«Свічку» можна будувати? Що відповіли у міськраді щодо будови на 15 Квітня і до чого тут кримінал

«Свічку» можна будувати? Що відповіли у міськраді щодо будови на 15 Квітня і до чого тут кримінал
  • То сквер чи ділянка, яка визначена для розташування багатоквартирних  — від 4 до 9-ти поверхів — житлових будинків, супутніх об'єктів повсякденного обслуговування, некомерційних комунальних об'єктів? Що кажуть у міськраді про землю на 15 Квітня, довкола якої розгорівся скандал?
  • У цій справі навіть є вже кримінальне провадження – ні, не щодо забудовника. А щодо тернополян, які спробували розібрати паркан.
  • Який вихід із ситуації? Що і чи можуть тут будувати взагалі? Розповідаємо. А завдяки Вашим підпискам наша редакція і надалі може створювати незалежні матеріали.

Дев’ятиповерхівку на розі вул. 15 Квітня – проспекту Злуки, під вікнами в людей, судячи з наявних «будівельних дозволів», не будуватимуть. Згідно з усіма документами, там має бути аптека в декілька поверхів. Хоча, варто розуміти, що, згідно з містобудівною документацією (Генеральним планом Тернополя), зона, у якій почали будівництво,  дозволена й для багатоповерхової житлової забудови. Прикріпляємо скрін.

Поліція в законності самого будівництва не розбиратиметься – справу за зверненням мешканців закрили. А от щодо самих мешканців, які на місці потенційної забудови влаштували акцію протесту, кримінальне провадження відкрили – за те, що розібрали паркан, яким обгородили майбутнє будівництво. Мовляв, за знищення майна…

Відео дня

Нагадаємо, минулого тижня за допомогою до журналістів звернулись мешканці дев’ятиповерхівки, що на вул. 15 Квітня, 1. Поруч з їхнім будинком – буквально під вікнами, розпочалось будівництво. Далі — акції протесту мешканців, виклик поліції та скандал із потенційним забудовником. Бо люди були переконані, що там — сквер, а не місце потенційної забудови.  

На місці тоді зрізали дерева і кущі, а територію, у кількох метрах від житлового будинку, що на 15 Квітня, 1, обгородили стовпами. Проте на місці потенційної забудови не було жодної інформації, хто і що будуватиме. От це найбільше обурило тернополян.

Невдовзі приїхали і представники ТОВ «Рута-Фарм», які стверджували, що там «виросте» аптека. І будуватимуть саме вони. От лишень коли мешканці попросили пред’явити документи, що дозволяють здійснювати роботи, їм тицьнули декларацію про початок будівництва, датовану 2011 роком.

Чому мешканці виступили проти

Обурені мешканці стверджували, що роботи почали, хоча не мають на це жодних дозволів. І скористались саме цим «перехідним» періодом, коли будинок від жеку (приватного підприємства) передали незнайомому мешканцям управителю. Невдоволені мешканці намагаються створити ОСББ, аби самим керувати як спільним майном, так і прибудинковою територією. Доки готують документи та бігають інстанціями, під вікнами почалось незаконне, на їхню думку, будівництво.

Згодом були ще акції протесту, на які під дощем збирались кілька сотень невдоволених тернополян. За всім пильнувала поліція. От саме під час акції градус кипіння переріс межу, і дехто з мешканців почав розбирати паркан. Нічого не нищили, все поскладали на купу. Наступного дня хтось, ймовірно, забудовник, все вивіз. Люди втішились. Бо вирішили, що перемогли, і принаймні, поки що будівництва не буде. Але… Згодом уже декого з протестувальників викликали на допит. Бо поліція порушила кримінальне провадження за зниження майна — за заявою потенційного забудовника.

Керівника чи то представника забудовника «20 хвилин» вислухати не змогли. За жодним з телефонних номерів, які нам вдалось відшукати у різних джерелах, нам не відповіли. Ми пропонували забудовнику вислухати його позицію та звернутись до журналістів, аби, так би мовити, з перших вуст довідатись, хто і що будуватиме. І, таким чином, можливо, заспокоїли б людей. Проте з нами більше як за тиждень так ніхто і не зв’язався.

Тому, аби дізнатись, що ж насправді виросте під вікнами у людей, ми звернулись із запитом до міськради. (Всі надіслані міською радою копії документів є у редакції — прим. авт.).

Ось питання, на які ми хотіли отримати відповідь.

  1. Який об’єкт зводять? Його метраж, кількість поверхів?

  2. Попри дорогу прокладені міські комунікації. За скільки метрів від них забудовник має право будь-що зводити? Якою має бути відстань від житлового будинку, що на вул. 15 Квітня, 1 до майбутнього об’єкту, який планують звести?
  3. У Держгеокадастрі формою власності даної земельної ділянки зазначено «державна власність». Однак у декларації про початок виконання будівельних робіт, датованій 2011 роком і яку представник забудовника продемонстрував мешканцям, формою власності зазначено «приватна власність». То якою є форма власності даної земельної ділянки?
  4. Коли, щодо згаданої ділянки, видавали містобудівні умови і обмеження? Прошу у відповіді на запит надати копію документів.
  5. Прошу надати викопіювання з містобудівної документації, котре відображає розташування комунікації під об’єктом та в радіусі 20 метрів довкола.
  6. Чи відбувався прямий викуп згаданої земельної ділянки? Коли та за яку суму?
  7. Яка форма власності земельної ділянки згідно з даними ТМР, станом на 19 листопада 2021 р.?

Має бути аптека, а декларація – від 2011 р.

У відповіді на журналістський запит нам повідомили: будівництво за адресою вул. 15 Квітня — проспект Злуки здійснюватиме ТОВ фірмою «Рута-Фарм».

