проєкт реалізували у партнерстві з Фонд Народонаселення ООН в Україні - UNFPA Ukraine.

 У кризовій кімнаті можна отримати прихисток на період від 10 до 20 днів, а також психологічні і юридичні послуги від професіоналів. Місцезнаходження приміщення не оголошують публічно, задля забезпечення безпеки потерпілим.

Відео дня

Якщо Ви або Ваші близькі зазнали домашнього насильства, зверніться до поліції за номером 102 або у Центр надання соціальних послуг (адмінбудинок м. Шумськ, кабінет 122-123).

Нагадаємо, що Тернопіль – це перше місто у західній частині України, де вдалося відкрити кризову кімнату для постраждалих жінок. Про це журналістці «20 хвилин» розповіла директорка Тернопільського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Тетяна Горбоніс. 

– Ця кімната створена для забезпечення постраждалих місцем безпечного тимчасового цілодобового перебування. У кімнаті кризового реагування жінки можуть отримати прихисток від кривдників на період до 10 днів. Важливо те, що жертви знаходяться під наглядом працівників соціальної служби, які за потреби можуть їм допомогти. Також наші працівники не розголошують адресу, де знаходиться приміщення. І все це задля безпеки жінок, – говорить Тетяна Горбоніс. 

Як потрапити до кризової кімнати у Тернополі?

Потрапити до кризової кімнати задля збереження власного життя можливо кількома шляхами. У Тернопільському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді розповіли про кожен. 

Варіант 1: Коли на лінію «102» надходить виклик, працівники поліції фіксують його і виїжджають. Вже на місці вони оцінюють ситуацію, спілкуються з потерпілим, кривдником і розуміють, чи є загроза людському життю і чи треба забрати людину в безпечне місце. Якщо так, у такому випадку одну жінку або з дитиною відправляють до кризової кімнати. І вже там вона отримує все необхідне.

Варіант 2: Постраждала від насильства може самостійно звернутися до працівників соціальної служби і розповісти про проблему. Після чого, працівники навідують у місце проживання людини і вже оцінюють ситуацію. 

– Якщо працівники поліції або соціальної служби розуміють, що над людиною скоїли насильство і вона потребує медичної допомоги, одразу викликають «швидку». За потреби людину госпіталізують, проводять необхідні аналізи і вже після вона потрапляє до кризової кімнати. Такі випадки у нас бувають, але ми намагаємося реагувати швидко, щоб людині не завдали більшої шкоди, – наголошує Тетяна Горбоніс. 

Читайте також: Дають роботу і житло. Як у Тернополі допомагають жінкам, які постраждали від домашнього насильства?

Читайте також: У Тернополі працює Кімната кризового реагування: для чого та як скористатись

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up