— Згідно з наявною в управлінні містобудування, архітектури та кадастру інформацією, рішенням виконавчого комітету №420 від 18.03.2010 року затверджено Містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки за адресою на куті вулиці вул. 15 Квітня — проспект Злуки за зверненням замовника — ТОВ фірма «Рута-Фарм» на об’єкт будівництва «Аптека» (копія є у редакції – прим. авт), — повідомила заступниця міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради міськради Вікторія Остапчук.

Враховуючи відомості, які містяться в ЄДЕССБ та на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва управлінням Державної архітектурно-будівельної інспекції у Тернопільській області, зареєстровано декларацію про початок виконання будівельних робіт від 30.12.2011р., замовник ТОВ фірма «РутаФарм» на об’єкт «Будівництво аптеки на куті вулиці 15 Квітня-проспекту Злуки у м.Тернополі».

Чи може бути 9 поверхів?

— Відповідно до Плану зонування території міста Тернополя, із внесеними змінами,  земельна ділянка, про яку йдеться у запиті, розташована у зоні змішаної багатоквартирної житлової та громадської забудови Ж-З, яка визначена для розташування багатоквартирних (від 4 до 9-ти поверхів) житлових будинків, супутніх об'єктів повсякденного обслуговування, некомерційних комунальних об'єктів, а також окремих об'єктів загальноміського та районного значення, — повідомила заступниця міського голови. — Одночасно слід зазначити, що в наявній містобудівній документації (Генеральному плані та плані зонування території міста Тернополя) не відображаються існуючі інженерні комунікації.

Згідно з даними Державного земельного кадастру та наявних земельно-облікових відомостей, земельна ділянка за адресою вул. 15 Квітня — проспект Злуки перебуває у постійному користуванні ТОВ фірми «РутаФарм» на підставі Державного акту на право постійного користування землею, зареєстрованого за № 335 від 05.10.1998 року, виданого на підставі рішення сесії Тернопільської міської ради від 30.09.1998 року №1074. Тобто, земля перебуває у комунальній власності.

— Інформація щодо викупу зазначеної земельної ділянки відсутня, — запевнила Вікторія Остапчук. — Щодо форми власності, слід зазначити, що інформація, чому у Держгеокадастрі відображено форму власності зазначеної земельної ділянки як державна, у Тернопільській міській раді відсутня.

Відповідно до вимог частини 2 статті 83 Земельного кодексу України, у комунальній власності перебувають, серед іншого: усі землі в межах населених пунктів, крім земельних ділянок приватної та державної власності. Відповідно до вимог статті 126 Земельного кодексу України, право власності, користування земельною ділянкою оформлюється, відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Станом на даний час, інформація щодо зареєстрованих у встановленому порядку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на вище згадану земельну ділянку відсутня, зазначили у міськраді.

Якщо скасовувати акт – тільки через суд

І щодо кримінальних справ – і закритих, і порушених, пояснили у поліції.

– До поліції надійшло звернення від забудовника про те, що пошкодили його майно — пліт, яким огороджена земельна ділянка, де він проводив роботи, — повідомили у відділі комунікації головного управління Нацполіції в області. — Оскільки майно справді було пошкоджено, відомості про подію внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 1 ст. 356 Кримінального кодексу України. Триває розслідування.

Адвокат Андрій Кукурудза наголошує: є користувач земельною ділянкою. І в нього є Державний акт на право постійного користування землею.

– До нього хіба можна ставити тільки питання використання земельної ділянки, згідно з цільовим призначенням, — пояснив адвокат. — Забороняти будівництво аптеки, якщо там зводитимуть саме аптеку, не мають права. Адже це порушення закону — перешкоджання законній господарській діяльності.

Вихід у цій ситуації, на думку юриста, – добиватись скасування акту на право постійного користування землею. Проте це можна зробити виключно через суд. Теоретично є кілька підстав для скасування, зауважив адвокат. Практично це зробити майже неможливо.

Разом з тим, у Тернополі були прецеденти, коли міська влада сама ініціювала припинення права оренди чи користування землею сесійними рішеннями чи зверненням до суду. Також були випадки, коли влада в «гарячих точках» скасовувала чи переглядала дозвільні документи на будову. Такий крок має логіку, зважаючи, що користувач землі більше, ніж 10 років, нічого не робив, а за той період змінились і будівельні норми, і потреби міста щодо інфраструктурних об’єктів, у тому числі і аптек…

 

Юридична довідка

Кримінальний кодекс України

Стаття 356. Самоправство

Самоправство, тобто самовільне, всупереч установленому законом порядку, вчинення будь-яких дій, правомірність яких оспорюється окремим громадянином або підприємством, установою чи організацією, якщо такими діями була заподіяна значна шкода інтересам громадянина, державним чи громадським інтересам або інтересам власника, - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або арештом на строк до трьох місяців.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (10)
  • Viktor Vitryk

    ви лохи, Надал будує аптеки по три поверхи, хоча місто переповнене тими аптеками, конкуренція страшна, і вам вішаю лапшу про аптеку в три поверхи?! Лохи!!! Надал зе бест!!!
  • Nadya Vasylkiv-Koroliuk

    Вікна в вікна будуть, йоб... Лапати за жопу хто дав дозвіл
  • Ярослава Дуб

    Аптека в декілька поверхів?Люди ми лози?
  • Олександра Буценко

    І в мене ніколи не виходить авторизуватись .

    Новини Тернополя - 20 хвилин reply Олександра Буценко

    Олександра Буценко можливо, ви вже прочитали 5 преміум статей на авторизації, тепер потрібно зробити підписку

keyboard_arrow_up